-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusijos kariuomenė į Ukrainą gali žengti iš Padniestrės?

Ukrainos gynybos ministro patarėjas Oleksandras Daniliukas prabilo apie dar vieną grėsmę savo šaliai. Anot jo, Rusijos kariuomenė gali į Ukrainos teritoriją įžengti ir iš Padniestrės, kurioje Rusijos karių daugėja. Apie tai ministro patarėjas kalbėjo Ukrainos televizijos laidoje „Įvykiai“, praneša Tvn24.pl.
Separatistinės Padniestrės sostinės Tiraspolio gatvėje
Separatistinės Padniestrės sostinės Tiraspolio gatvėje / „Scanpix“ nuotr.

Rusija vėl pradėjo aktyviau telkti kariuomenę prie Ukrainos sienų šalia Donbaso. Tačiau Ukrainos valdžios atstovai pripažįsta, kad reali yra ir kita grėsmė – Rusijos kariai į jų šalį gali įžengti iš Padniestrės.

„Negalima pamiršti, kad Padniestrėje dislokuotas 9-asis Rusijos kariuomenės dalinys, todėl potenciali grėsmė egzistuoja“, – teigė O.Daniliukas, vis dėlto patvirtindamas, kad kol kas nėra gauta žinių apie tai, jog Rusijos kariai pereitų Ukrainos sieną iš tos pusės.

Padniestrė laikoma vienu nestabiliausių regionų Europoje, kuris siaura apie 100 km juosta įsiterpia tarp Moldovos ir Ukrainos.

Apie galimą grėsmę iš pietų prabilta tuomet, kai Rusija vėl ėmėsi aktyviau telkti savo karius prie rytinės Ukrainos sienos.

JAV duomenimis, šiuo metu prie šios sienos jau dislokuota apie 16 tūkst. Rusijos karių, o kasdien atvyksta dar po 600-800.

Padniestrė laikoma vienu nestabiliausių regionų Europoje, kuris siaura apie 100 km juosta įsiterpia tarp Moldovos ir Ukrainos.

Nuo 1990-ųjų pradžios regionas išslydo iš Moldovos rankų ir Kišiniovas nebegali daryti jokios įtakos tam, kad regione nuolat būna apie 1,5 tūkst. Rusijos karių.

Pastarosiomis savaitėmis jų Padniestrėje padaugėjo – manoma, kad dabar Rusijos armijos kontingentas čia siekia net 3-3,5 tūkstančių. Ši armija dar galėtų nesunkiai prisikviesti apie keliolika tūkstančių „savanorių“ iš vietos gyventojų.

Separatistų valdomas regionas kelia nerimą tiek Ukrainai, tiek Moldovai, tiek Rumunijai. Padniestrės atstovai pavasarį, po Krymo aneksijos, pareiškė, kad Kremlius turėtų svarstyti galimybę Padniestrę priimti į Rusijos sudėtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius