Rusija kitais metais pirks 32 naujus kovinius sraigtasparnius „Ka-52K“, skirtus bazuotis ant desanto laivų „Mistral“

Rusijos gynybos ministerija kitais metais nusiteikusi įsigyti naujų kovinių sraigtasparnių „Ka-52K“, galinčių bazuotis ant šiuo metu Prancūzijoje statomų „Mistral“ tipo desantinių laivų. Kitais metais planuojama įsigyti 32 šiuos sraigtasparnius, o iš viso iki 2020 metų – 143.
Rusijos kariuomenėje naudojamas sraigtasparnis „Ka-52“
Rusijos kariuomenėje naudojamas sraigtasparnis „Ka-52“ / russianhelicopters.aero nuotr.
 russianhelicopters.aero nuotr./Rusijos kariuomenėje naudojamas sraigtasparnis „Ka-52“
russianhelicopters.aero nuotr./Rusijos kariuomenėje naudojamas sraigtasparnis „Ka-52“

Kaip rašo portalas lenta.ru, apie tai lankydamasis sraigtasparnius gaminančioje gamykloje „Progres“ trečiadienį pranešė Rusijos gynybos ministro pavaduotojas Jurijus Borisovas. Būtent ši gamykla ir gamina „Ka-52“ tipo karinius sraigtasparnius.

J.Borisovas naujai perkamų sraigtasparnių tipo neįvardijo, tačiau beveik neabejojama, kad kalba eina apie „Ka-52K“.

„2014 metais turi baigtis šių sraigtasparnių bandymai. Jei viskas seksis gerai, mes esame pasiruošę juos užsakyti“, – sakė J.Borisovas

 russianhelicopters.aero nuotr./Rusijos kariuomenėje naudojamas sraigtasparnis „Ka-52“
russianhelicopters.aero nuotr./Rusijos kariuomenėje naudojamas sraigtasparnis „Ka-52“

Gamykla „Progres“, kurioje trečiadienį apie naujų sraigtasparnių įsigyjimą prakalbo Rusijos gynybos ministro pavaduotojas, šiuo metu gamina „Ka-52“, „Ka-62“ ir „Mi-34C“ tipo sraigtasparnius. Gamyklos specialistai kaip tik šiuo metu tobulina kovinio smogiamojo „Ka-52“ sraigtasparnio versiją, pažymėtą indeksu „Ka-52K“. Šie sraigtasparniai skirti bazuotis ant Prancūzijoje pagal Rusijos užsakymą statomų desantavimo laivų „Mistral“ denio.

Pirmieji bandymams skirti „Ka-52K“ buvo pagaminti 2012 m. vasarą. Planuojama, kad „Mistral“ aviagrupėje bus po aštuonis sraigtasparnius „Ka-52K“ ir aštuonis „Ka-29“ kiekvienam laivui.

Apie „Mistral“

Kaip jau skelbė 15min.lt, Rusijos reikmėms Prancūzijoje statomas pirmasis „Mistral“ tipo karo laivas į vandenį bus nuleistas jau spalio 15 d. Planuoja, kad pirmasis laivas Rusijai bus perduotas kitų metų trečiame ketvirtyje, antrasis – metais vėliau.

Iš viso Rusija planuoja turėti keturis „Mistral“ tipo laivus. Iki šiol tris tokio tipo laivus („Mistral“ L9013, „Tonnerre“ L9014 ir „Dixmude“ L9015) turėjo tik Prancūzija.

„Mistral“ tipo laivai gali iš karto vykdyti net keturias funkcijas: į sausumą desantuoti kariškius (su transporto priemonėmis), priimti ir gabenti sraigtasparnius, tapti plaukiojančia vadaviete ir būti ligonine ant vandens.

Vienu metu „Mistral“ tipo laivas gali gabenti iki 450 žmonių desantą (atskirais atvejais, esant reikalui, trumpai gali gabenti ir iki 900 žmonių desantą), iki 16 sraigtasparnių, kurių kiekvieno svoris neviršija 12 tonų.

Laivus Rusija perka su visa navigacine ir technologine įranga, įskaitant ir kovinę navigaciją. Tačiau ginkluotė ir sraigtasparniai čia bus rusiški. Planuojama, kad Rusijai priklausantys laivai gabens ir kovinius, ir transporto sraigtasparnius.

Planuojama, kad rusai laivus apginkluos žymiai daugiau, nei tai daro prancūzai. Spėjama, kad be kitos ginkluotės, rusiški „Mistral“ gabens ir priešlėktuvinės gynybos sistemas, ir priešraketines sistemas, ir sistemas, nukreiptas prieš povandeninius laivus, ir tolimojo nuotolio sparnuotąsias raketas. Spėjama, kad pastarosios bus „Kalibr“, gebančios nuskristi daugiau nei 2,5 tūkst. km.

Apie „Ka-52“

Rusijos karinės oro pajėgos smogiamąjį sraigtasparnį „Ka-52“ naudoja nuo 2011 m. gegužės. Pagal NATO klasifikaciją šie orlaiviai žinomi kaip „Hokum B“, kartais dar vadinami „Aligatoriais“.

Sraigtasparnis skirtas technikos (taip pat ir šarvuotos) naikinimui ant žemės ir ore, gyvosios jėgos naikinimui.

Sraigtasparnio įgulą sudaro du žmonės. Maksimalus leistinas jo greitis – 350 km/val., maksimalus greitis – 300 km/val., kreiserinis greitis – 260 km/val.

Sraigtasparnis apginkluotas 30 mm patranka su kintamu šaudymo greičiu, 32 mm patranka, „oras-žemė“ ir „oras-oras“ tipo raketomis, komplektu nevaldomų raketų.

„Ka-52“ modifikuota versija „Ka-52K“ skirta karinėms jūrų pajėgos. Vienas esminių modifikuotos versijos skirtumų nuo bazinio orlaivio varianto – sulankstomi sraigtai. Gamintojai taip pat pažymi, kad „Ka-52K“ modelyje sustiprinta antikorozinė danga.

„Ka-52K“ turėtų tapti pagrindine smogiamąja „Mistral“ tipo laivų jėga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius