-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kremliaus planas, kaip per parą užimti Kijevą

Daugelis įsivaizduoja, kad Rusija savo karius ruošiasi įvesti į rytų Ukrainą, kur šiuo metu vyksta antiteroristinė operacija. Hvylya.net apžvalgininko Viktoro Savinovo teigimu, tai nebūtų protinga karinės logikos požiūriu. Būtent rytų Ukrainoje sutelktos ukrainiečių karinės pajėgos. Pasak jo, Rusija per parą gali užimti Kijevą su visomis jame esančiomis centrinės valdžios institucijomis.
Rusijos kariai netoli Ukrainos sienos
Rusijos kariai netoli Ukrainos sienos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijai nereikia slėpti savo kariuomenės. Ji tarsi klausia: „Štai mūsų kortos, turit kuo atsimušti?“ O atsimušti Ukrainai nėra kuo.

15min.lt skaitytojams pateikiame V.Savinovo įžvalgas.

Pastaruoju metu man labai neramu stebėti Ukrainos visuomenės isteriką. Ji kyla laukiant Rusijos įsiveržimo. Kažkodėl visi įsitikinę, kad jis prasidės nuo Donbaso.

Tai puikiai iliustruoja Rusijos pasiųsto konvojaus istorija. Internete jau plinta versijos, kad automobiliai „Kamaz“ teroristams reikalingi tam, kad galėtų kovotojus greitai nuvežti iki Kijevo.

Pabandykite įsivaizduoti. Vasara, kaitina saulė, kaitra, Ukrainos lyguma, per kurią 280 vilkikų važiuoja į sostinę. Atskrenda du lėktuvai Su-25. Kalnas lavonų ir metalo laužo. Čia nei artilerijos neprireiktų, nei tankų.

Kijevą pasiektų per 6-8 valandas

Rusijos karinis planas dislokuojant savo pajėgas prie Ukrainos sienos seniai žinomas. Rusijai nereikia slėpti savo kariuomenės. Ji tarsi klausia: „Štai mūsų kortos, turit kuo atsimušti?“ O atsimušti Ukrainai nėra kuo.

2014 m. kovo mėnesio žemėlapis
2014 m. kovo mėnesio žemėlapis
 

Tai rodo antiterorsitinė operacija, kuri trunka jau keturis mėnesius, o per juos Ukrainos kariuomenė nesugebėjo apsupti ir sunaikinti nusikalstamų grupuočių. Ore tvyro klausimas: „Kas bus, jeigu Ukrainos kariams teks susiremti ne su teroristais, o su gerai ginkluota reguliaria  priešo kariuomene?“

Ukrainiečiams bandoma įteigti, kad karas su Rusija prasidėtų nuo Donbaso. O tai netiesa. Pagrindinės Rusijos pajėgos pajudėtų iš Černigovo į Kijevą.

Ukrainiečiams bandoma įteigti, kad karas su Rusija prasidėtų nuo Donbaso. O tai netiesa. Pagrindinės Rusijos pajėgos pajudėtų iš Černigovo į Kijevą. Taip Rusija savo karinius uždavinius išspręstų per parą. Tankams ir motorizuotoms pajėgoms pasiekti Kijevą prireiktų 6-8 valandų.

Šio plano autorius generolas Vladimiras Šamanovas, kuris išgarsėjo antrojo karo Čečėnijoje metu. Smūgiui iš Černigovo būtų pasitelktos 20-osios Rusijos armijos pajėgos. Jas sudaro 2 motorizuotos divizijos, 4 tankų divizijos, Tulos desantininkų divizija, 3 atskirosios tankų brigados, 5 specialiųjų pajėgų pulkai ir gausios oro pajėgos.

Visos šios pajėgos puls Belgorodo-Černigovo-Kijevo kryptimi. Vienintelis jų tikslas – užimti sostinę. Specialiųjų pajėgų kariai, palaikomi tankų, sukurs placdarmą prie Desnos upės. Aviacija garantuos priedangą iš oro. Tamansko ir Kantemirovsko divizijos pajudės į Ukrainos gilumą. Šalia Kijevo oro uostų nusileis desantininkai. Pskovo divizija žengia į Kijevą. Tulos ir Kentimirovsko divizijos padedamos tankų apsupa sostinę. Tamansko ir Pskovo divizijos su atskirais specialiųjų pajėgų pulkais išvalo miestą. Viskas.

Ukrainos ir Rusijos karinės pajėgos
Ukrainos ir Rusijos karinės pajėgos
 
 

Antiteroristinę operaciją gyvybiškai būtina užbaigti iki šalčių

Beveik nekyla abejonių, kad Rusija laikosi būtent tokio plano ir laukia šaltojo sezono pradžios.

Galima pasvarstyti, ar rytų Ukrainoje sutelktos ukrainiečių pajėgos Rusijos įsiveržimo iš Černigovo pusės atveju spėtų grįžti iš Donbaso? Akivaizdu, kad ne. Būtent todėl Ukrainai gyvybiškai svarbu antiteroristinę operaciją užbaigti iki šalčių pradžios.

Kokia tikimybė, kad rusai šią operaciją pradės artimiausiu metu? Kol kas tikimybė nedidelė. Man pavyko nustatyti, kad Tamansko ir Pskovo divizijos šiuo metu yra savo nuolatinės dislokacijos vietose. Permesti jas prie Ukrainos sienos užtruktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius