Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 20 /16:35

Tankai su Rusijos vėliavomis įsiveržė į Ukrainos teritoriją – prasideda tikras karas?

Rusija pradėjo iš anksto neskelbtas kariuomenės pratybas. Rusų kariškiai teigia, kad jos pradėtos tikrinant savo pajėgų parengtį, ir Sibire bei Urale dislokuoti daliniai bus perkeliami į kitus regionus. Tuo tarpu Ukrainos rytinėse srityse pastebėti tankai su Rusijos vėliavomis.
Ukrainoje pastebėti tankai su Rusijos vėliavomis
Ukrainoje pastebėti tankai su Rusijos vėliavomis / youtube.com nuotr.

Papildyta 15:52 val. Tankai su Rusijos vėliavomis įvažiavo į Ukrainos teritoriją

Ukrainos Donecko ir Luhansko srityse pastebėtos karinės technikos kolonos, keliaujančios su Rusijos vėliavomis, praneša Unian.net.

Kaip matyti youtube.com paskelbtuose vaizdo įrašuose, Donecko miesto link greitkeliu juda keli tankai, šarvuočiai ir sunkvežimiai su ginklais.

Kolonos pastebėtos Luhansko srities mieste Alčevske ir Horlivkoje Donecko srityje.

Antiteroristinės operacijos pajėgos reaguoja į nepažymėtus rusiškus sunkvežimius, judančius maršrutu Snežnas – Jampolis – Slovjanskas, pakomentavo Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Vladimiras Čepovojus.

Prieš tai penktadienį Ukrainos gynybos ministras Mychailo Kovalis parlamente sakė, kad į šalies teritoriją iš Rusijos įvažiavo 10 karinių mašinų „Grad BM-21“, tankų T-64 ir kitos technikos. Pasak jo, Ukraina turi įrodymų, kad ši technika priklauso Rusijos kariuomenei.

VIDEO: Ginkluotė su Rusijos vėliavomis Ukrainoje
VIDEO: Tankai Ukrainoje

Rusijos daliniai – Ukrainos pasienyje

„Kai kuriuose motorizuotųjų šaulių ir zenitinių raketinių daliniuose, dislokuotuose Uralo ir Vakarų Sibiro teritorijoje, buvo paskelbtas aliarmas, o šiuo metu jie atlieka daugelio kilometrų žygius automobiliais ir geležinkeliais į numatytas pratybų vietas“, – Rusijos naujienų agentūros citavo Centrinės karinės apygardos vado pavaduotoją pulkininką Jaroslavą Roščiupkiną. 

Jis nenurodė, kur tie daliniai yra perkeliami, bet sakė, kad šios pratybos yra „įvairiapusis kovinės parengties patikrinimas“.

Šis pranešimas buvo paskelbtas po to, kai NATO ketvirtadienį pranešė pastebėjusi Rusijos pajėgų telkimąsi netoli sienos su Ukraina.

Be to, ketvirtadienio vakarą įvyko Rusijos saugumo tarybos posėdis, kuriame prezidentas Vladimiras Putinas aptarė konfliktą rytų Ukrainoje.

Rusijos naujienų agentūra RBK ketvirtadienį citavo šaltinius Gynybos ministerijoje, kurie sakė, jog kariai siunčiami prie sienos su Ukraina kartu su karo lauko ligoninėmis ir degalų atsargomis. Jos bus pasiruošusios įžengti į kaimyninės šalies rytines Luhansko ir Donecko sritis, kuriose veikia ginkluoti prorusiški teroristai, kad neva „sukurtų užtvaras tarp civilių gyventojų ir Ukrainos armijos“.

Rusijos gynybos ministerijos nuotr./Rusijos karinė technika
Rusijos gynybos ministerijos nuotr./Rusijos karinė technika

NATO: Rusija rengiasi karinei intervencijai į Ukrainą

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andersas Foghas Rasmussenas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andersas Foghas Rasmussenas

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas ketvirtadienį įspėjo, kad Rusija rengiasi peržengti Ukrainos sieną.

„Jei jie būtų siunčiami tam, kad uždarytų sieną ir sustabdytų ginklų ir kovotojų judėjimą, tai būtų teigiamas žingsnis. Tačiau mes matome ne tai“, – teigė jis.

Pasak NATO generalinio sekretoriaus, Rusija savo kariuomene nori įbauginti Ukrainą.

„Laikau tai apgailėtinu žingsniu atgal ir panašu, kad Rusija pasilieka galimybę veržtis toliau, – sakė A.F.Rasmussenas. – Taigi tarptautinė bendruomenė turės atsakyti tvirtai, jei Rusija tęstų intervenciją. Tai reikštų griežtesnes sankcijas, kurios turės neigiamą poveikį Rusijai.“

Rusai neigia informaciją 

Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausiasis patarėjas užsienio politikos reikalams penktadienį neigė, kad Maskva vėl telkia karines pajėgas prie sienos su Ukraina, tačiau nurodė, kad ją saugoti pasiųsta daugiau pasieniečių, padidėjus susirūpinimui dėl saugumo.

D.Peskovas pridūrė, kad toks nurodymas buvo duotas „prieš kelias savaites ir apie jį buvo skelbta“

Kremliaus patarėjas Jurijus Ušakovas pareiškė, kad karinės pajėgos prie Ukrainos sienos „nebuvo telkiamos“, atmesdamas NATO generalinio sekretoriaus Anderso Fogho Rasmusseno pareiškimą, kad bent keli tūkstančiai Rusijos karių dabar yra dislokuoti prie kaimyninės šalies teritorijos.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas tikino, kad Rusijos pajėgos netoli Ukrainos sutelktos siekiant sustiprinti sienų apsaugą, o atitinkamas nurodymas buvo duotas prieš kelias savaites.

„Šiuo atveju kalbama ne apie kokį nors pajėgų koncentravimą, o apie Rusijos Federacijos sienų apsaugos stiprinimo priemones, kurių imamasi tiesioginiu RF prezidento Vladimiro Putino nurodymu“, – sakė jis.

D.Peskovas pridūrė, kad toks nurodymas buvo duotas „prieš kelias savaites ir apie jį buvo skelbta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius