Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šiemetiniams savanoriams ketinama mokėti didesnius priedus

Šiemetiniams šauktiniams, atėjusiems tarnauti savo noru ar pasiankstinusiems tarnybą, siūloma mokėti didesnę išmoką nei pernai pradėjusiems tarnauti kariams.
Jonušo Radvilos mokomojo pulko užbaigė kursus
Šauktinis / Mokomojo pulko nuotr.

Už krašto apsaugos ministro Juozo Oleko projektą antradienį po pateikimo balsavo 46 parlamentarai, prieš buvo vienas, šeši susilaikė. Nutarta šiuo klausimu prašyti Vyriausybės išvados.

Pagal Karo prievolės įstatymo pataisą, savanoriškai atlikti privalomąją karo tarnybą užsirašiusiems asmenims išmoka už tarnybos mėnesius būtų didinama nuo 25 proc. iki 30 procentų.

Taip pat siūloma 15 proc. išmoka paskatinti karius, kurie buvo įtraukti į šauktinių sąrašus, bet pareiškė norą tarnybą atlikti nelaukdami savo eilės.

Sudėjus visas sumas, savanoris gautų apie 300 eurų per mėnesį.

Dabartinis teisinis reguliavimas numato, kad kiekvienas šauktinis, atitinkamai pagal tarnybos rezultatus, baigęs devynių mėnesių tarnybą gauna nuo 76 iki 152 eurų mėnesinę kaupiamąją išmoką. Savanoriams papildomai mokamas 25 proc. priedas. Priėmus pataisą, savanoriai gautų 30 proc. priedą, o į šauktinių sąrašus patekusiems, bet tarnybą nutarusiems atlikti anksčiau, tektų 15 proc. priedas.

J.Oleko teigimu, sudėjus visas sumas, savanoris gautų apie 300 eurų per mėnesį.

„Ar galima už pinigus nupirkti meilę tėvynei?“ – antradienį klausė „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas.

„Tai nėra pirkimas patriotizmo, tai paprasčiausias žmogaus atlyginimas“, – tvirtino krašto apsaugos ministras.

Buvusi krašto apsaugos ministrė konservatorė Rasa Juknevičienė J.Oleko projektą vadino „bombele“.

„Paliekama bombelė kitam ministrui ir būdas sukomplikuoti ateities labai reikalingą ateities sprendimą, tai yra perėjimą prie visuotinės karo tarnybos. Jeigu tris kartus padidėtų skaičiai, kuriuos mes kviesime, įsivaizduojame kokie tai pinigai“, – sakė ji.

R.Juknevičienė teigė, kad šiam projektui nėra kariuomenės vado pritarimo.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas BNS savo ruožtu sakė teigiamai vertinąs visus sprendimus dėl karių tarnybos sąlygų gerinimo.

„Turės teigiamą įtaką, kadangi bet koks papildomas pajamų galėjimas gauti, be abejo, teigiamai paveiks šauktinius ir jų motyvaciją. Aš vertinu teigiamai“, – teigė vadas.

Pirmadienį Valstybės gynimo taryba nutarė, kad privalomoji karo tarnyba Lietuvoje turi būti grąžinta visam laikui, o ne penkeriems metams, kaip nuspręsta anksčiau.

Kita vertus, jis nuogąstavo, kad iš bendro biudžeto daugiau lėšų skyrus šauktinių išmokoms, mažiau jų teks įsigijimams.

„Pinigai skirti asmeniniam naudojimui nenueis nei ekipiruotei, nei ryšių priemonėms, biudžetas liekas toks pats“, – kalbėjo J.V.Žukas.

Pirmadienį Valstybės gynimo taryba nutarė, kad privalomoji karo tarnyba Lietuvoje turi būti grąžinta visam laikui, o ne penkeriems metams, kaip nuspręsta anksčiau. Nuo kitų metų planuojama į karo tarnybą pašaukti nuo 3,5  tūkst. iki 4 tūkst. jaunuolių. Pernai ir šiemet šaukiamųjų skaičius siekė 3 tūkstančius.

J.Oleko duomenimis, iš šiemet 3 tūkst. ketinamų pašaukti jaunuolių savanoriais jau užsiregistravo du trečdaliai šio skaičiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius