Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slaptieji III pasaulinio karo planai – kaip Lenkijos Poznanė galėjo tapti antrąja Hirošima

Jeigu III pasaulinis karas būtų kilęs prieš 40 metų, pirmuoju NATO taikiniu būtų tapęs Vakarų Lenkijos miestas Poznanė. Tokia išvada peršasi peržvelgus dokumentus, kurie buvo atrasti Lenkijos Tautinės atminties instituto Poznanės skyriuje. Juos rado vieno vietos licėjaus istorijos mokytojas Jaroslawas Burchardtas, ieškojęs informacijos apie Lenkijos Liaudies Respublikos oro gynybą, rašo tvn24.pl.
Poznanė
Poznanė / Alfredo Pliadžio nuotr.

Dokumentai rasti su žyma „Slaptai“. Pagal 1974 metų planus, kurie buvo išslaptinti pernai, Poznanė būtų atakuojama iš trijų pusių – šiaurės, vakarų ir pietų.

Kodėl būtent Didžiosios Lenkijos sostinė turėjo tapti NATO kariuomenės taikiniu? Anot J.Burchardto, tai neatsitiktinis pasirinkimas, kadangi šią Lenkijos teritoriją kerta pagrindinė komunikacijos arterija – geležinkelis, automobilių keliai, kuriais galėtų būti gabenama karinė technika. Todėl galvojant apie perskirstomas Varšuvos sutarties šalių karines pajėgas ir buvo planuojama smogti būtent čia.

Lenkijos karinių pajėgų gynybos planuose toks smūgis prognozuojamas. Buvo numatoma, kad tai gali būti tiek įprasta, tiek branduolinė ataka. Panaudojus atominį ginklą Poznanė būtų virtusi dykuma.

Dokumentuose nurodoma, kad jeigu ant šalies būtų nukritęs tam tikras kiekis bombų ir raketų, teritorija tarp Gdansko ir Karpatų taptų tik skyle žemėje. Ir, atrodo, toks scenarijus buvo išties realus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius