-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų karo laivai ir lėktuvai Lietuvos ekonominėje zonoje Baltijos jūroje vaikė civilius laivus

Lietuvos kariuomenė kartu su sąjungininkais buvo priversta reaguoti į laivybos trukdymą Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje. Pratybas vykdę Rusijos karo laivai bei lėktuvai Lietuvos ekonominėje zonoje elgėsi kaip Rusijoje – vaikė civilius laivus.
Rusijos karo laivas Baltijos jūroje
Rusijos karo laivas Baltijos jūroje / KAM nuotr.

Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad gegužės 26 d., tarp 10 iki 11 val. ryto, Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos radijo ryšiu gavo pranešimų apie Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje Baltijos jūroje esančius Rusijos Federacijos laivus.

Buvo pranešta, kad dėl Rusijos vykdomų raketinių pratybų jūroje šie laivai nurodo keisti kursą Lietuvos Respublikos išskirtinėje ekonominėje zonoje esantiems civiliniams laivams.

Pasak krašto apsaugos ministro Juozo Oleko, nors suprantama, kad pratybas organizuojanti šalis turi užtikrinti laivybos saugumą, tačiau kartu kelia susirūpinimą tai, kad pastaruoju metu Rusija rengia karines pratybas, į kurių saugumo zoną patenka Lietuvos išskirtinės ekonominės zonos teritorijos.

Reaguojant į pranešimus, į Lietuvos išskirtinę ekonominę zoną buvo išsiųstas budintis Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivas „Aukštaitis“ P14, kuris identifikavo Rusijos Federacijos Baltijos karinio laivyno „Stereguchij“ klasės karinę korvetę ir laivą, skirtą kovai su povandeniniais laivais. Taip pat buvo išsiųstas Karinių oro pajėgų budintis sraigtasparnis Mi-8, kurio įgula laivus nufotografavo iš oro.

Apie 13 val. radiolokacinėmis priemonėmis virš Lietuvos Respublikos išskirtinės ekonominės zonos taip pat buvo užfiksuoti du Rusijos Federacijos kariniai orlaiviai SU-24 ir vienas SU-27.

Karinė korvetė iš Lietuvos ekonominės zonos išplaukė apie 14 val., kitas laivas apie –15 val.

Apie 13 val. radiolokacinėmis priemonėmis virš Lietuvos Respublikos išskirtinės ekonominės zonos taip pat buvo užfiksuoti du Rusijos Federacijos kariniai orlaiviai SU-24 ir vienas SU-27.

Todėl buvo pakelti du Estijos Amari aviacijos bazėje budintys Danijos karinių oro pajėgų naikintuvai F-16, kurie šiuo metu sustiprina NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse.

Tai jau antras toks incidentas šiais metais, kai dėl Rusijos Federacijos vykdomų karinių pratybų trukdomas civilinių laivų eismas Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje nedraudžiama plaukti užsienio šalių laivams, tai pat ir kariniams, tačiau jie privalo deramai atsižvelgti į pakrantės valstybės teises ir pareigas ir nevaržyti išimtinių pakrantės valstybės teisių išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius