Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Nelaisvėje kankintas Vasilijus Budikas: žmogaus gyvybė teroristams nieko nereiškia

Vasilijus Budikas 88 dienas išbuvo teroristų nelaisvėje Rytų Ukrainos Horlivkos mieste. Gruzijos pilietybę turintis Ukrainos aktyvistas pasakojo, kad tris mėnesius jis kasdien svarstė, ar jį nužudys, ar išmainys, rašo „Kyiv Post“. Pasak jo, iš Horlivkos teroristų vadeivos Igorio Bezlero (pravarde „Velnias“) galima tikėtis bet ko – vieną akimirką jis gali kalinius maitinti ikrais, kitą – nušauti. V.Budikas taip pat atskleidė, kad teroristų paskelbtas įrašas apie neva sušaudomus Ukrainos karius (žr. žemiau) buvo vaidyba – jis pats buvo vienas iš įkaitų, kuriems buvo įsakyta suvaidinti griūvančius nuo kulkų.
Igoris Bezleris
Igoris Bezleras / Youtube.com stopkadras

Liepos 29-osios vakarą Kijeve nusileido specialus lėktuvas. Juo į Ukrainos sostinę atvyko 17 išvargusių žmonių – 15 Ukrainos karių, vienas švedas ir vienas Gruzijos pilietis. Visi jie kelis mėnesius praleido prorusiškų teroristų, kuriems vadovauja Igoris Bezleras „Velnias“, nelaisvėje Rytų Ukrainoje. 

Jie laisvę atgavo po to, kai Ukrainos valdžia susitarė mainais už juos visus paleisti Olgą Kulyginą, kuri, manoma, yra Rusijos FSB agentė.

Tai buvo trys mėnesiai laukimo – arba mane išmainys, arba nužudys, – sakė V.Budikas

Vienas iš paleistųjų – Vasilijus Budikas, kuris buvo įkalintas beveik tris mėnesius. Jis pasakoja, kad tas laikas buvo nesibaigiantys kankinimai. Per tą laiką jis girdėjo, kad teroristai įvykdė mirties bausmes 35 žmonėms, 32 žmonės buvo paleisti.

„Tai buvo trys mėnesiai laukimo – arba mane išmainys, arba nužudys“, – sakė jis „Kyiv Post“.

Į nelaisvę V.Budikas pateko gegužės pradžioje. Gegužės 2 dieną jis kartu su žmona išeidinėjo iš parduotuvės Horlivkoje, kai grupė kaukėtų ir ginkluotų vyrų įstūmė jį automobilį ir nuvežė prie teroristų kontroliuojamos milicijos būstinės.

Ten jį tardė ir kankino Rusijos agentai, kurie vyrą kaltino ryšiais su „Pravyj Sektor“ („Dešiniuoju sektoriumi“ – nacionalistine Ukrainos organizacija) ir planais vadovauti ukrainiečių savanorių batalionams.

„Jie išsitraukė peilį ir su juo badė man kelią iki kaulo... Laužė man šonkaulius, daužė į pilvą, laikė pakabintą už antrankių“, – prisiminė vyras.

Po pirmųjų kankinimų V.Budikas buvo įmestas į vienutę, kurioje susirgo plaučiųn uždegimu. Jis sako išgyvenęs tik medicinos sesers, kuri prižiūrėjo kalinius, dėka. V.Budikas neneigia pažįstantis „Pravyj Sektor“ lyderį Dmytro Jarošą, tačiau neigia turintis ryšių su pačia organizacija. 

20 metų Horlivkoje gyvenantis V.Budikas turėjo ryšių, kurie jį netiesiogiai siejo ir su teroristų vadeiva I.Bezleru, kuris šiame mieste leido pastaruosius 12 metų.

„Daug mano draugų jam skambino ir prašė mane paleisti, siūlė pinigų. Didžiausia jam siūloma suma buvo 50 tūkst. JAV dolerių, – pasakoja vyras. – Bet jo nedomino pinigai. Jiems reikėjo žmonių, kuriuos galėtų išmainyti į Olgą.“

Igoris Bezleras-„Velnias“
Igoris Bezleras-„Velnias“

I.Bezleras gali ir maitinti ikrais, ir tuoj pat nužudyti

V.Budikas teigia, kad jis daug kartų kalbėjosi su I.Bezleru. Jį vyras apibūdina kaip į kraštutinumus linkusį tipą: „Viena vertus, jis gali tave maitinti ikrais, sėdėti ir verkti dėl žuvusiųjų, tačiau čia pat jis lengvai pats gali tave nušauti. Žmogaus gyvybė jam nieko nereiškia.“.

I.Bezleras netiki „Donecko liaudies respublikos“ ateitimi, niekina kitus teroristų vadeivas

„Velniu“ vadinamas teroristas savo pakalikus valdo griežta ranka. Girtaujantys teroristai yra griežtai baudžiami, o plėšikaujantiems vykdomos mirties bausmės. Todėl niekas nedrįsta apiplėšinėti bankų ar bankomatų, o vietos meras, kuris buvo pripažintas kaltu dėl lėšų pasisavinimo, turėjo grąžinti pinigus, kurie vėliau buvo panaudoti keliams taisyti.

Tačiau I.Bezleras neslėpė esantis labai nusivylęs vietos gyventojais.

Pasak V.Budiko, „Velnias“ pats netiki „Donecko liaudies respublikos“ ateitimi, niekina kitus teroristų vadeivas. Jis nekentė kazokų, kaltino juos jo draugo nužudymu. Todėl visi sulaikyti kazokai būdavo neišvengiamai nužudomi.

Ukrainos savanorių būrių nariai būdavo kankinami, po to taip pat nužudomi. Ukrainos kariai būdavo laikomi karo belaisviais ir jų kalinimo sąlygos buvo geresnės nei paprastų nelaisvėje laikomų civilių. 

„Kyiv Post“ nuotr./Olga Kulygina
„Kyiv Post“ nuotr./Olga Kulygina

Išmainyti į Rusijos agentę

Paslaptingoji O.Kulygina oficialiai yra prokremliškos naujienų agentūros „Anna News agency“ žurnalistė. Ją gegužės pabaigoje sulaikė Ukrainos pajėgos, kai ji kartu su keliomis dešimtimis ginkluotų vyrų ir didele suma pinigų per sieną pateko į Ukrainą. Nemažai šaltinių teigia, kad ji yra artima apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos“ vadovų Igorio Girkino (Strelkovo) ir Aleksandro Borodajaus draugė.

O.Kulygina yra artima apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos“ vadovų Igorio Girkino (Strelkovo) ir Aleksandro Borodajaus draugė

I.Bezleras, kuris iš pradžių mainais į jos laisvę siūlė penkis įkaitus, teigė, kad ji yra vieno iš jo vyrų žmona. V.Budikas tvirtina, kad tai – melas.

„Jos vyras mirė prieš 13 metų. Ji, manoma, yra viena iš viso "Novorusijos" judėjimo lyderių, įkvėpėjų ir organizatorių. Ji yra aukšto rango FSB pareigūnė“, – teigia V.Budikas.

Jo manymu, Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai buvo sunku sutikti paleisti ją. Kai derybos dėl įkaitų mainų vienu metu nutrūko, I.Bezleras surengė netikrą V.Budiko ir dar dviejų įkaitų egzekuciją.

„Mums buvo pasakyta gražiai nukristi. Jeigu to nebūtumėme darę, jie žadėjo mus iš tikrųjų nužudyti“, – prisimena V.Budikas.

Vaizdo medžiaga, kaip neva sušaudomi įkaitai, tuomet plačiai pasklido internete.

VIDEO: Įkaitų „sušaudymas“ Horlivkoje

Pasiryžęs grįžti atgal

Kalbėdamas apie laisvės atgavimą V.Budikas prisimena, kad deryboms vadovavęs Ukrainos atsargos generolas pulkininkas į Horlivką atvyko neginkluotas. Kartu su savo sūnumi jis atgabeno O.Kulyginą. Teroristai išmainomus belaisvius susodino į keturis automobilius, kurie juos nuvežė į Čuhujivą, kur jų laukė Ukrainos prezidento siųstas lėktuvas.

Paskutinėmis jo nelaisvės dienomis Kremliaus remiami teroristai atrodė supratę, kad jie yra pasmerkti

V.Budikas sako nejutęs jokių emocijų tuomet, ir su švedu gėrė viskį. Iš žmonos jis sužinojo, kad Horlivka buvo stipriai apgriauta, o teroristai į nelaisvę paėmė artimą šeimos draugą.

Dabar laisvę atgavęs vyras padeda Ukrainos valdžiai derybose dėl kitų kalinių. 

Pasak jo, paskutinėmis jo nelaisvės dienomis Kremliaus remiami teroristai atrodė supratę, kad jie yra pasmerkti. Jis taip žinojo, kad I.Bezleras išvyko iš miesto. 

V.Budikas ketina grįžti į Horlivką, kai mieste bus saugiau. „Tai yra mano namai. Žinoma, reikės daug darbo miesto atstatymui, tačiau aš tikrai ten grįšiu“, – ryžtingai sakė laisvę atgavęs vyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius