Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalas Vokietijoje: ginklų neturintys kariai naudojo šluotkočius

Vokietijos kariuomenei jau ne vienerius metus trūksta įrangos ir ginkluotės, tačiau situacija neseniai tapo tokia bloga, kad kai kuriems kariams teko patiems sugalvoti, kaip išsisukti iš beviltiškos padėties, rašo „The Washington Post“.
Vokietijos kariai
Vokietijos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį Vokietijos transliuotojas ARD atskleidė, kad Vokietijos kariai per praėjusiais metais vykusias NATO pratybas mėgino užmaskuoti ginklų trūkumą gan originaliai. Jie juodai nudažė šluotkočius ir pritvirtino juos prie šarvuočių, teigiama nutekintoje slaptoje kariuomenės ataskaitoje.

Šluotkočiais „ginkluoti“ Vokietijos kariai priklauso itin svarbioms jungtinėms NATO pajėgoms, kurios būtų dislokuojamos pirmiausiai, jeigu kiltų karinė grėsmė.

Šalies gynybos ministerijos atstovas sakė, kad tokia praktika nėra įprasta, o sprendimą priėmusius karius yra sunku suprasti – šarvuočiai pratybose net neturėjo būti ginkluoti. Taip pat neaišku, kiek šluotkočių buvo panaudota.

Šios naujienos pasirodė itin nepalankiu metu. Ukrainos kariuomenė patyrė pralaimėjimą strategiškai svarbiame Debalcevės mieste ir buvo priversta atsitraukti. Tai dar labiau paskatino diskusijas, ar NATO narės Europoje būtų pajėgios imtis karinio sprendimo Rytų Ukrainoje be JAV pagalbos.

Dar blogiau – šluotkočiais „ginkluoti“ Vokietijos kariai priklauso itin svarbioms jungtinėms NATO pajėgoms, kurios būtų dislokuojamos pirmiausiai, jeigu kiltų karinė grėsmė. Vokietijos opozicijos politikai išreiškė nerimą, kad Vokietija nesugebėtų apsiginti ir apginti savo sąjungininkių, nes net elitinėms jos pajėgoms trūksta ginkluotės.

Vokietija 2013 m. buvo trečia pagal dydį ginklų eksportuotoja, tačiau šalies politikai vangiai investuoja į savo pačios ginkluotės atnaujinimą. 2013 m. gynybos sektoriui buvo skirta 1,3 proc. BVP. Praėjusiais metais parlamento gynybos komitetas buvo informuotas, kad iš 89 Vokietijos turimų naikintuvų tik 38 buvo parengti naudojimui. 

Į žiniasklaidos rankas patekusioje ataskaitoje taip pat rašoma, kad Vokietijos NATO pajėgos susidurtų su rimtais iššūkiais, jeigu joms reikėtų vykti į misijas svetur. Daugiau nei 40 proc. karių turėtų verstis be P8 pistoletų, beveik trečdaliui trūktų kulkosvaidžių MG3. Sutemus kariams būtų ypač sudėtinga – 76 proc. neturėtų reikiamos naktinio matymo įrangos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius