Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slapta įrašytame pokalbyje Rusijos karininkas pripažino, kad Rusija siunčia karius į Ukrainą

Įtarę, kad gali būti išsiųsti kovoti į Ukrainą, pagal sutartis tarnaujantys Rusijos kariai konfliktavo su vadovybe. Jie įrašė pokalbį su būrio vado pavaduotoju Viačeslavu Okanevu, kuriame šis tiesiai šviesiai rėžė, kad reikia vykti į Donbasą. Jis buvo toks atviras, kad nenuslėpė, jog Ukrainoje žuvusių karių artimieji išmokų gali ir nesulaukti, bet šitas klausimas esą yra sprendžiamas. „Jeigu kažkas nutiks, aš jūsų patikinti, kad jūsų nepamirš, kad artimiesiems bus išmokos, negaliu“, – aiškino jis.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Prezidentinės Žmogaus teisių tarybos narys Sergejus Krivenka kreipėsi į Rusijos gynybos ministeriją, reikalaudamas išsiaiškinti, ar iš tiesų Murmansko srityje pagal sutartis tarnaujančius karius įspėjo apie tai, kad jie bus siunčiami kariniams veiksmams į Ukrainą.

Su vadovybe sukonfliktavo Murmansko srities 536-osios raketų ir artilerijos brigados kariai.

„Karių teigimu, jiems buvo kalbama apie karinius įsakymus ir sienos kirtimą. Kai jie paprašė patikslinti, jiems sakė, kad tėvynę reikia ginti, ten rusai žūsta, o jūs turite juos ginti“, – gazeta.ru sakė neseniai iš komandiruotės Murmanske grįžęs S.Krivenka.

Pirma stotelė – mokymai

Pagal sutartį tarnaujantis karys, nenorėjęs skelbti savo pavardės, Gazeta.ru papasakojo, kad sausio 28 dieną jį ir dar 58 karius pasikvietė vadovybė ir pranešė, kad pradžioje jie bus išsiųsti į Sputniko kaimą Murmanske, vėliau – į Rostovą ir leido suprasti, kad galinė stotelė – Donbasas. Tiems, kurie su tuo nesutiko, pasiūlė nutraukti sutartis. Kariauti Ukrainoje nepanoro 8 pagal sutartis tarnaujantys kariai.

Mus nusiuntė ten su vasariniais batais ir be žieminės uniformos. Manėme, kad ten pabūsime neilgai ir vėliau būsime išsiųsti į Rostovą.

Sputnike kariams buvo surengti rimti kariniai apmokymai, jie mokėsi šaudyti ir dirbti su specialia karine technika.

Gazeta.ru pašnekovas pabrėžė, kad jis ir jo kolegos net neturėjo tinkamos aprangos: „Mus nusiuntė ten su vasariniais batais ir be žieminės uniformos. Manėme, kad ten pabūsime neilgai ir vėliau būsime išsiųsti į Rostovą“.

Dalis karių po šių mokymų susirgo. Be to, buvo pakeistos karinės pareigybės, gazeta.ru pašnekovas teigė po mokymų tapęs jūreiviu – šauliu.

V.Okanevas: neatmetu, kad yra išsiuntimo į Donecką ir Luhanską galimybė

Sausio 31 dieną karių nepasitenkinimo malšinti į Sputniką atvyko 10544 karinio dalinio vado pavaduotojas, atsakingas už politinį švietimą ir mokymą, papulkininkis Viačeslavas Okanevas. Jis pasikvietė karius pokalbiui, kuriame pabrėžė, kad jiems būtina vykti į Ukrainą. Žurnalistai gavo šio daugiau kaip valandą trukusio pokalbio įrašą.

„Jūs dabar atliekate karinių mkokymų užduotį. Jūs esate išsiųsti į komandiruotę, jei bus duotas įsakymas, jūs vyksite kitur į komandiruotę, kur nežinomoje vietoje jums bus pravesti mokymai“, – aiškino jis.

Nes jūs turite suprasti, jei Ukraina palauš Donecko ir Luhansko sritis, visi nusikaltimai, kurie buvo padaryti teritorijose tų niekšų, jie taps teisėti ir nei vienas teismas jų nepripažins.

Vado pavaduotojo žodžiais, karius gali prireikti išsiųsti bet kur: „Gali būti tokia situacija, kad nusiųs į Ukrainos pasienį, apie tai aš jums jau sakiau, ten gali būti duotos karinės užduotys, ir jūs vykdysite karinį įsakymą. Šiuo metu jus domina įsakymo nevykdymas. Yra Baudžiamasis Kodeksas, Konstitucija ir kariniai potvarkiai, kurie apibrėžia tuos dalykus. Taigi, vykdykite įsakymą“.

Pokalbyje jis teigė, kad jeigu kuris nors nenori vykdyti įsakymų, gali nutraukti sutartį ir išvykti.

Kariai klausė, kodėl jie turi vykti kariauti, jeigu karas nepaskelbtas, nors jiems tiesiai šviesiai sakoma, kad reikia vykti į karą Ukrainoje.

V.Okanevas vėl leidosi į išvedžiojimus, kad kariai į mokymus gali būti išsiųsti bet kur: „Neatmetu, kad yra išsiuntimo į Donecką ir Luhanską galimybė, kur būtų teikiama pagalba. Taip, karo niekas niekam oficialiai nepaskelbė. O padėti mes turime visomis prasmėmis, žmogiškomis, etiškomis, karinėmis, ir viskuo likusiu. Kodėl būtent mes turime? Nes jūs turite suprasti, jei Ukraina palauš Donecko ir Luhansko sritis, visi nusikaltimai, kurie buvo padaryti teritorijose tų niekšų, jie taps teisėti ir nei vienas teismas jų nepripažins. Tu gali pažiūrėti į akis vaikams, seneliams, moterims ir sakyti: taip, aš nevažiavau jūsų ginti, nes man vienodai, kad žudė, prievartavo, plėšė jus, griovė jūsų namus“.

„Jei nenorite ginti, jeigu jie parklupdys Donecką ir Luhanską... Jie dabar naudojasi tuo, kad mes ten normaliai nedirbom. Jie atėjo į valdžią. Tai prives prie to, kad jie ateis į Stavropolį, Krasnodarą, Rostovą, Brianską ir taip toliau, jei jūs dabar ten nevažiuosite ir neginsite jų ten, tai reikš, kad negalėsite apginti ir čia“, – aiškino jis.

Į Ukrainą dažniausiai siunčia iš anksto neįspėję

Vienas karys aiškino, kad sykį per mokymus jis buvo perėjęs Ukrainos sieną ir teiravosi, ar šeima gaus kompensaciją, jeigu jam kas nors nutiks. „Mums dar už praėjusią komandiruotę nesumokėjo, mūsų nėra sąrašuose, negaliu gauti išrašo iš įsakymo apmokėjimui“, – piktinosi jis.

Taip, jūs teisūs, oficialiai karas nepaskelbtas, ten galima žūti, likti neįgalus, teisinė bazė tuo klausimu pas mus neaiški, šiaip jau jos nėra.

„Taip, jūs teisūs, oficialiai karas nepaskelbtas, ten galima žūti, likti neįgalus, teisinė bazė tuo klausimu pas mus neaiški, šiaip jau jos nėra. Bet jūs puikiai suprantate, kad mes ten ne vieni. Jeigu kažkas nutiks, aš jūsų patikinti, kad jūsų nepamirš, kad artimiesiems bus išmokos, negaliu, – kalbėjo jis. – Bet todėl, kad aukščiau stovi ne melagiai, jie kaip tik dabar sprendžia šiuos klausimus, kad mokėti pinigus. Kad į teisę būtų įtraukta, kad būtų mokami pinigai dalyvaujantiems kariniuose veiksmuose, medicininė pagalba“.

Vienas karys paprašė garantuoti, kad daugiausiai ko iš jo bus prašoma, tai saugoti sieną su Ukraina, tačiau V.Okanevas atvirai pasakė tokios garantijos duoti negalintis.

Nuotr. iš „YouTube“/Rusijos kariai Ukrainoje
Nuotr. iš „YouTube“/Rusijos kariai Ukrainoje

Niekas neįspėjo. Jei būtume toliau ėję, ten „Grad“, švino lietus, būtų buvę baisu, ašaros bėgo, ko mes ten einam.

Kitas karys aiškino, kad iš Ukrainos sugrįžę kariai pasakojo, jog jų niekas neįspėjo ir tiesiog nugabeno į Luhanską. „Buvo duota – pasakojo – komanda tiesiog eiti į lauką, girdisi šūviai, tada „Kamazai“. Išeina paprašyti cigaretės. Klausia, kur esame, kur Rusija? Tai va, sako, Luhanskas už posūkio, štai – kelias į oro uostą. Jis sako, mums buvo šokas kad jau ten. Niekas neįspėjo. Jei būtume toliau ėję, ten „Grad“, švino lietus, būtų buvę baisu, ašaros bėgo, ko mes ten einam“, – sakė jis.

Įrašo pabaigoje V.Okanevas pareikalavo, kad pokalbio detalės nebūtų viešinamos. Visus kilusius klausimus jis pažadėjo išspręsti su vadovybe.

Bandė išsisukti, aiškindamas apie teorinius pasvarstymus

Gazeta.ru susisiekė su dalinio vadu Jurijumi Riazancevu, kuriuo skundėsi pagal sutartis dirbantys kariai. Jis aiškino, kad nieko į Ukrainą nesiunčia ir nesirengia to daryti. Esą kariai siunčiami į mokymus. J.Riazancevas žurnalistams teigė, kad kažkas esą išplatino tokį gandą, o baimės akys – didelės. „Kažkas nešioja gandus – viena boba sakė“, – pridūrė jis.

Jei staiga vadovybė priims sprendimą, mes jį vykdysime tarptautinės teisės lygmenyje, tada eisime ginti, ir turime būti tam pasirengę.

Gazeta.ru susisiekė ir su V.Okanevu. Paklaustas, ar buvo toks pokalbis, jis sakė: „Gali būti. Greičiausiai aš tai ir sakiau. Dabar Luhansko ir Donecko regionai suformavo savigynos pajėgas, kurios mus lyg ir gina. Jeigu jie negins, o mes jiems neteiksime paramos humanitarinės... Nes Ukrainos pareigūnai oficialiai pareiškė, kad planuoja paradą Sevastopolyje. Kad jie per mėnesį suorganizuos puolimą į Čečėnijos pusę, o ten jau Rostovo apskritis, Stavropolis, Krasnodaras. Žmonės, kurie gina Donecką ir Luhanską, gina ir mūsų sritis, žemes ir rajonus. Jei staiga vadovybė priims sprendimą, mes jį vykdysime tarptautinės teisės lygmenyje, tada eisime ginti, ir turime būti tam pasirengę“, – kalbėjo jis.

V.Okanevas pridūrė, kad kalbėjo tik teoriškai, nes kariai turi būti pasirengę naudoti ginklus pagal paskirtį ir pagal nurodymus.

Paklaustas apie vykimą į Ukrainą, vado pavaduotojas aiškino, kad tai ištraukta iš konteksto. „Žinoma, kad negalėjau sakyti, kad jie imtų atostogas ir su manimi vyktų į Donecką ar Luhanską“, – pabrėžė jis.

Sėdi uždaryti kareivinėse

Po V.Okanevo vizito kariams buvo leista pasiimti atostogas, grįžti namo ir pasiimti žiemines uniformas. Paskui jie grįžo į Sputniką, ir dabar, vieno kario žmonos teigimu, yra uždaryti kareivinėse. Nors jos vyras šiuo metu serga, moteris sakė, kad jam neleidžia grįžti į namus, nes pagal įstatymus esą jis neturi tam teisės.

Žmogaus teisių specialistė Irina Paikačiova sakė, kad tai ne pirmas toks incidentas Murmanske.

Moteris taip pat sakė, kad iš 10544 karinio dalinio į Sputniką siunčiama ne pirma pagal sutartis dirbančių karių grupė. Ir kiekvieną kartą kartojami argumentai, kad jie gali nutraukti sutartis. „Tie, kurie patys atsisako rašyti atleidimo prašymus, nepraeina atestacijos“, – sakė kario sutuoktinė.

Žmogaus teisių specialistė Irina Paikačiova sakė, kad tai ne pirmas toks incidentas Murmanske.

Rusijos Gynybos ministerijos viršūnė net nenori girdėti kaltinimų, jog kariai siunčiami kovoti į Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius