-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos diversantų užgrobto ir aršiai ginamo Slovjansko paslaptis – milžiniškas ginklų sandėlis?

Netoli rytų Ukrainos miesto Slovjansko nėra karinių gamyklų, karinių bazių, svarbių transporto mazgų ar strateginių gynybinių įtvirtinimų. Tad dėl ko būtent šį miestą užgrobė bei, padedami vietos teroristų, aršiai gina Kremliaus pasiųsti diversantai?
Rusų diversantai netoli Slovjansko miesto
Rusų diversantai netoli Slovjansko miesto / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Financial Times“ cituoja Didžiosios Britanijos Karališkojo gynybinių tyrimų jungtinio instituto ataskaitą, kurioje ekspertai paaiškina, kuo toks svarbus Slovjanskas. Pasak ataskaitos, „Slovjanskas yra „sulaikymo ir pusiausvyros žaidimo centras, kurio praradimas gali Maskvą priversti pradėti atvirą įsiveržimą į Ukrainą”.

„Financial Times“ rašo, kad netoli Slovjansko vis dėlto yra vienas slaptas objektas, kuris, karinių analitikų manymu, gali padėti atsakyti į klausimą, kodėl Slovjanskas toks svarbus. Tas objektas – tai milžiniškas ginklų sandėlis.

„Šaltojo karo metais prie Slovjansko esančiose šachtose buvo paslėpta iki 5 mln. vienetų ginklų – nuo šautuvų iki kulkosvaidžių. Šiais ginklais užsienio intervencijos atveju turėjo būti apginkluoti civiliai“, – rašoma straipsnyje.

Šaltojo karo metais prie Slovjansko esančiose šachtose buvo paslėpta iki 5 mln. vienetų ginklų – nuo šautuvų iki kulkosvaidžių.

Analitikų ir žvalgybos tarnybose dirbančių šaltinių, su kuriais bendravo „Financial Times“ žurnalistai, manymu, Maskvos generolai pasiryžę ginti šį sandėlį, nes baiminasi, kad Kijevas gali šiuos ginklus išdalyti gyventojams kovai su rusų diversantais ir separatistais.

„Faktas, jog vietiniai Maskvos šalininkai žinojo apie ginklų sandėlio egzistavimą ir užėmė pozicijas, blokuodami priėjimą prie jo, rodo, kad tai buvo ne stichiški veiksmai, o gerai suplanuota karinė operacija“, – teigia nenorėjęs būti įvardytas žvalgybos ekspertas.

Tačiau „Financial Times“ kelia klausimą, ar Maskva vis dar kontroliuoja separatistines grupes, kurių įkūrimą pati organizavo?

„Į laisvę išsiveržė karinės operacijos planuotojų nebekontroliuojamos jėgos. Daugybė nepatyrusių jaunų ginkluotų žmonių stojo prieš tokius pat jaunus ir nepatyrusius, bet ginkluotus žmones. Tai tikra parako statinė“, – įspėja „Financial Times“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius