-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 04 /22:18

Tvyrant įtampai dėl Krymo Rusija išbandė branduolinius užtaisus galinčią nešti tarpžemyninę balistinę raketą

Tvyrant įtampai dėl Krymo, Rusijos Gynybos ministerija antradienį pranešė, kad sėkmingai išbandė tarpžemyninę balestinę raketą. Ji paleista iš Astrachanės srities prie Kaspijos jūros (Rusijos pietūs).
Balistinė raketa
Balistinė raketa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai informavo BBC. Skelbiama, kad tarpžemyninės balistinės raketos „Topol“ (RS-12M) paleidimo vieta yra Kapustin Jaro karinio poligono prie Volgos upės apie 450 km į rytus nuo Ukrainos sienos. Rusijos strateginės raketinės pajėgos paleido branduolinius užtaisus galinčią nešti raketą  22 val. 10 min. Maskvos (20 val. 10 min. Lietuvos) laiku.

Rusijos gynybos ministerijos teigimu, paleidimo tikslas buvo noras išbandyti tarpkontinentinių balistinių raketų kovinę parengtį.

Balistinė raketa sėkmingai pasiekė savo taikinį – Kazachstaną, – pranešė Rusijos gynybos ministerija, pridurdama, kad „mokomoji kovinė raketos dalis su nustatytu tikslumu pataikė į tariamą taikinį poligone „Sari-Šagan“ (Kazachstanas)“.

Kaip rašo „RIA Novosti“, balistinių raketų kompleksai „Topol“ išsiskiria savo manevringumu, slaptumu ir tuo, kad reikia mažai laiko jas paleisti.

Žinia apie sėkmingą tarpžemyninės balistinės raketos bandymą iš Rusijos paskelbta po to, kai JAV apkaltino Rusiją „agresijos aktu“ Kryme.

JAV pareigūnas: buvome tinkamai informuoti iš anksto

Vienas JAV pareigūnas sakė, kad Jungtinės Valstijos buvo tinkamai iš anksto informuotos apie šį bandymą, kad tas pranešimas buvo gautas dar prieš prasidedant krizei Ukrainos Krymo regione.

Rusija neretai atlieka tarpžemyninių balistinių raketų bandymus ir skelbia jų rezultatus. Analitikų nuomonė, tokiu būdu siekiama priminti Vakarų šalims apie Maskvos branduolinę galią ir užtikrinti Rusijos žmones, kad prezidentas Vladimiras Putinas pajėgus juos apginti.

Rusija ir JAV 2010 metais pasirašė naujausią sutartį dėl panaudojimui parengtų tarpžemyninių balistinių raketų skaičiaus sumažinimo, tačiau Maskva yra užsiminusi, kad sutiks su tolesniu šio strateginio arsenalo mažinimu artimiausioje ateityje, taip pat imasi žingsnių atnaujinti savo branduolinį arsenalą.

V.Putinas pabrėžia, kad Rusija turi išlaikyti stiprų branduolinį arsenalą – iš dalies dėl JAV planų dislokuoti Europoje priešraketinės gynybos skydo elementus, kurie, anot Maskvos, gali kelti grėsmę šalies saugumui.

20 metrų ilgio raketų „Topol M“, pagal NATO klasifikaciją žinomos kaip „SS-27 Sickle“, ankstesnės modifikacijos buvo priimtos į Sovietų Sąjungos ginkluotę 1985 metais, likus šešeriems metams iki tos šalies subyrėjimo. Ši raketa gali nešti tris branduolines kovines galvutes; ji valdoma autonominės inercinės sistemos ir pagal Rusijos palydovinės navigacijos sistemos GLONASS signalus.

„Topol M“, galinčios nuskrieti 10,5 tūkst. kilometrų greičiau nei per pusvalandį, laikomos tiksliausiai pasaulyje nutaikomomis tarpžemyninėmis balistinėmis raketomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius