Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliuose pirmajai NATO oro policijos misijai Baltijos šalyse rengiasi Italijos kariai

Į Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazę Šiauliuose pirmadienį, sausio 27 d., atskrido Italijos karinių oro pajėgų kariai su dviem naikintuvais „Eurofighter Typhoon“ ir degalų papildymo lėktuvu „Boeing KC-767A“. Italijos kariai iki ketvirtadienio treniruosis Baltijos šalių oro erdvėje ir ruošis NATO oro policijos misijai Baltijos šalyse, kurią pirmą kartą pradės vykdyti nuo 2015 m. sausio.
Į Šiaulius atskrido du Italijos karinių oro pajėgų naikintuvai „Eurofighter Typhoon“ ir degalų papildymo lėktuvas „Boeing KC-767A“
Į Šiaulius atskrido du Italijos karinių oro pajėgų naikintuvai „Eurofighter Typhoon“ ir degalų papildymo lėktuvas „Boeing KC-767A“ / KAM/Arno Glazausko nuotr.

Keturis mėnesius nuo 2015 m. sausio Karinių oro pajėgų aviacijos bazėje su keturiais naikintuvais „Eurofighter Typhoon“ budėsiantys Italijos kariai atvyko susipažinti su Lietuvos klimato sąlygomis ir NATO oro policijos misija, kurią italams pristatė Aviacijos bazės vadas pulkininkas leitenantas Vidmantas Raklevičius ir šiuo metu misiją atliekantys JAV karinių oro pajėgų kariai.

Italijos kariams taip pat buvo aprodyta Aviacijos bazės teritorijoje įrengta ir NATO oro policijai skirta infrastruktūra – Greito reagavimo zona ir NATO oro policijos štabo pastatas.

Antradienį Aviacijos bazėje Šiauliuose apsilankę Italijos ambasadorius Lietuvai Stefano Taliani de Marchio ir JAV ambasadorė Lietuvai Deborah A. McCarthy susitiko su šiuo metu misiją vykdančiais JAV ir misijai besirengiančiais Italijos kariais.

Šių metų pradžioje dislokuoto JAV karinių oro pajėgų kontingento karius gegužės mėnesį pakeis Lenkijos karinių oro pajėgų kariai, kurie Baltijos šalių erdvėje patruliuos su keturiais naikintuvais „MiG-29“.

Keturis mėnesius nuo 2015 m. sausio Karinių oro pajėgų aviacijos bazėje su keturiais naikintuvais „Eurofighter Typhoon“ budėsiantys Italijos kariai atvyko susipažinti su Lietuvos klimato sąlygomis ir NATO oro policijos misija.

Lietuvos ir Italijos bendradarbiavimas gynybos srityje grindžiamas 1999 m. pasirašytu tarpvyriausybiniu susitarimu. Šiuo metu šalių bendradarbiavimas gynybos srityje tampa vis intensyvesnis tiek NATO pratybų, tiek dvišalio bendradarbiavimo kontekste.

Italija dalyvavo NATO pratybose Baltijos regione „Steadfast Jazz 2013“, taip pat yra prisijungusi prie Lietuvoje įsteigto NATO Energetinio saugumo centro ir skyrusi aukšto rango pareigūną centro veiklai nuo 2013 metų.

NATO šalys pradėjo siųsti savo karius ir naikintuvus saugoti Baltijos šalių oro erdvę nuo 2004 metų kovo mėnesio, kada Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis. Nuo to laiko NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse vykdė jau 14 šalių partnerių. 

Baltijos oro erdvėje yra patruliavę Belgijos, Danijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, JAV, Lenkijos, Nyderlandų, Norvegijos, Portugalijos, Prancūzijos, Rumunijos, Turkijos, Vokietijos kariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius