-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teroristai po mūšių vyksta gydytis ir pailsėti į Rusiją, paskui grįžta atgal

Rytų Ukrainoje kariaujantiems teroristams sudaromos sąlygos vykti į Rusiją, kur jie pailsi, gauna medicininę pagalbą, o vėliau grįžta atgal, panešė Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Geraščenka.
Prorusiškas teroristas Ukrainoje
Prorusiškas teroristas Ukrainoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mes puikiai suprantame, kad be Rusijos pagalbos – samdinių ordų, Rusijos karių, ginklų tiekimo – Antiteroristinė operacija būtų pasibaigusi per savaitę“, – sakė jis. 

A.Geraščenka sakė, kad teroristai turi galimybę pasitraukti į užnugarį Rusijoje, ten pailsėti, pasveikti ir grįžti atgal į mūšius. „Todėl jie taip įnirtingai kaunasi ir neleidžia mums atkirtsi jiems kelio prie sienos – tuomet mes juos apsuptume“, – sakė jis. 

Tai, kad rusų teroristai važiuoja gydytis į Rusiją, jau skelbė ir britų leidinys „Financial Times“.  „Pirmąjį liepos trečiadienį pensininkas Jurijus, kuris daugiau nei du dešimtmečius dirbo ukrainiečių anglių kasykloje gelbėtoju, Luhansko mieste rengėsi perduoti keturių dienų budėjimą savo batalione“, – rašo Didžiosios Britanijos leidinys „Financial Times“.

„Separatistas, slapyvardžiu Kolyvanas, pateko į apšaudymą iš minosvaidžių ir dabar guli Rusijos Donecko miesto ligoninėje, mažiau nei 5 km nuo Rusijos sienos su Ukraina“, – rašo britų leidinys. Jurijui buvo amputuota ranka ir dalis kojos.

Todėl jie taip įnirtingai kaunasi ir neleidžia mums atkirtsi jiems kelio prie sienos – tuomet mes juos apsuptume

Pirmuosius kelis karo mėnesius per Rusijos ir Ukrainos sieną vyko judėjimas viena kryptimi – į Ukrainą plūdo daugybė rusų „savanorių“. Dabar judėjimas vyksta dviem kryptimis, nes dešimtys sužeistų separatistų vežami atgal į Rusiją, kur jiems suteikiama skubi medicinos pagalba.

„Nors prie separatistų Rytų Ukrainoje prisijungė daug vadinamųjų Rusijos savanorių, tarp jų ir profesionalių kovotojų iš Čečėnijos ir Osetijos, daugiausia tarp separatistų yra vietinių gyventojų, kurių karinė patirtis menka“, – rašo leidinys.

Tuo metu, kai „Financial Times“ žurnalistai lankėsi Rusijos Donecko mieste, buvo sekmadienis. Popietę prie ligoninės privažiavo du autobusai ir mikroautobusas. Juose buvo 40 sužeistų separatistų.

Dešimtys Rusijos Ypatingųjų situacijų ministerijos atstovų ir ligoninės darbuotojų drauge su separatistų gydytojais įvertino sužeistųjų būklę ir pasiliko sau pačius sunkiausius pacientus. Likusiuosius susodino į greitosios pagalbos automobilius, kurie sužeistuosius išvežė į didesnes Rostovo srities ligonines.

Drauge su gydytojais sužeistuosius pasitiko ir Rusijos pasienio tarnybos pareigūnai. Jie apklausinėjo pacientus, aiškindamiesi, kaip, kur ir kada jie patyrė sužeidimus.

„Nepaisant sužeidimų, dauguma kovotojų tvirtina, kad jie nesigaili prisidėję prie separatistų Rytų Ukrainoje“, – rašoma straipsnyje.

Separatistas Aleksejus, slapyvardžiu Kazokas, ir kiti įspėja, jog jei Kijevas ir užims Luhanską bei Donecką, tuomet turės reikalų su ilgamečiu partizaniniu karu regione. „Tuomet mes iš tiesų tapsime tikrais teroristais – kaip „al Qaeda“, – grasino Kazokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius