-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 12 /20:03

Skandalą NATO bazėje sukėlę rusų bolševikai į Europą pateko per Lietuvą

Rusijos nacionalbolševikai, šią savaitę sukėlę skandalą Latvijos karinėje bazėje, į Šengeno erdvę pateko per Lietuvą. Tai patvirtino 15min.lt šaltiniai. Neteisėtai į karinę bazę įsibrovę rusai bandė nuleisti JAV vėliavą ir iškelti Georgijaus juostelės spalvų dvispalvę.
Provokacija Latvijos Adažių karinėje bazėje
Provokacija Latvijos Adažių karinėje bazėje / Provokacijos autorių nuotr.

Incidentas Latvijos Adažių karinėje bazėje įvyko trečiadienio popietę, apie 11 val. 40 min.

Į saugomą teritoriją pateko du Rusijos nacionalinės bolševikų organizacijos „Kitokia Rusija“ nariai Andrejus Popko ir Aleksandras Kurkinas.

Latvijos pareigūnai dar aiškinasi, kaip jiems pavyko įsiropšti į bazės teritoriją. Rusų tinklaraštyje skelbiama, kad vyrai perlipo per tvorą pasinaudoję kopėčiomis, o apsauga esą nesureagavo.

Teigiama, kad Rusijos radikalų tikslas buvo nuleisti karinėje bazėje plazdėjusias JAV ir NATO vėliavas ir iškelti Georgijaus juostelės spalvų dvispalvę.

Latvijos pareigūnai nepraneša, ar nacionalbolševikų provokacija pavyko, tačiau patys rusai teigia, kad užduotį įgyvendino sėkmingai. Be to, vienoje iš „Kitokios Rusijos“ tinklaraštyje publikuotų nuotraukų galima įžiūrėti latvių bazės gilumoje plazdančią Georgijaus juostelės spalvų vėliavą.

Bandė platinti propagandą

Latvijos pareigūnai pranešė, kad rusų radikalai turėjo ir kitą tikslą. Įsibrovėliai su savimi turėjo angliškų propagandinių lapelių, kurie buvo skirti NATO kariams.

Provokacijos autorių nuotr./Vienas iš provokatorių
Provokacijos autorių nuotr./Vienas iš provokatorių

„Nepaisant visų susitarimų, JAV ir jos sąjungininkai NATO nuolat didina pajėgas prie Rusijos sienos.  Tai veidmainiškai vadinama „laikinu“ perkėlimu, tačiau jau dabar parengtas planas Baltijos šalyse steigti nuolatines NATO bazes.

Mes, Rusijos piliečiai, jaučiame tiesioginę grėsmę savo šalyje. Mes reikalaujame, kad JAV kariai pasišalintų iš Baltijos šalių, o dar geriau – iš visos Europos. Eikite namo, jankiai!“, – rašoma lapeliuose.

Tekstas labai primena šūkius, kuriuos Lietuvoje platino šiaulietis radikalas Žilvinas Razminas. Už tai mūsų šalies kriminalistai pradėjo ikiteisminius tyrimus.

Latvijos prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl veikimo prieš valstybę.

Rusijos piliečiams gresia baudžiamoji atsakomybė.

Kaip pranešė BNS, Rygos Vidžemės priemiesčio teismas penktadienį skyrė areštą abiem sulaikytiems Rusijos piliečiams.

Jie abu laikomi įtariamaisiais ir kaltinami šnipinėjimu bei mėginimu surengti teroro veiksmus grupėje iš anksto susitarus.

Į Latviją – per Lietuvą

Latvijos vidaus reikalų ministras Rihardas Kozlovskis pareiškė, kad rusų radikalai į šalį pateko ne per išorinę sieną, bet iš Šengeno zonos. Kitaip tariant, iš kitos Europos šalies.

Patikimi 15min.lt šaltiniai teigia, kad šią savaitę Rusijos piliečiai A.Popko ir A.Kurkinas buvo įleisti į Lietuvą. 

Patikimi 15min.lt šaltiniai teigia, kad šią savaitę Rusijos piliečiai A.Popko ir A.Kurkinas buvo įleisti į Lietuvą. Jie legaliai gavo mūsų šalies vizas, kirto Lietuvos ir Baltarusijos sieną. 

Jie legaliai gavo mūsų šalies vizas, kirto Lietuvos ir Baltarusijos sieną ir tada nuvyko į Latviją, kur sukėlė skandalingą situaciją. 

Nei Lietuvos, nei Europos teisėsaugos institucijos iki šiol neturėjo duomenų apie kriminalinę šių Rusijos piliečių praeitį ar radikalias politines pažiūras.

Matyt, tai yra pagrindinė priežastis, dėl kurios jie buvo įleisti į Šengeno erdvę. 

Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo karininkas Donatas Suchockis 15min.lt informavo, kad nėra duomenų, jog rusai A.Popko ir A.Kurkinas būtų rengę panašias provokacijas prie Lietuvos karinių bazių.

Provokacijos autorių nuotr./Vienas iš provokatorių
Provokacijos autorių nuotr./Vienas iš provokatorių

Mūsų šalies svarbių objektų saugumas užtikrinamas įprasta tvarka, tačiau budintys kariai ir pareigūnai yra informuoti apie incidentą Latvijoje.

Spėjama, kad prorusiškų veikėjų išpuolis susijęs su pratybomis „Saber Strike 2015“. 

Anksčiau šią savaitę 15min.lt pranešė, kad programišiai įsilaužė į Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo puslapį ir patalpino informaciją, esą pagrindinis „Saber Strike 2015“ pratybų tikslas – pasiruošti Kaliningrado srities okupacijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius