Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos morguose – šimtai neatpažintų karių kūnų, jie laidojami bevardžiuose kapuose

Ukrainos morgai perpildyti mūšiuose su teroristais ir Rusijos kariais žuvusių kareivių kūnais. Jų atpažinimas tampa labai didele problema, nes kūnai atvežami neatpažįstamai sudarkyti ir apdegę, rašo gazeta.ru.
Ukrainos karių laidotuvės
Ukrainos karių laidotuvės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Keturių Ukrainos sričių teismo medicinos centrų morguose šiuo metu yra daugiau kaip tūkstantis žuvusiųjų kūnų. 552 žuvusiųjų asmenybės kol kas nenustatytos.

Dauguma karių laikomi dingusiais be žinios, jų paieškomis užsiima savanoriai. Oficialiai teigiama, kad mūšiuose rytų Ukrainoje žuvo 3,5 tūkst. karių, tačiau tikrieji skaičiai gali būti gerokai didesni, pripažįsta Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) atstovai.

Darys DNR tyrimus

Antradienį Ukrainos pareigūnai teigė, kad neatpažinti kūnai guli Chersono, Dniepropetrovo, Zaporožės ir Odesos sričių morguose.

Ukrainos žiniasklaida skelbia, kad miestų morgai yra perpildyti, todėl kūnus pradėta gabenti į ligonines, tačiau ir ten trūksta vietos.

Daug žuvusiųjų jau guli palaidoti bevardžiuose kapuose, pažymėtuose numeriais.

Kūnų atpažinimas pastaruoju metu tampa labai didele probelma, todėl antradienį buvo nuspręsta įkurti centrą, kuriame bus saugomi DNR mėginiai.

Daug žuvusiųjų jau guli palaidoti bevardžiuose kapuose, pažymėtuose numeriais.

Taip antradienį Dniepropetrovske buvo palaidotas 21 neatpažintas Ukrainos karys, paskelbė šalies Gynybos ministerija.

„Mes nežinome kas jie – kovojantys pagal sutartis, šauktiniai ar savanoriai“, – sakė Dniepropetrovsko administracijos vadovo pavaduotojas Borisas Filatovas.

Žuvusiojo asmenybės nustatymui yra skirta dešimt dienų, jeigu per tiek laiko nepavyksta to padaryti, srities prokuroras priima sprendimą kūną palaidoti.

Sudarkyti kūnai – karo veidas

„Kūnai atkeliauja siaubingos būklės. Tai – karo veidas. Dniepropetrovsko morgai kol kas su darbu susitvarko, tačiau saugoti kūnus ilgai neturime kaip. Specialistai paima DNR mėginius“, – sakė Dniepropetrovsko mero pavaduotojas Vadimas Šebanovas.

Kūnai atkeliauja siaubingos būklės. Tai – karo veidas. Dniepropetrovsko morgai kol kas su darbu susitvarko, tačiau saugoti kūnus ilgai neturime kaip.

„Dombase vyksta tokie mūšiai, kad kūnų atpažinti neįmanoma“, – gazeta.ru sakė nehumanitarinės pagalbos Donbasui koordinatorius Aleksandras Žučkovskis.

„Ypač, kai šaudo „Uragan“ ir „Grad“ raketos, sunkioji artilerija, viskas sudega. Iš technikos telieka karkasas ir neįmanoma atpažinti abiejų pusių karių. Dauguma pabuvojusių „katile“ laikomi dingusiais be žinios, jie arba pasislepia tarp civilių, perbėga į Rusiją, arba yra žuvę. Atpažinimas būtų įmanomas, jeigu būtų „koridoriai“, tačiau dažniausiai lavonai laidojami vietoje“, – sakė jis.

A.Žučkovskis teigė, kad visų žuvusiųjų atpažinimas gali užtrukti daug metų, o tikrasis žuvusiųjų skaičius taip pat paaiškės negreit.

„Aš net apytikrių skaičių negaliu įsivaizduoti. Skaičiai kabinami nuo lubų, nes net vieno padalinio praradimas yra didelis. Kariuomenės vadai slepia tikruosius skaičius dėl karinių ir politinių priežasčių, o skaičiai vieni kitiems prieštarauja“, – sakė jis.

Dniepropetrovsko rusų bendruomenės vadovas Viktoras Truchovas portalui taip pat teigė manantis, kad aukų gali būti kelis kartus daugiau, nei nurodoma.

Dauguma – dingę be žinios

Ukrainos kariuomenė didžiausią smūgį patyrė prieš mėnesį prie Ilovaisko miesto. Nacionalinės gvardijos padalinys buvo apsuptas ir apšaudytas. Tikslus žuvusiųjų skaičius kol kas nežinomas. Vieni šaltiniai teigia, kad jų šimtai, kiti – kad tūkstančiai.

Dauguma karių iki dabar laikomi dingusiais be žinios.

„Dingusiųjų tikrai yra labai daug. Tačiau nemažai karių yra paimti į nelaisvę, naujausiais duomenimis, tokių dabar yra 504. Tai – ne tik kariai, bet ir civiliai“, – sakė Ukrainos žurnalistė ir savanorė Jekaterina Šapoval.

Antradienį prie Donecko buvo aptiktas nužudytų civilių kapas, jame rastas vyras ir trys moterys.

JTO duomenimis, nuo karo Ukrainos Rytuose pradžios iki rugsėjo 21 dienos žuvusiųjų skaičius pasiekė 3543, įskaitant per Malaizijos avialinijų katastrofą žuvusius 298 keleivius.

Tačiau JTO atstovai pabrėžia, kad šis skaičius gautas iš oficialių šaltinių, todėl realus aukų skaičius gali būti gerokai didesnis.

Antradienį prie Donecko buvo aptiktas nužudytų civilių kapas, jame rastas vyras ir trys moterys. Manoma, kad tokių kapų yra daug.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius