-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prieštankinių padalinių pratybose kariai treniravosi naikinti šarvuotą techniką

Rugsėjo 16–26 d. Pabradės poligone vyko bendros Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų prieštankinių padalinių lauko taktinės pratybos su koviniu šaudymu „Medžiotojas 2013“, kuriose kariai treniravosi naudoti turimus prieštankinius ginklus ir priemones vykdant gynybines operacijas.
Pratybų Pabradės poligone akimirkos
Pratybų Pabradės poligone akimirkos / Ievos Budzeikaitės nuotr.

Kovinį šaudymą stebėjęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas džiaugėsi karių profesionalumu, parodytu pratybų metu.

„Kariai pasirodė tikrai puikiai. Tokios pratybos tikrai reikalingos, nes kariai gali išbandyti visą ginkluotę, patobulinti savo šaudymo įgūdžius ir keistis tarpusavyje patirtimi. Tai yra svarbiausia“, – sakė ministras J.Olekas.

Į pratybas atvykęs Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika taip pat liko patenkintas karių pastangomis.

„Džiaugiuosi karių parodytais rezultatais. Jie sunaikino visus taikinius, todėl ir akivaizdžiai patys yra laimingi. Ir tai yra svarbiausia“, – sakė generolas majoras A.Leika.

„Šios pratybos buvo labai naudingos visiems kariams. Per dvi savaites jie galėjo išmėginti įvairius ginklus ir amuniciją, taip pat sužinoti jų padaromą žalą. Pratyboms turėjo 10 visiškai naujų taikinių, skirtų mokymų tikslams. Šarvuočiuose net buvo įdėti specialūs manekenai. Kiekvienas karys galėjo ne tik tobulinti šaudymo įgūdžius, bet ir sužinoti, į kur geriausia šauti ir kokia žala yra padaroma šarvuočiams ir viduje sėdintiems žmonėms“, – pasakojo Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centro viršininkas pulkininkas leitenantas Aleksiejus Gaiževskis.

Pratybose daugiau nei du šimtai dalyvavusių karių treniravosi naudoti turimus prieštankinius ginklus ir priemones vykdant gynybines operacijas, atliko kovinį šaudymą, praktiškai susipažino su prieštankinių ginklų galimybėmis. Pirmą kartą šarvuotai priešo technikai naikinti pasitelktas ir pabūklas Haubica M–50.

Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad pratybų situacinį kovinį šaudymą taip pat stebėjo krašto apsaugos viceministrai Antanas Valys ir Ramūnas Usonis, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius, Lietuvoje reziduojantys užsienio šalių gynybos atašė, kiti krašto apsaugos sistemos atstovai.

Šiose pratybose Sausumos pajėgų prieštankinių vienetų kariai dalyvavo su įvairia ginkluote, galinčia įveikti šarvuotą priešo techniką – pradedant paprastais prieštankiniais pabūklais, baigiant moderniomis raketinėmis sistemomis. Koviniam šaudymui kariai naudojo tokią prieštankinę ginkluotę: nešiojamąją vidutinio nuotolio prieštankinę raketų paleidimo sistemą „Javelin“, prieštankinius granatsvaidžius „Carl Gustaf M3“, „RPG-7“ ir „AT-4“ (vienkartinis), prieštankinį beatošliaužį pabūklą „PV 1110“, 120 mm minosvaidį ir pabūklą Haubica M–50. Kariai iš Karinių oro pajėgų Oro gynybos bataliono šaudė su artimojo nuotolio zenitine patranka L-70.

Pratybas organizavo Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centro atstovai iš pratybose dalyvavusių karinių vienetų: visų Sausumos pajėgoms priklausančių dalinių, Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono ir Karinių oro pajėgų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius