-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prieš „Islamo valstybę“ pasitelktas vienas galingiausių ginklų pasaulyje

Persijos įlankoje dislokuotos Amerikos pajėgos teigia stebinčios, kad Irako vyriausybinių pajėgų iš „Islamo valstybės“ grupuotės perimtose teritorijose nekiltų smurto banga. Žmogaus teisių gynėjai perspėja dėl šiurkščių pažeidimų Tikrito mieste, kurį trečiadienį užėmė vyriausybinės pajėgos.
Lėktuvas
Lėktuvas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Islamo valstybė

Vienas galingiausių karo laivų pasaulyje – JAV lėktuvnešis „Carl Vinson“ – Persijos įlankoje dislokuotas nuo pernai spalio. Jam tenka svarbiuasias vaidmuo per sąjungininkų operaciją prieš „Islamo valstybės“ kovotojus ne tik Irake, bet ir Sirijoje.

Laive – 60 naikintuvų, 5000 karių. Lėktuvai kyla ar leidžiasi kas 45 minutes. Užduotis trunka kelias valandas, ore tenka kelis kartus papildyti degalų atsargas.

Laive – 60 naikintuvų, 5000 karių. Lėktuvai kyla ar leidžiasi kas 45 minutes

„Šiandien mūsų užduotis Irake. Numatyta maždaug 15 skrydžių. Tiesioginių taikinių nenurodyta, klausome skrydžių kontrolierių komandų“, – sako naikintuvo pilotas Mattas Leahy.

Tai rimta paspirtis Irako pajėgoms, kurios šią savaitę perėmė iš „Islamo valstybės“ kovotojų Tikrito miesto kontrolę, bet netruko sulaukti „Amnesty International“ priekaištų dėl šiurkščių žmogaus teisių pažeidimų.

Irako vyriausybės pajėgoms padėję šiitų kovotojai kaltinami pradėję siaubti ir taip jau nuniokotą miestą, daug nesiaiškindami žudyti įtariamus parama „Islamo valstybei“ asmenis. Irako premjerui teko perspėti – vandalai bus suiminėjami, o Irako pajėgų vadai aiškina, kad bėgdami džihadistai ėmė padeginėti namus ir smurtauti.

Daug gyventojų, išsigandę „Islamo valstybės“ kovotojų žiaurumo, pabėgo.

Amerikiečiai sako, kad stebi į Tikritą įžengusias Irako pajėgas. Irako vyriausybė sutinka, kad pažeidimai tik pasės naujų smurto sėklų. Stebėtojai sako – atrodo pavyko bent kiek atšaldyti norą keršyti.

Islamo valstybės kovotojai išplatino vaizdo įrašą, kaip jie daužydami kūjais ir šaudydami automatais niokoja senovinį Irako Hatros miestą. Tai ne vien Irako, bet ir UNESCO pasaulio paveldu laikomi paminklai.

Džihadistai sunaikino ir nemažai musulmonams šventų vietų, nes statulas laiko erezija. Spėjama, kad senovės šedevrus jie taip pat pardavinėja juodojoje rinkoje, kad surinktų lėšų savo kruvinam žygiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius