-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prie Škotijos krantų pasirodęs ginkluotas Rusijos karo laivas sukėlė nerimo britams, kurių atsakas dėl sumažinto gynybos biudžeto vėlavo net 24 valandas

Didžiojoje Britanijoje svarstoma, kokių tikslų turėjo iki dantų ginkluotas Rusijos karo laivas, prieš pat Kalėdas pavojingai priartėjęs prie Škotijos krantų. Incidentas parodė, iki kokios pavojingos ribos šiuo metu yra sumažintas britų gynybos biudžetas. Į rusų pasirodymą sureaguoti galėjusiam vieninteliam Didžiosios Britanijos karo laivui prireikė net 24 valandų, kad pasiektų incidento vietą.
Britų eskadrinis minininkas „HMS Defender“
Britų eskadrinis minininkas „HMS Defender“ / wikipedia.org/Didžiosios Britanijos Karališkojo laivyno (Royal Navy) nuotr.

Kaip praneša „Mail Online“, rusų karo laivas buvo priartėjęs per 30 mylių (apie 48 km) iki Škotijos krantų. Jis kažko lūkuriavo įlankoje, iš kurios galima pasiekti Lochneso ežerą.

Didžiosios Britanijos Karališkojo laivyno (Royal Navy) nuotr./Pasitikti rusų išplaukęs „HMS Defender“
Didžiosios Britanijos Karališkojo laivyno (Royal Navy) nuotr./Pasitikti rusų išplaukęs „HMS Defender“

Prie pat Škotijos pasirodę rusai sukėlė nerimo, todėl į orą visų pirma buvo pakelti naikintuvai. Iš jų padarytos nuotraukos atskleidė, kad rusų laivas ginkluotas raketomis. Buvo nuspręsta į įvykio vietą siųsti eskadrinį minininką „HMS Defender“, kuris yra britų greito reagavimo laivas kilus krizėms.

Po incidento britų žiniasklaida svarsto, kad rusų laivo įgula elgėsi taip, tarsi tikrintų, per kiek laiko britai sureaguos.

Tuo metu, kai rusai priartėjo prie Škotijos, britų karo laivas „HMS Defender“ stovėjo Portsmuto uoste už 600 mylių (apie 965 km) nuo incidento vietos. Įveikti šiam atstumui palei visą rytinę salos pakrantę prireikė 24 valandų.

Į sudėtingą situaciją britai pateko dėl to, kad dėl biudžeto mažinimo vienintelis „HMS Defender“ galėjo reaguoti į rusų laivo pasirodymą. Prie Škotijos krantų patrulinių laivų nebeliko.

Didžiosios Britanijos Karališkojo laivyno (Royal Navy) nuotr./Pasitikti rusų išplaukęs „HMS Defender“
Didžiosios Britanijos Karališkojo laivyno (Royal Navy) nuotr./Pasitikti rusų išplaukęs „HMS Defender“

„Tai tikrai buvo ne pratybos. Rusijos laivas plaukdamas palei Didžiosios Britanijos teritorinių vandenų ribą elgėsi labai agresyviai“, – „Mail Online“ vėliau sakė neįvardytas šaltinis.

Pranešama, kad į incidento vietą atvykus britų karo laivui, bandant išsiaiškinti priešingos pusės tikslus ir ketinimus, abi įgulos apsikeitė radijo pranešimais. Iki šūvių neprieita, bet britų laivo 190 žmonių įgula buvo pilnoje kovinėje parengtyje.

Netrukus rusai, stebint britams, pasitraukė. Jie nuplaukė į Baltijos jūrą, kur vyksta Rusijos laivyno pratybos. Tuo tarpu britai pasuko į Glazgo uostą Škotijoje.

Didžiosios Britanijos gynybos ekspertai sako manantys, kad rusų tikslas buvo pagąsdinti Didžiąją Britaniją.

„Augant Rusijos laivyno jėgai, jis stengiasi išplėsti savo įtakos ribas. Greičiausiai buvo bandoma parodyti, kad vėl grįžo į Šiaurės jūrą. Rusai puikiai žino, ką daro. Jie pasakė – mes esame stiprūs ir mes grįžome į Šiaurės jūrą. Jie žino, kaip arti gali priplaukti“, – sako ekspertas Jonathanas Eyalas.

Tuo tarpu Rusija dėl incidento pasiteisino labai paprastai – greta Škotijos krantų iki dantų ginkluotas karo laivas slėpėsi nuo blogų oro sąlygų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius