-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos karo didvyrė Jana Zinkevič po reabilitacijos Izraelyje grįžta į tėvynę

Penktadienio rytą Ukrainos didmiestyje Dnepropetrovske nusileido lėktuvas iš Tel Avivo, kuriuo į tėvynę sugrįžo nacionaline didvyre pripažinta karo medikė Jana Zinkevič. Prieš du mėnesius fronte ji išgyveno žiaurią avariją ir sudėtingą operaciją, po kurios buvo prikaustyta prie neįgaliojo vežimėlio. 
Penktadienį Jana Zinkevič lėktuvu grįžo į Ukrainą
Penktadienį Jana Zinkevič lėktuvu grįžo į Ukrainą / Boriso Treigermano nuotr.

„Prieš du mėnesius įvyko baisi nelaimė, kuri suskaldė mano gyvenimą į „prieš“ ir „po“. O dabar, šį vakarą, pagaliau grįžtu į Dnepropetrovską tiesioginiu skrydžiu iš Tel Avivo. Po dviejų mėnesių kovos už gyvybę. Šiandien baigiasi pirmasis etapas“, – rašė J.Zinkevič.

Socialiniame tinkle „Facebook“ ji turi apie 17 tūkst. gerbėjų, tarp kurių yra ir lietuvių.

„Tikiuosi, kad netolimoje ateityje grįšiu į Izraelį ir tęsiu reabilitaciją. Ačiū gydytojams, kurie grąžino mane į normalų gyvenimą“, – rašė J.Zinkevič.

Ukrainietei atstovaujantis Dnepropetrovsko politikas Borisas Treigermanas 15min sakė, kad tolimesnei reabilitacijai reikia apie 40 tūkst. JAV dolerių, todėl jie grįžo į tėvynę, kur bandys surinkti pinigus.

Dar apie 150 tūkst. JAV dolerių reikia tam, kad Ukrainos didvyrė gautų vadinamąjį biorobotą, kuris jai padėtų vaikščioti.

„Iš Lietuvos žmonių jokios pagalbos nesulaukėme, bet dar ne vėlu padėti. Pinigų reikia ir reikės tolesniam gydymui“, – 15min sakė B.Treigermanas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ukrainiečiai prašo lietuvių padėti sunkiai sužeistai Ukrainos nacionalinei didvyrei Janai Zinkevič

Ukrainos nacionalinės didvyrės ordinu apdovanotos devyniolikmetės drama sujaudino visą šalį.

Jauna karo medikė, kurios senelis buvo pokario partizanas, dalyvavo visuose svarbiausiuose mūšiuose su Rusijos remiamais separatistais: Ilovaiske, Donecko oro uoste, Peskuose, Debalcevėje, Širokynėje.

Jauna karo medikė, kurios senelis buvo pokario partizanas, dalyvavo visuose svarbiausiuose mūšiuose su Rusijos remiamais separatistais: Ilovaiske, Donecko oro uoste, Peskuose, Debalcevėje, Širokynėje.

Teigiama, kad ji išgelbėjo apie 150 karių, o jos vadovaujamos karo medikų komandos – dar apie 2 tūkst. gyvybių.

Tačiau mergina buvo prikaustyta prie lovos, kai gruodžio 5-osios naktį, apie 4 val., prie Dnepropetrovsko patyrė sunkią avariją.

Specializuoto karo medikų bataliono „Hospitalieriai“ visureigis, važiuodamas 80 km per val. greičiu, užlėkė ant ledo, pradėjo slysti, sulaužė apsauginį kelio atitvarą ir nuskriejo nuo tilto. 

Mašina skriejo dar kelis šimtus metrų, apsivertė ir atsidūrė griovyje.

Per nelaimę J.Zinkevič išlėkė iš visureigio. 

Jai skilo keli stuburo slanksteliai, abiejuose šonuose lūžo septyni šonkauliai, smarkiai sumušta krūtinė ir plaučiai, mergina patyrė smegenų sutrenkimą.

„Facebook“ nuotr./Su šiuo visureigiu važiavo Jana Zinkevič
„Facebook“ nuotr./Su šiuo visureigiu važiavo Jana Zinkevič

Ukrainos specialistai jai negalėjo padėti, todėl J.Zinkevič buvo nugabenta į Izraelio miesto Ramat Gano ligoninę.

J.Zinkevič skilo keli stuburo slanksteliai, abiejuose šonuose lūžo septyni šonkauliai, smarkiai sumušta krūtinė ir plaučiai, mergina patyrė smegenų sutrenkimą.

Anksčiau ji socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad yra „priversta prašyti ir materialinės pagalbos“, nes neturi pinigų sumokėti už gydymą. 

Merginai atstovaujantis B.Treigermanas 15min teigė, kad būtų nepaprastai dėkingas, jeigu prie paramos rinkimo prisidėtų ir lietuviai.

2014 metų spalio mėnesį, kai Ukrainos rytuose griaudėjo mūšis dėl Donecko oro uosto ir Peskų miestelio, 15min žurnalistai Dovydas Pancerovas ir Vidmantas Balkūnas lankėsi J.Zinkevič vadovaujamoje „Pravyj Sektor“ medikų brigadoje. 

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min išskirtinių reportažų ciklas „Donecko oro uosto gynėjai“, kuriame pasakojama apie Janos Zinkevič medikų komandą

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min išskirtinių reportažų ciklas „Luhansko frontas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius