Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos bombonešiai ir naikintuvai „užtemdė dangų“ virš Krymo: kuriamas „ginkluotas žiedas“ aplink Ukrainą?

Keliasdešimt Rusijos lėktuvų, tarp kurių tikriausiai buvo strateginių bombonešių ir naikintuvų, buvo pastebėti skraidantys virš Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio, pranešė įvykių liudininkai ir ekspertai.
Rusijos naikintuvai Kryme
Rusijos naikintuvai Kryme / Kadras iš filmuotos medžiagos

Kaip nurodo Rusijos žiniasklaida, prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį planuoja aplankyti Krymą po Pergalės dienos parado Maskvos Raudonojoje aikštėje, minint pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare metines.

Vienas vietos aviacijos ekspertas sekmadienį sakė naujienų agentūrai AFP, jog ankstesnę dieną stebėjo virš pusiasalio pagrindinio miesto Simferopolio skraidančius karinius lėktuvus, tarp kurių buvo viršgarsinių strateginių sunkiųjų bombonešių ir didelių karinių transporto lėktuvų.

Vladimiras Putinas penktadienį planuoja aplankyti Krymą po Pergalės dienos parado Maskvos Raudonojoje aikštėje

Ekspertas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė taip pat matęs degalų papildymo ore lėktuvų ir naikintuvų MiG-29.

Kitas ekspertas Aleksejus Savičius, kuriam buvo parodytas vaizdo įrašas, kuriame buvo nufilmuoti tie lėktuvai, sakė, kad tarp jų matėsi modernus naikintuvas „Suchoj Su-34“.

Jis irgi atpažino skraidančias degalų cisternas ir karinius transporto lėktuvus.

VIDEO: Rusijos naikintuvai Kryme

Masinis perdislokavimas, nematytas nuo 1941 m.

Ukrainos valstybinė naujienų agentūra „Ukrinform“ taip pat citavo vieną informuotą karybos ekspertą Kryme, kuris pateikė panašios informacijos apie Rusijos aviacijos judėjimą šeštadienį.

„Visą šeštadienį dangus virš Krymo buvo aptemęs nuo aviacijos skrydžių. Tokio masinio perdislokavimo, ko gera, nebuvo nuo vokiečių okupacijos Kryme 1941 metais“, – pažymėjo jis.

Pasak „Ukrinform“ šaltinio, iš Rusijos žemyninės dalies į Krymą atskrido kelios dešimtys naikintuvų MiG ir „Suchoj“, o tokios pajėgos apytikriai atitinka aviacijos pulko sudėtį. Agentūros pašnekovas pabrėžė, kad Kryme dislokuoti moderniausi Rusijos naikintuvai, galbūt netgi 4-osios kartos.

Visą šeštadienį dangus virš Krymo buvo aptemęs nuo aviacijos skrydžių. Tokio masinio perdislokavimo, ko gera, nebuvo nuo vokiečių okupacijos Kryme 1941 metais

Liudininkai taip pat pastebėjo kelis strateginius bombonešius Tu-22M, rašo „Ukrinform“.

Pasak jų, netoli Sevastopolio miesto esančiame Belbeko kariniame aerodrome nusileido ne mažiau dešimties karinių transporto lėktuvų Il-76, atgabenusių karių ir karinės technikos.

Kuriamas „ginkluotas žiedas“?

„Ukrinform“ cituojamas ekspertas neatmetė galimybės, kad Rusijos karinio kontingento stiprinimas Kryme byloja apie „ginkluoto žiedo“ kūrimą aplink Ukrainos pietų ir rytų regionus, kuriuos krečia prorusiškų teroristų kurstomi neramumai.

„Dėl pastarųjų įvykių Ukrainos pietryčiuose neatmetame, kad didindama kontingentą Kryme Rusija verš ginkluotą žiedą, grasindama pietiniams ir rytiniams (Ukrainos) regionams“, – pažymėjo jis.

Daugelis vietos gyventojų taip pat sakė matę karinius lėktuvus, skraidančius virš pusiasalio, įskaitant Simferopolį ir kaimyninį Bachčisarajaus miestą.

„Buvo baisoka, – vietos gyventoja Arzi Chaibulajeva sakė AFP. – Vaikai buvo išsigandę.“

Pasak jos, lėktuvai skraidė žemai, o kai kurie buvo matomi papildantys degalų atsargas ore.

Rusijos karinio kontingento stiprinimas Kryme byloja apie „ginkluoto žiedo“ kūrimą aplink Ukrainos pietų ir rytų regionus, kuriuos krečia prorusiškų teroristų kurstomi neramumai

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį atsisakė komentuoti tuos pranešimus.

Ekspertas A.Savičius irgi kėlė prielaidą, kad Maskva nusprendė smarkiai sustiprinti pusiasalyje dislokuojamas oro pajėgas.

„Rusija tikriausiai stiprina savo karinį dalyvavimą pusiasalyje“, – jis sakė AFP.

Kovą V.Putinas pasiuntė karius į Ukrainai priklausantį Juodosios jūros pusiasalį, kuriame gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, teigdamas, jog privalo apsaugoti vietos žmones po to, kai per provakarietiškų aktyvistų sukilimas Kijeve buvo nuverstas Maskvos palaikomas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius