-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukurtas automatiškai nusitaikyti galintis išmanusis šautuvas

Teksase įsikūrusi bendrovė „TrackingPoint“ sukūrė iš itin didelių atstumų šaudyti skirtą šautuvą, kuris į snaiperio pasirinktą objektą nusitaiko automatiškai, praneša NewScientist.com.
„Precision Guided Firearm“ šatuvu taikliai šaudyti gali bet kas
„Precision Guided Firearm“ šatuvu taikliai šaudyti gali bet kas / „TrackingPoint“ nuotr.

Pasak bendrovės direktoriaus Jasono Shauble'o, daugiau kaip 22 tūkst. JAV dolerių kainuojančio „Precision Guided Firearm“ (PGF) ginklo nusitaikymo sistema yra panaši į naikintuvuose naudojamą „lock and launch“ technologiją. Snaiperiui tereikia pasirinkti ir užfiksuoti taikinį, o ginklas pats nusprendžia kada yra tinkamiausias laikas paleisti kulką. 

PGF šautuve naudojama nusitaikymo sistema apskaičiuoja tokius parametrus kaip vėjo greitis, rankų drebėjimas, šautuvo atšokimas, oro temperatūra bei drėgmė, gravitacijos įtaka kulkos skriejimo greičiui – pagrindinius faktorius lemiančius šaulio taiklumą. Visus šiuos skaičiavimus atlieka ginklo optiniame taikiklyje įmontuotas kompiuteris su „Linux“ operacinė sistema. 

Taikiklis taip pat turi integruotą lazerinį tolimatį, kamerą bei aukštos raiškos spalvotą ekraną. Šalia gaiduko įmontuotas papildomas mygtukas, kurį paspaudus lazeriu yra pažymimas taikinys. Specialus algoritmas sumažina gaidukui paspausti reikalingą slėgį kaip tik tuomet, kai pažymėtas taikinys atsiduria ties taikiklio viduriu – lengvu paspaudimu snaiperiui telieka iššauti kulką.

Šautuvas išmaniuoju vadintinas ne tik dėl jame įmontuoto kompiuterio, bet ir dėl to, kad PGF turi „WiFi“ ryšio modulį. Tai leidžia kameros fiksuojamą ir kompiuterio apdorojamą informaciją transliuoti į išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį – tokiu būdu šaulys gali dalytis taikiklyje matomu vaizdu su kitais žmonėmis.

Įvairiuose ginklo bandymuose automatinio nusitaikymo sistema net ir nepatyrusiems snaiperiams garantuodavo nepriekaištingą šūvių tikslumą  šaudant į judančius taikinius iš daugiau kaip 900 metrų.

Kai kurie JAV kariuomenės veteranai teigia, kad jokių įgūdžių nereikalaujantys ir taiklų šaudymą iš didelių atstumų užtikrinantys ginklai neturėtų būti prieinami civiliams. Panašios nuomonės laikosi ir medžiotojai. Pasak jų, automatinio prisitaikymo technologija panaikina „sąžiningo rungtyniavimo“ principą, dėl kurio medžioklė laikytina sportu.

„Šis naujas išmanusis šautuvas civiliams suteikia per daug galios. Norint būti geru snaiperiu reikia įgyti daug specifinių žinių ir būti labai gerai apmokytam, tačiau nuo šiol kiekvienas gali būti itin taikliu žudiku“, – portalui NewScientist.com teigė išmaniųjų ginklų analitikas Noelis Sharkey iš Šefildo universiteto (Jungtinė Karalystė).

Žemiau pateikiame ginklo gamintojo sukurtą vaizdo įrašą, kuriame demonstruojamas išmaniojo šautuvo panaudojimas medžioklėje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius