Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija bando aplenkti Ameriką: kariniam biudžetui skiria 5 proc. BVP – daugiau nei JAV

Rusija kariniam biudžetui 2014 metais ketina skirti daugiau nei 5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Ši suma susidaro įskaičiavus ir pensijas kariškiams bei socialines garantijas gynybos pramonės įmonių darbuotojams. Tokiu būdu, kaip skelbia newsru.com, Rusija bando aplenkti JAV, kuri gynybai skiria 4,4 proc. BVP.
Rusų tankas Perevalnoje, Kryme.
Rusų tankas Perevalnoje, Kryme. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos išlaidas kariuomenei apskaičiavo Gaidaro institutas. Vis dėlto pagal realią karinėms reikmėms skiriamų pinigų sumą Rusijai iki Amerikos dar labai toli – Maskva tam turi 10 kartų mažiau bei Vašingtonas: 70 mlrd. dolerių, palyginti su 740 mlrd. dolerių.

Ekspertų teigimu, kas šeštas Rusijos kariuomenei atitenkantis rublis yra skirtas reikmėms, paslėptoms po įrašu „slaptai“. Šių išlaidų dalis per pastaruosius kelerius metus išaugo pusantro karto ir toliau auga.

Ekspertų teigimu, kas šeštas Rusijos kariuomenei atitenkantis rublis yra skirtas reikmėms, paslėptoms po įrašu „slaptai“. Šių išlaidų dalis per pastaruosius kelerius metus išaugo pusantro karto ir toliau auga.

Gaidaro instituto Karinės ekonomikos laboratorijos vedėjo Vasilijaus Zacepino teigimu, 2016 metais tokios slaptos išlaidos sudarys net 25 proc. visų kariuomenės išlaidų, vadinasi, įslaptintas bus kas ketvirtas skirtas rublis.

Tas pats Gaidaro institutas taip pat pažymi, kad pastaraisiais metais žymų „slaptai“ atsirado ir prie kitų sričių išlaidų, kur to niekada nebuvo.

Tarkim, aplinkos apsaugos, finansinių institucijų veiklos užtikrinimo, mokesčių ir muitinių institucijų ir net šeimos ir vaikų teisių apsaugos srityje.

Dalis išlaidų yra slaptos ir federalinio biudžeto skyriuose „Tarptautiniai santykiai ir tarptautinis bendradarbiavimas“ bei „Vidurinis profesinis išsilavinimas“.

Ekspertai net ir pačioje Rusijoje neslepia, kad tokios slaptos išlaidos kelia nerimą. Iš vienos pusės, tai rodo augančias išlaidas gynybai, tačiau iš kitos pusės, tokiu būdu ministerijos ir kitos institucijos įgauna galimybių nekontroliuojamai leisti valstybės pinigus. O ir išlaidos karinėms reikmėms turėtų būti subalansuotos – ne visiems rusams patinka, kad ši sritis stiprinama skriaudžiant šalies ekonomiką ir socialines sritis.

Newsru.com taip pat primena, kad neseniai atlikti tyrimai parodė, jog Rusija yra trečia pasaulyje pagal karines išlaidas. O per artimiausius metus ši šalis karinėms reikmėms finansavimą ketina padidinti dar 44 proc.

2013 metais šioje srityje pirmavo JAV (582,4 mlrd. dolerių), antra – Kinija (139,2 mlrd. dolerių), trečia Rusija, skyrusi karinėms reikmėms 68,9 mlrd. dolerių. Toliau eina Didžioji Britanija, Japonija ir Prancūzija. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius