-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„TaRuta“ lyderis Jevhenas Romanenka: „Groti kariams Rytų Ukrainoje – nepaprasta patirtis“

Etninio roko grupė „TaRuta“ nuolat grodavo Maidane, su užsidegimu palaikė ten tvyrančią patriotinę dvasią savo dainomis ir muzika. Dabar jie dažnai vyksta groti į karo zoną Ukrainos rytuose, kur šalies kariai kaunasi su teroristais.
Jevhenas Romanenko
Jevhenas Romanenko / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Maidanas Ukraina

Grupės lyderis Jevhenas Romanenka prieš koncertą Kaune, klube „Džem Pub“, papasakojo 15min.lt apie savo įspūdžius karo zonoje, žmonių nuotaikas Ukrainoje, jų požiūrį į karą su kaimyne Rusija.

Laukiami karių

Grupė „TaRuta“ jau 57 kartus surengė koncertus Rytų Ukrainoje. „Esame labai laukiami karių. Jie sako, kad atvežame jiems dalelę namų. Manau, tai labai padeda jiems palaikyti psichologinę pusiausvyrą, atsikvėpti nuo kasdieninės rizikos“, – kalbėjo muzikantas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Grupė „TaRuta“
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Grupė „TaRuta“

Jis sako, kad šie koncertai jam kaip atlikėjui yra nepasakomai gera emocinė patirtis. „Kur dar gali rasti publiką, kuri sužavėta dainos vietoje plojimų paleidžia į naktinį dangų 30 šūvių iš automatų seriją“, – pasakojo J.Romanenka.

Kur dar gali rasti publiką, kuri sužavėta dainos vietoje plojimų paleidžia į naktinį dangų 30 automatų seriją

Autografų dalijimas po koncertų taip pat būna neįprastas: muzikantai pasirašinėja ant neperšaunamų liemenių, šalmų, kario bilietų. „Vienas karys paprašė autografo kepurės vidinėje pusėje, kur yra užrašas, prašantis angelo sargo apsaugos. Jis sakė, kad gal tas mano parašas irgi padės išlikti gyvam“, – prisimena atlikėjas.

Grupės nariai sakė, kad dauguma atėjo kovoti savanoriškai, skatinami patriotizmo. „Kariuomenėje dabar susirinkęs mūsų tautos žiedas“, – neabejojo jie.

Visi ukrainiečiai tapo savanoriais

J.Romanenka sakė, kad dabar visi Ukrainoje stengiasi padėti savo kariuomenei kuo gali. Vienas restorano tinklo savininkas pardavė „Rolls Royce“ ir skyrė pinigus kariams, taip pat jis važinėja po dalinius ir renka duomenis, ko labiausiai trūksta ir paskui perka reikalingus daiktus.

VIDEO: TaRuta - People, unite! / Єднайся, народе!

„Daugelis verslininkų, uždirbantys pelno, skiria jį ne plėtrai, bet kariuomenei. Nuolat vyksta įvairios socialinės palaikymo ir paramos akcijos, pavyzdžiui, vienur siūloma nusifotografuoti prie nacionalinės vėliavos ar garsaus žmogaus ir įsigyti nuotrauką, o pinigai skiriami kariams, kitur gatvėje prekiaujama marškinėliais, o pinigai irgi keliauja į armiją. Visi mes dabar savanoriai: su dainomis, verslu ar šautuvais, kiekvienas kas kuo gali giname savo šalį nuo agresorių. Reikia atvirai kalbėti – vyksta Ukrainos ir Rusijos karas“, – teigė J.Romanenka.

Neabejoja savo pasirinkimu

Paklausus, ar ukrainiečiai labai baiminasi artėjančios žiemos, J.Romanenko atsakė: „Daugelis įsirengia šildymą elektra, esame pasirengę bet kokiems išbandymams. Maidane buvo 26 laipsniai šalčio, bet mes šokome, dainavome, meldėmės, buvome apšaudomi ir išgyvenome. Atsilaikysime ir dabar, ukrainiečiai jau nieko nebijo. Esame labai susitelkę ir gerai žinome, kad norint kur nors nueiti, reikiam eiti, o ne stovėti ir bijoti. Šis karas atvėrė akis tiems, kas dar abejojo, parodė tikrą Rusijos veidą“.

Jis minėjo, kad Ukrainoje yra daug rusakalbių, kurie irgi save laiko Ukrainos patriotais. „Turime ir dalinį, kurį sudaro baltarusiai ir rusai, jis vadinasi „Šiaurė“, – pasakojo J.Romanenka.

Jo paties uošviai yra atvykę į Ukrainą iš Rusijos, Kubanės. „Jie palaiko Ukrainą. Tačiau sakė, kad nuvykę į gimtąją Kubanę su giminaičiais visiškai nekalba apie įvykius Ukrainoje. Daugelyje šeimų Rusijoje ši tema yra tabu. Daug giminių yra dėl to susipykę, nutraukę ryšius, – apgailestavo atlikėjas. – Mes dabar juokiamės, kad Kremlius apie mus geriau viską žino nei mes: kas iš mūsų fašistai, kas yra geri, o kas blogi. Turime anekdotą: prabunda vaikinas ir ieško kojinių. Jam kaimynas pataria: skambink į Maskvą, pasakys.“

„Mes apgynėme savo orumą, garbę, todėl net negalvojame, ar vertėjo eiti į Maidaną“

Įrodė esanti išdidi tauta

J.Romanenka įsitikinęs kad jo tautiečiai parodė, kad yra išdidesni nei rusai. „Teko nemažai bendrauti su išsilavinusiais rusais – muzikantais, režisieriais. Jie klausia, ar vertėjo mums eiti į Maidaną, juk iš to dabar kilo karas. Gal rusai ir gali kantriai žiūrėti, kaip mušami ir vaikomi jų mitinguotojai, bet mes, pamatę žiauriai V.Janukovičiaus nurodymu sumuštus studentus, kurie tik taikiai reikalavo pasirašyti asociacijos sutartį su ES, nusprendėme nebūti nuolankūs ir visi išėjome į gatves. Mes apgynėme savo orumą, garbę, todėl net negalvojame, ar vertėjo eiti į Maidaną ir dėl nieko nesigailime“, – karštai kalbėjo ukrainietis.

Dėkingi Lietuvai

J.Romanenka su grupe Lietuvoje nuolat apsilanko jau ketvirtus metus. „Esame kupini šiltų jausmų Lietuvai. Jūsų palaikymas yra ne formalus apgailestavimas, o tikras ir konkretus. Jūsų trispalvė, bent jau kiek aš pastebėjau, pirmoji iš kitų šalių suplazdėjo Maidane. Jūs , lietuviai, esate tikri broliai. Aišku, esame dėkingi ir latviams, estams, lenkams. Nors ir imk ir atgaivink tą senąją Lietuvos Didžiąją kunigaikštystę“, – šypsodamasis kalbėjo J.Romanenka.

Kijeve susikūrusi grupė „TaRuta“ yra keliskart laimėjusi pagrindinį nacionalinio muzikos festivalio „Chervona Ruta“ apdovanojimą. Lietuvoje ji grojo renginiuose „Kauno Hanza dienos“, „Vilnius City Fiesta“, „EuroBasket 2011“, festivaliuose „Skamba skamba kankliai“, „Mėnuo Juodaragis“.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Klubas „Džem Pub“ ukrainiečius pasitiko iškėlę dviejų valstybių vėliavas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Klubas „Džem Pub“ ukrainiečius pasitiko iškėlę dviejų valstybių vėliavas

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius