-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Financial Times“: Rusija meistriškai įveikė NATO Ukrainoje

Rusijos strateginis mąstymas gali priminti negailestingą praėjusio amžiaus geopolitiką, tačiau karinių analitikų vertinimu, Kremliaus taktika Ukrainoje yra XXI amžiaus karinių veiksmų pavyzdys, rašo „The Financial Times“.
Prorusiškas teroristas Kramatorske
Prorusiškas teroristas Kramatorske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Straipsnyje, kurį cituoja newsru.com, rašoma, kad Vakarų karinių žinybų atstovai ir žvalgybų tarnybų analitikai, nors ir nenoriai, vertina meistriškus Kremliaus veiksmus.

„Aš sužavėtas. Visa tai taip lengva neigti. Tai buvo tiksliai ir gražiai suplanuota operacija... Be triukšmo, bet ypač efektyvi“, – leidiniui pareiškė Jonathanas Eyalas, Londono karališkojo tarptautinių tyrimų vieningojo gynybos tyrimų instituto (RUSI) direktorius.

examiner.com nuotr./4 Kaip Rusijos žiniasklaida iškraipo įvykius Ukrainoje
examiner.com nuotr./4 Kaip Rusijos žiniasklaida iškraipo įvykius Ukrainoje

Visi viską mato, bet nieko negali įrodyti

Aš sužavėtas. Visa tai taip lengva neigti. Tai buvo tiksliai ir gražiai suplanuota operacija... Be triukšmo, bet ypač efektyvi.

Rusijos karinės agresijos sukeltą konfliktą rytų Ukrainoje diplomatinėmis priemonėmis būtų galima pradėti spręsti tik tuomet, jei būtų įrodytas Maskvos įsikišimas. Problema ta, kad Rusijos veiksmus rytų Ukrainoje dar sunkiau aptikti nei Kryme.

„Kryme buvo akivaizdi Rusijos karinių jėgų koncentracija, – „Financial Times“ sakė aukštas NATO karininkas, nepanoręs būti įvardytas. – Rytų Ukrainoje veikia daug labiau specializuoti daliniai. Jų nedaug, visai nedaug. Tokio profilio kariai padaro savo darbą ir greitai dingsta, perdavę kontrolę sukilėliams.“

„Visi įvykius Ukrainoje stebintys žmonės mąsto tradicinio karo ir tankų kategorijomis, bet Rusijos valstybė visuomet rėmėsi specialiosiomis tarnybomis ir žvalgybos tarnybomis, – sako Nigelas Inksteris, buvęs britų žvalgybos tarnybos MI-6 operatyvinės veiklos ir žvalgybos valdybos vadovas, dabar vadovaujantis Tarptautinio strateginių tyrimų instituto transnacionalinių grėsmių skyriui. – Čia veikia būtent tokios tarnybos.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Iki šiol Donecką kontroliuoja prorusiški riaušininkai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Iki šiol Donecką kontroliuoja prorusiški riaušininkai

Kremlius panaudojo visas priemones

Be to, Rusija Ukrainoje nuo senų laikų turi didelį agentūrinį tinklą: „Ukrainos žvalgybos atstovai tvirtina, kad nuverstojo prezidento Viktoro Janukovyčiaus vyriausybė į savo gretas infiltravo tiek agentų, kad jie dabar kelia grėsmę beveik trečdaliui visų aukštų Ukrainos saugumo, kontržvalgybos ir karinės žvalgybos karininkų.“

Nereikėtų užmiršti ir elektroninės erdvės: Rusija įtariama sukūrusi kompiuterinį virusą „Gyvatė“, kuris pažeidė šimtus, o gal tūkstančius Ukrainos IT sistemų ir leido Rusijos žvalgams prieiti prie nesuskaičiuojamo kiekio informacijos.

15min.lt/Lauros Sėlenienės nuotr. /Danijos karinė technika Klaipėdos uoste
15min.lt/Lauros Sėlenienės nuotr. /Danijos karinė technika Klaipėdos uoste

Rusija efektyviai panaudojo visus įtakos darymo instrumentus: informaciją, diplomatiją, politiką, karinę galią – tiek atvirą, tiek ir netradicinę – bei ekonomiką.

„Mes Rusijos veiksmus vadiname poveikio operacija, – cituoja „Financial Times“ aukštą NATO karininką. – Rusija efektyviai panaudojo visus įtakos darymo instrumentus: informaciją, diplomatiją, politiką, karinę galią – tiek atvirą, tiek ir netradicinę – bei ekonomiką.“

„Ironiška, kad NATO, kaltindama Rusiją grįžimu į Šaltojo karo laikus, pati, atrodo, įstrigo „geležinės uždangos“ epochoje. Ne Rusija, o NATO bando pakelti į orą vis daugiau lėktuvų, vykdo vis didesnes karines pratybas ir kuo arčiau Rusijos siunčia vis daugiau karinių laivų“, – ironizuojama „Financial Times“ straipsnyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius