-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusai, kurie Ukrainoje kaunasi prieš Vladimiro Putino pasiųstą armiją

Kuomet Andrejus Krasilnikovas praėjusią savaitę atsisveikino su žmona ir sėdo į autobusą, vežantį atgal į frontą Rytų Ukrainoje, jis vadovavosi tipiškais motyvais tų, kurie kaunasi Kijevo kariuomenės pusėje: apginti savo žemę ir šeimą nuo Rusijos agresijos. Nuo didžiosios dalies ginklo brolių A.Krasilnikovą skiria tai, kad jis – Rusijos pilietis, rašo publikacijoje AFP.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

48-erių A.Krasilnikovas – vienas iš rusų savanorių, kovojančių Donecko ir Luhansko srityse. 

„Mes kovojame ne su rusais, o su V.Putino kariuomene, – sako jis. – Ne visi Rusijoje palaiko V.Putiną ir jo režimą. Jo režimas militarizuotas, policinis, kuris su savo žmonėmis daro viską, ką tik užsigeidžia“. 

Mes kovojame ne su rusais, o su V.Putino kariuomene.

Nors A.Krasilnikovas Odesos mieste gyvena jau dešimt metų, jo žmona ir sūnus ukrainiečiai, jis iki šiol turi Rusijos pasą. 

Jo bičiuliai iš „Aidar“ bataliono laiko tai visai normaliu dalyku. A.Krasilnikovas prisimena, kaip po nuožmaus mūšio prie jo priėjo ukrainiečiai ir sakė, kad jis „tikras rusas, kuris viską supranta“. 

Grįžus į Rusiją grėstų kalėjimas

Tačiau jam teko nutraukti ryšius su savo bičiuliais Rusijoje, kurie jį ėmė vadinti fašistu. „Jie įsikalė sau į galvas, kad Ukrainoje – fašistinis režimas, chunta“, – sako vyras, teigdamas, kad didžiausią įtaką šiems žmonėms padarė Rusijos žiniasklaida. 

A.Krasilnikovas įsitikinęs, kad jeigu šiuo metu jis grįžtų į Rusiją, jam ten iškiltų didelė grėsmė, galbūt įkalinimas. 

„Aš negaliu važiuoti iš Ukrainos į Rusiją, esu tikras, kad mane ten suimtų“, – sako jis. Tiesa, vyras baiminasi, kad Ukrainos valdžia gali jį deportuoti į Rusiją – į rusakalbius pastaruoju metu šioje šalyje imigracijos tarnybos žiūri itin įtariai. 

Nutraukė ryšius net su motina 

Kitas Ukrainos kariuomenės gretose besikaunantis Rusijos pilietis – savanoriu tapęs Ilja Bogdanovas. Save jis laiko kraštutiniu dešiniuoju nacionalistu, ir, nepaisant rusiškos kilmės, kova už Ukrainą jam atrodo visiškai suprantama. Jis šiuo metu kovoja šalia Donecko oro uosto esančiame Peski kaime, kuris, net ir po Minsko derybų, intensyviai apšaudomas Rusijos kariuomenės. 

I.Bogdanovas sako, kad jis kaunasi už europietišką Ukrainą prieš V.Putino režimą. Jis įstojo į organizacijos „Pravyj sektor“ gretas ir „Facebook“ tinkle nuolatos diskutuoja su priešingą poziciją palaikančiais rusų nacionalistais. 

Dabar aš – Ukrainos pilietis ir kovoju už savo žemę. Viskas, ką turiu, yra čia.

Jis teigia, kad Rusijos palaikomų kolaborantų gretose beveik nėra ukrainiečių – ten tik rusai. Iš Vladivostoko kilęs I.Bogdanovas sako visiškai nutraukęs ryšius su praeitimi, nebebendrauja netgi su savo motina, kuri palaiko V.Putiną. 

Prieš mėnesį po ilgai trukusios, sudėtingos procedūros jis pagaliau gavo Ukrainos pilietybę – tam prireikė netgi aukščiausios valdžios įsikišimo. 

„Dabar aš – Ukrainos pilietis ir kovoju už savo žemę. Viskas, ką turiu, yra čia“, – sako jis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius