Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjeras Algirdas Butkevičius: „Per krizę visi rezervai kariuomenėje buvo sunaudoti“

Gelbėjimo sraigtasparniai nebus perkami krašto apsaugos biudžeto sąskaita, teigia premjeras Algirdas Butkevičius.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Alfredo Pliadžio nuotr.
„Krašto apsaugos ministerijoje esančio biudžeto sąskaita tikrai nebus finansuojamas sraigtasparnių įsigijimas ir kai kurios kitos programos, kurias yra pateikęs kariuomenės vadas Arvydas Pocius“, – trečiadienį po susitikimo opozicinėje Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijoje žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Jo teigimu, pirmam įnašui už du civilinėms reikmės skirtus sraigtasparnius gali būti panaudotos Krašto apsaugos ministerijos lėšos, bet tokiu atveju vėliau ministerijai būtų kompensuota.

Per susitikimą su konservatoriais premjeras sakė kalbėjęs su kariuomenės vadu Arvydu Pociumi dėl būtinų gynybai įsigijimų. Pagal jo pateiktas programas, tam planuojama skirti 60 mln. litų.

„Pirmas sraigtasparnių mokėjimas, kiek atsimenu, turi būti birželio mėnesį. Jeigu ir bus mokėjimas būtinas, jie gali susimokėti iš savo pinigų. Matote, 2014-2020 metų europiniai pinigai bus pradėti naudoti tik greičiausiai šių metų antrajame pusmetyje. Tad mes arba europinius pinigus panaudosime, o jeigu reikės, naudosime nacionalinius pinigus. Bet papildomus pinigus. Tik šią minutę nenoriu pasakyti, iš kokių šaltinių“, – sakė A.Butkevičius.

Per susitikimą su konservatoriais premjeras sakė kalbėjęs su kariuomenės vadu Arvydu Pociumi dėl būtinų gynybai įsigijimų. Pagal jo pateiktas programas, tam planuojama skirti 60 mln. litų.

Per ekonominį sunkmetį, kaip buvo pasakyta, visi rezervai kariuomenėje praktiškai buvo sunaudoti. Dabar reikia juos atstatyti, – tvirtino A.Butkevičius.

„Per krizę, kaip buvo pasakyta, visi rezervai kariuomenėje praktiškai buvo sunaudoti. Dabar reikia juos atstatyti“, – tvirtino A.Butkevičius.

Ką konkrečiai planuojama pirkti, Vyriausybės vadovas teigė negalįs pasakyti, nes tai valstybės paslaptis.

KAM pranešė peržiūrėjusi šiemet jai skirtus valstybės asignavimus investicijų projektams ir numatė skirti beveik 29,8 mln. litų pradinei įmokai už du sraigtasparnius.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas praėjusią savaitę žurnalistams paaiškinio, jog civilines gelbėjimo ir paieškos funkcijas vykdys tik vienas iš trijų naujai perkamų sraigtasparnių – tas, kuris perkamas iš ES lėšų.

Kiti du sraigtasparniai, kurie perkami tik iš KAM lėšų, bus skirti kariuomenės funkcijoms vykdyti

Tuo metu kiti du sraigtasparniai, kurie perkami tik iš KAM lėšų, bus skirti kariuomenės funkcijoms vykdyti. Anot ministro, jei visi sraigtasparniai būtų perkami už ES lėšas, tuomet tektų juos naudoti išimtinai civiliniams gelbėjimo ir paieškos darbams, kariuomenė savo reikmėms tokių sraigtasparnių negalėtų naudoti.

2014 metų KAM biudžete papildomų lėšų sraigtasparniams įsigyti nebuvo suplanuota, todėl lėšų pradinei įmokai ketinama skirti apkarpius asignavimus, už kuriuos, pavyzdžiui, turėjo būti įsigyjamos transporto priemonės bei specialioji technika Sausumos bei Logistikos pajėgoms, taip pat Sausumos ir Logistikos pajėgų valdymo, kontrolės ir ryšių sistemos, simuliacinės sistemos ir treniruokliai krašto apsaugos sistemos personalo rengimui ir kt.

Pasak KAM, sumažinus asignavimus numatytiems investicijų projektams, esami krašto apsaugos sistemos pajėgumai nebus atnaujinami ir modernizuojami, o jų plėtra nusikels į vėlesnius laikotarpius.

KAM 2013 metų spalį pasirašė 180 mln. litų vertės sutartį su Europos aeronautikos gynybos ir kosmoso kompanijos EADS valdoma įmone "Eurocopter" dėl trijų sraigtasparnių AS 365 "Dauphin" pirkimo.

Vieno iš jų finansavimas užtikrintas iš 2007-2013 metų ES finansinės perspektyvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius