Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija žada sumokėti baltarusiams už tai, kad naudojasi aviacijos baze Baranovičiuose

Rusijos pasiuntinys Baltarusijoje teigia, kad už naudojimasi aviacijos baze bus mokama. Kiek Rusija mokės Baltarusijai, kol kas nežinoma, tačiau teigiama, kad tai bus nustatyta dviejų šalių sutartimi.
SU-27.
Naikintuvas Su-27. / Scanpix / Postimees.ru

Kaip praneša portalas lenta.ru, ambasadorius tvirtina, jog „nemokamų pietų nebūna“, o Rusija mokės už nusileidimo ir pakilimo takus bei orlaivių aikšteles.

Rusijos naikintuvai Su-27
Rusijos naikintuvai Su-27

Baltarusijoje šiuo metu yra ir daugiau Rusijos karinių objektų – radiolokacinė stotis „Volga“, įeinanti į perspėjimo apie raketų antpuolį sistemą, bei ryšių punktas. Tačiau už jų laikymą šalies teritorijoje Baltarusijai nėra mokama.

Kad Baltarusijos teritorijoje Rusija kurs savo aviacijos bazę tapo žinoma šią vasarą, kai žinią paviešino Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu. Jis taip pat teigė, kad iki 2015 m. Baltarusijoje atsiras Rusijos aviacijos pulkas.

Gruodžio pradžioje į Baltarusiją atvyko keturių naikintuvų Su-27 grandis. Kartu atvyko ir orlaivius aptarnaujantis personalas. Lėktuvai ir technikai buvo dislokuoti 61-ojoje naikintuvų bazėje Baranovičiuose. Anksčiau buvo skelbta, kad tokia bazė gali atsirasti Lydoje, netoli sienos su Lietuva ir Lenkija.

Baltarusijos opozicija protestuota prieš Rusijos aviacijos bazės steigimą.

Naikintuvas Su-27
Naikintuvas Su-27

„Rusija ne kartą yra skelbusi, kad jos bazės tarnauja tos šalies, kurios teritorijoje steigiamos, okupacijai, – teigia buvęs kandidatas į prezidentus Vitalijus Rymaševskis. – Aš kategoriškai protestuoju prieš tokius antinacionalinius sprendimus, nes tai prieštarauja Baltarusijos konstitucijai, nacionaliniams interesams ir grasina šalies nepriklausomybei“.

Baltarusijos opozicija Rusijos aviacijos bazės atsiradimą šalies teritorijoje jau nusprendė apskųsti Konstituciniam teismui.

Atsisakė savo naikintuvų dėl pinigų trūkumo

Kaip jau buvo skelbta, Rusija greta savo naikintuvų laikymo Baltarusijoje, 2014 metų pradžioje savo sąjungininkei Baltarusijai tai pat perduos keturis zenitinius raketų kompleksus S-300. Planuojama, kad šie kompleksai Baltarusijoje atsiras metų pradžioje. O jau 2015 metais planuojamos bendros Baltarusijos ir Rusijos pratybos „Sąjungos skydas“ (rus. – „Щит Союза“). Pratybos vyks Rusijos teritorijoje.

Kaip jau skelbė 15min.lt, dėl pinigų trūkumo Baltarusijos karinės oro pajėgos galutinai atsisako Rusijoje pagamintų daugiafunkcinių naikintuvų Su-27. Viena tokio sprendimo priežastis – brangi orlaivių eksploatacija.

Ekspertai taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad pagrindinė sprendimo atsisakyti naikintuvų Su-27 priežastis gali būti skraidymo valandų resursų pabaiga. Atnaujinti skraidymo valandų resursams reikia nemažai pinigų, kurių Baltarusijos Gynybos ministerija tiesiog neturi.

Situacija pasinaudojo Rusija, į Baltarusijos teritoriją permetusi savo naikintuvus. Esą tam, kad „užtikrintų bendrų sienų saugumą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius