Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 25 /23:30

Pskovo desantininkų mįslė: žuvo Rytų Ukrainoje ar tiesiog išnyko?

Pirmadienio rytą Vybutų kaime šalia Rusijos Pskovo miesto palaidoti desantininkai, žuvę „neaiškiomis aplinkybėmis“. Mažai kas abejoja, kad jie galvas padėjo Rytų Ukrainoje.
Leonidas Kičatnikas buvo palaidotas, bet esą yra gyvas
Leonidas Kičatnikas buvo palaidotas, bet esą yra gyvas / Nuotr. iš „VKontakte“
Temos: 2 Ukraina Rusija

Palaidotas desantininkas tikina esąs gyvas

Apie tai praneša leidinys „Slon“, remdamasis vietos šaltiniais. Laidotuvių, kuriose dalyvavo apie šimtas žmonių, liudininkas papasakojo, kad karių žūties laikas ir aplinkybės nebuvo paskelbtos, pranešti tik žuvusiųjų vardai.

„Pskovskaja gubernija“ nuotr./Leonido Kičatkino kapas
„Pskovskaja gubernija“ nuotr./Leonido Kičatkino kapas

Laidotuvės įvyko šalia karinio poligono esančiose kapinėse. Netoli kapinių yra karinis dalinys, kuriame dislokuota 76-oji Černigovo oro desantininkų divizija.

Kitas „Slon“ šaltinis Pskove Vybutų kaimo kapinėse aptiko du naujus kapus, ant kurių buvo vainikai nuo Pskovo oro desantininkų divizijos. Šiuose kapuose palaidoti kariai Kičatkinas ir Osipovas.

„Pskovskaja gubernija“ nuotr./Osipovo kapas
„Pskovskaja gubernija“ nuotr./Osipovo kapas

Kai leidinio „Russkaja planeta“ žurnalistas Ilja Vasiuninas prisiskambino desantininko šeimai telefonu, jį užtikrino, kad L.Kičatnikas gyvas. Dar daugiau, atsiliepęs telefonu vyras tikino, kad jis ir yra L.Kičatnikas.

Informacija apie Leonido Kičatkino žūtį internete pasirodė rugpjūčio 24 d. Informacija apie jo žūtį buvo paskelbta jo žmonos Oksanos vardu. Tačiau ji greitai buvo pašalinta, o vėliau pasirodė įrašas, kad L.Kičatnikas gyvas ir su šeima švenčia.

Kai leidinio „Russkaja planeta“ žurnalistas Ilja Vasiuninas prisiskambino desantininko šeimai telefonu, jį užtikrino, kad L.Kičatnikas gyvas. Dar daugiau, atsiliepęs telefonu vyras tikino, kad jis ir yra L.Kičatnikas, o įrašas socialiniame tinkle buvo nesusipratimas.

Desantininkų kūnus atvežė „balti KamAZ“

Rusijos politologė Jelena Vasiljeva radijo stoties „Echo Moskvy“ portale rašo: „Rytoj Pskove gedulas. Valdžia bando vietiniams gyventojams aiškinti, kad per mokymus poligone netoli Pskovo susisprogdino keletas Pskovo desantininkų divizijos karių. Gandai įvairūs: 10 žmonių, 15 žmonių.“

Ji taip pat atskleidė keletą detalių, kaip į Pskovą buvo atvežti desantininkų kūnai. J.Vasiljevos teigimu, desantininkų lavonai į miestą buvo atvežti „baltais KamAZ sunkvežimiais“.

Būtent tokių sunkvežimių „humanitarinė kolona“ praėjusią savaitę be Ukrainos valdžios leidimo atvažiavo į Luhanską ir Donecką. Atgal važiuojančių sunkvežimių Ukrainos pasieniečiams nebuvo leista patikrinti. Ukrainos valdžia teigė turinti žinių, kad sunkvežimiais buvo išvežti Ukrainoje žuvusių Rusijos kariškių kūnai.

Desantininkų pėdsakai Rytų Ukrainoje

Rugpjūčio 21 d. ukrainiečių žurnalistai internete paskelbė rusų desantininkų buvimo Luhansko srityje įrodymus – publikuotose nuotraukose matyti dokumentai su karių pavardėmis, ginklai, desantininkų beretės.

„Lutugino rajone mūsiškiai užėmė BMD-2, borto numeris 275, priklausantį 1-ajai parašiutininkų desantininkų kuopai iš Pskovo oro desantininkų divizijos. Mašinoje – visi dokumentai: budėjimų ir vakarinių patikrinimų žurnalas, laisvadienių žurnalas. Rusijos gamybos sausas davinys, datuotas šių metų kovą. Ekipažas... na, sakykim, pasimetė kelyje“, – parašė žurnalistas Leonidas Švecas.

Ordinas divizijai už karinių užduočių įvykdymą ir herojiškumą

Rusijos Gynybos ministerija dar kartą kategoriškai paneigė, kad Rytų Ukrainoje yra Rusijos kariškių.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šių metų rugpjūčio 18 dieną specialiu įsaku Suvorovo ordinu apdovanojo 76-ąją Černigovo oro desantininkų diviziją, kuri dislokuota Pskovo srityje. Divizija apdovanota „už sėkmingą vadovybės karinių užduočių įvykdymą ir karių vyriškumą bei didvyriškumą“.

Suvorovo ordiną įteikė specialiai į Pskovą atvykęs Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Jis leido suprasti, jog divizija apdovanota už karinius nuopelnus, taip pat ir už veiksmus per referendumą Kryme, kai dauguma pusiasalio gyventojų balsavo už atsiskyrimą nuo Ukrainos ir prisijungimą prie Rusijos. Tuomet Rusija taip pat neigė, kad Krymą užplūdę naujausiais rusiškais ginklais ginkluoti, bet jokių atpažinimo ženklų neturintys „žalieji žmogeliukai“ iš tiesų yra Rusijos kariškiai.

Kur dingo Pskovo desantininkų kuopa?

Rusijos žurnalistai ir tinklaraštininkai atkreipė dėmesį, kad populiariausiame Rusijos socialiniame tinkle „VKontakte“ staiga tapo nebeaktyvios paskyros, priklausančios Pskovo desantininkams.

Nuotr. iš „Live Journal“/Pskovo desantininkai, išnykę be pėdsakų
Nuotr. iš „Live Journal“/Pskovo desantininkai, išnykę be pėdsakų

Tinklaraštininkas Viktoras Kadočnikovas pažymėjo, kad visa grupė paskyrų, kurios anksčiau buvo dažnai atnaujinamos, nuo rugpjūčio 15 ir 16 dienų nebeatnaujinamos.

76-osios gvardijos desantininkų šturmo divizijos Pskovo pulko kuopa, atrodo, nebeegzistuoja.

„76-osios gvardijos desantininkų šturmo divizijos Pskovo pulko kuopa, atrodo, nebeegzistuoja.

Sprendžiant iš berečių ir kitų karinių atributų, galima daryti išvadą, kad žuvusieji iš tiesų buvo desantininkai. Daugelio kontaktiniuose duomenyse buvo nurodytas Pskovas. Kai kurie kariai gyrėsi medaliais už „Krymas – mūsų“. Kai kurie norėjo žygiuoti į Kijevą, bet nesulaukė to žygio. Kai kurie skelbė nuotraukas iš Rusijos ir Ukrainos pasienio.

Analizuojant Pskovo karių, kurių jau nėra tarp gyvųjų, chronologiją, galima daryti tokias išvadas: daugelis jų dalyvavo okupuojant Krymą ir už tai buvo apdovanoti medaliais. Medaliai už Krymo „sugrąžinimą“ buvo gauti gegužę, po to buvo naujienų štilis, o kitos nuotraukos pradėtos skelbti birželį-rugpjūtį.

Nuotr. iš „Live Journal“/Pskovo desantininkai, išnykę be pėdsakų
Nuotr. iš „Live Journal“/Pskovo desantininkai, išnykę be pėdsakų

Atkreipkime dėmesį į paskutinius įrašus. Beveik visi iš anksčiau „aktyvių“ Pskovo desantininkų paskutinį kartą internete pasirodė rugpjūčio 15-16 dienomis. Vienas žmogus užėjo rugpjūčio 17 dieną. Ir viskas. Po rugpjūčio 17 dienos nė vienas iš mano turimo sąrašo nepasirodė internete. Matyt, rugpjūčio 15–16 dienomis buvo koks nors mūšis, ir daugumos jų nebėra tarp gyvųjų“, – parašė V.Kadočnikovas leidinyje „Live journal“.

Be to, rugpjūčio 25 dieną vienas iš leidinio „Look At Me“ įkūrėjų Aleksejus Amiotovas „Twitter“ paskelbė, kad kelyje sutiko vyrą, kuris važiavo į Ulan Udės miestą laidoti savo sūnaus – desantininko, žuvusio netoli Donecko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius