-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 23 /14:50

Rusijos teroristai pradėjo naują puolimą Ukrainoje

Civilių žūtys Donecke yra Vladimiro Putino ir jo propagandos mašinos atsakymas į Volnovachos tragediją. Tokią nuomonę socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Geraščenka, praneša Ukrainos naujienų portalas „Unian“. Tuo metu „Informacinio pasipriešinimo“ vadovas Dmitrijus Tymčukas pranešė apie į Donecko sritį perkeliamas gausias Rusijos ir jos remiamų teroristų pajėgas. Tuo metu Rusijos remiami smogikai pareiškė ketinantys užimti visą Donecko sritį ir paliaubų nebesiekti. Kijevas pranešė, kad Rusijos teroristų grupės pradėjo naują puolimą.
Doneckas
Doneckas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Papildyta 17.20 val.: Kova dėl Mariupolio. Antiteroristinės operacijos (ATO) štabas praneša, kad Rusijos separatistai ne puola Ukrainos karių pozicijas, o apšaudo priemiesčius, kuriuose gyvena civiliai. Pasak ATO štabo atstovo spaudai Andrejaus Lysenkos, informacija, kad Rusijos tankai pradėjo Mariupolio šturmą, nepasitvirtino. 

„Rusų ir separatistų pajėgos intensyviai apšaudo Mariupolio apylinkes iš tankų ir artilerijos pabūklų. Tačiau šturmui separatistai kol kas per silpni“, – sakė A.Lysenka.

15.50 val. Patikslinta, kad per troleibuso apšaudymą Donecke žuvo aštuoni žmonės

Rytų Ukrainos prorusiškų teroristų bastione Donecke ketvirtadienį per troleibuso apšaudymą žuvo aštuoni civiliai žmonės, penktadienį pranešė teroristų ir Kijevo pareigūnai, sumažindami anksčiau skelbtą aukų skaičių.

Iš pradžių separatistų lyderiai skelbė, kad per tą ketvirtadienio incidentą žuvo 13 ir buvo sužeista dar maždaug 20 žmonių.

Tačiau regiono separatistų nepaprastųjų situacijų ministerija penktadienį žuvusiųjų skaičių sumažino iki aštuonių. Tai atitinka informaciją, kurią paskelbė Ukrainos generalinė prokuratūra ir stebėtojai iš Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO).

Nė viena šalis nepaaiškino, kodėl iš pradžių buvo skelbiamas didesnis aukų skaičius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donecke artilerijos sviedinys pataikė į troleibusų stotelę.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donecke artilerijos sviedinys pataikė į troleibusų stotelę.

13.44 val. Kijevas: Rusijos teroristų grupės pradėjo naują puolimą

Ukraina penktadienį pareiškė, kad Rusijos teroristų grupės pradėjo naują puolimą fronte, padalijusiame karo nuniokotos šalies rytinį pramonės regioną.

„Rusijos teroristų grupės faktiškai pažeidė visus ankstesnius paliaubų susitarimus ir šiandien aktyviai vykdo puolamąsias operacijas“, – sakė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Oleksandras Turčynovas per vyriausybės posėdį, kuris buvo transliuojamas televizijos.

Kalbame apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų aktyviuosius dalinius, – pabrėžė O.Turčynovas.

„Kalbame apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų aktyviuosius dalinius“, – pabrėžė O.Turčynovas.

Rusija neigia pasiuntusi kokias nors pajėgas į Ukrainą, kad padėtų promaskvietiškiems teroristams jau devynis mėnesius vykstančiame kare, kuris nusinešė per 5 tūkst. žmonių gyvybių ir priartino šalies ekonomiką prie žlugimo ribos.

Tačiau Kijevas šią savaitę pranešė, kad kovos veiksmų zonoje patylomis buvo dislokuoti nauji Rusijos daliniai, leidę išstumti vyriausybinių pajėgų karius iš pagrindinio oro uosto prie sukilėlių tvirtovės Donecko, kuriame jau kelis mėnesius vyko įnirtingi susirėmimai.

O.Turčynovas kaltino Rusiją „stengiantis ne vien perimti kontrolę okupuotose teritorijose, bet ir sunaikinti Ukrainos nacionalinę tapatybę bei nepriklausomybę“.

12.43 val. Žada pulti

Ukrainos prorusiškų teroristų lyderis Aleksandras Zacharčenka penktadienį pareiškė nebeplanuojantis siekti derybų dėl paliaubų su Kijevo vyriausybe, kai pastarąją savaitę atsinaujino įnirtingi susirėmimai rytiniame regione, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Šį mėnesį suintensyvėjus mūšiams Rytų Ukrainoje, Maskvos remiami teroristai dabar kontroliuoja didesnę teritoriją, negu buvo numatyta rugsėjį Minske pasirašytame paliaubų susitarime.

Daugiau nebus jokių paliaubų ir rotacijų, – sakė A.Zacharčenka.

„Daugiau nebus jokių paliaubų ir rotacijų“, – sakė A.Zacharčenka per susitikimą su rytinio Donecko miesto aukštųjų mokyklų studentais, atsakydamas į klausimą, ar galima tikėtis paliaubų atnaujinimo.

A.Zacharčenka patikslino, kad vadinamosios Donecko liaudies respublikos teroristai nebesistengs inicijuoti ugnies nutraukimo.

„Iš mūsų pusės nebebus mėginimų kalbėti apie paliaubas“, – sakė jis.

A.Zacharčenka taip pat pareiškė, kad teroristai sieks užimti visą Donecko sritį, kurios dalį teritorijos šiuo metu kontroliuoja vyriausybės pajėgos.

„Pulsime iki Donecko srities sienų, bet jeigu matysiu grėsmę ir iš kitų pusių – mes jas likviduosime“, – tikino jis.

Teroristų vadeiva pridūrė, kad smogikai artimiausiu metu pradės šalinti minas savo kontroliuojamoje teritorijoje.

„30 proc. mūsų laukų buvo užminuoti – tiek mūsų, tiek jų (vyriausybės pajėgų). Minų laukų žemėlapių nėra – išminavimą vykdysime senaisiais metodais“, – aiškino jis.

Planuoja įvesti mirties bausmę

Ukrainos prorusiškų teroristų paskelbtos vadinamosios Donecko liaudies respublikos (DLR) vadeivos ketina įteisinti mirties bausmę savo kontroliuojamoje teritorijoje.

„DLR bus priimtas įstatymas dėl mirties bausmės“, – sakė teroristų vadeiva Aleksandras Zacharčenka penktadienį susitikime su rytinio Donecko miesto aukštųjų mokyklų studentais.

11.36 val. Kaip skelbia BBC, prorusiškų teroristų vadeiva Ukrainos rytuose pareiškė, kad jo smogikai yra įsižeidę ir sėstis prie derybų stalo neketina.

9.28 val. Perkeltos gausios teroristų pajėgos

Pastarosiomis dienomis Donbase situacija itin sudėtinga. Apie tai savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pranešė judėjimo „Informacinis pasipriešinimas“ vadovas Dmitrijus Tymčukas.

Makijivkos srityje teroristai rengiasi naudoti salvinės ugnies sistemą „Smerč“. Jų užduotis – padėti saviškiams, judantiems Donecko kryptimi. Be to, į Donecko sritį perkeltos gausios teroristų pajėgos.

Makijivkos srityje teroristai rengiasi naudoti salvinės ugnies sistemą „Smerč“.

„Priešai ir toliau telkia pajėgas Donecko srityje. Fiksuojamas pajėgų judėjimas Donecko srities pietuose ir vakaruose, ten vyksta „pėstininkai“ ir 15 vienetų šarvuotos technikos (tarp jų – septyni tankai). Užfiksuota, kad teroristai perkelia pajėgas iš pietinių Donecko sričių į Dokučajevsko pusę, ten rieda tankai“, – „Facebook“ rašė D.Tymčukas.

A.Geraščenka: civilių žudymas – Vladimiro Putino viešųjų ryšių akcija

Civilių žūtys Donecke yra Vladimiro Putino ir jo propagandos mašinos atsakymas į Volnovachos tragediją. Tokią nuomonę socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Geraščenka, praneša Ukrainos naujienų portalas „Unian“.

Jam atrodo, kad nurodymas apšaudyti gyvenamuosius Donecko rajonus buvo duotas iš Maskvos.

„Įsakymų vykdytojai gali nuolat raportuoti Vladimirui Putinui, kad jo duotos užduotys naikinti taikius gyventojus yra vykdomos tiksliai. Lygiai taip pat kaip gyvenamųjų namų sprogimai Maskvoje ir Volgodonske, dėl kurių ir prasidėjo antrasis Čečėnijos karas“, – rašė jis.

Pasak jo, kovotojams buvo būtina maksimaliai išnaudoti viešuosius ryšius prieš Donecko oro uosto gynėjus.

„Tačiau ukrainiečių nepalauši taip paprastai“, – sakė A.Geraščenka.

Donecke ketvirtadienį sviedinys pataikė į viešojo transporto stotelę. Pranešama, kad 13 žmonių žuvo, dešimtys sužeistų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius