-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 18 /2015 02 19

Rusija pareiškė, kad Ukrainos raginimas siųsti taikdarius žlugdo paliaubų susitarimą

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka teigia, kad visi padaliniai, kurie išvyko iš Debalcevės, bus rotuojami. Pateikiami pirmieji oficialūs duomenys apie žuvusius karius. Ukrainos Nacionalinio saugumo taryba kreipėsi į Jungtines Tautas ir Europos Sąjungą.
Ukrainos kariai palieka Debalcevę
Ukrainos kariai palieka Debalcevę / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ukrainos Nacionalinio saugumo taryba nusprendė kreiptis į Jungtines Tautas (JT) ir Europos Sąjungą (ES), prašydama pasiųsti taikdarius į Ukrainą, – praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Tai svarbus klausimas, dėl kurio buvo apsispręsta, nutarta kreiptis į Jungtines Tautas ir Europos Sąjungą dėl taikdarių Ukrainoje, kad būtų užtikrintas saugumas ir taika. Ukrainos Užsienio reikalų ministerija rengia prašymą“, – pranešė Ukrainos nacionalinio saugumo tarybos sekretorius Oleksandras Turčynovas.

Jo teigimu, taikos palaikymo pajėgos turėtų būti dislokuotos fronto linijose ir Ukrainos pasienyje. 

Anksčiau apie idėją kviesti JT taikdarius į Ukrainą buvo prabilęs prezidentas Petro Porošenka.

Rusija piktinasi

Rusija ketvirtadienį pareiškė, kad Ukraina, ragindama atsiųsti į šalį tarptautinį taikdarių kontingentą prižiūrėti paliaubų su prorusiškais separatistais, siekia sužlugdyti Minske pasiektą susitarimą dėl ugnies nutraukimo.

Rusijos ambasadorius prie JT Vitalijus Čiurkinas sakė, kad Ukrainos prezidento Petro Porošenkos raginimas atsiųsti taikdarius į Rytų Ukrainą yra mėginimas sužlugdyti Minsko susitarimus.

„Kai kas nors, užuot daręs tai, ką pasirašė, pasiūlo naują schemą – ir dar taip greitai, kyla įtarimų, kad norima sužlugdyti Minsko susitarimus“, – V.Čiurkino žodžius citavo naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Jeigu kas nors iškart pasiūlo naujas schemas, kyla klausimas, ar (susitarimų) bus laikomasi“, – pridūrė jis.

Separatistų paskelbtos Donecko „liaudies respublikos“ derybininkas Denisas Pušilinas taip pat pareiškė, kad Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) priimtas sprendimas kreiptis į JT, kad į Rytų Ukrainą būtų atsiųsta taikdarių misija, pažeidžia Minsko susitarimus.

„Ukrainos NSGT kreipimasis į JT dėl taikdarių dislokavimo prie Rusijos ir Ukrainos sienos Donbase (Rytų Ukrainoje), pažeidžia ... vasario 12-osios susitarimus, įpareigojančius Ukrainą klausimus dėl sienos derinti su sukilėliais“, – sakė D.Pušilinas naujienų agentūrai „Interfax“.

Pasak jo, separatistai prašys Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos nedelsiant imtis priemonių ir „grąžinti Kijevą į taikos kelią“.

Daliniai bus rotuojami

Ukrainos prezidentas tvirtino, kad kiekvienam karinės technikos vairuotojui, kuris išvyko iš mūšio lauko, bus sumokėta premija ir padidintas atlyginimas, o visi daliniai, kuriems pavyko išeiti iš Debalcevės, bus rotuojami.

Spaudos tarnyba „Unian“ praneša, jog Ukrainos prezidentas P.Porošenka didžiuojasi savo kariais: „Didžiuojuosi ir esu laimingas, kad vadovauju Karinėms pajėgoms.  Mes giname savo žemę. Dėkoju kiekvienam už didvyriškumą.“

Apie Minsko susitarimus prezidentas kalbėjo: „Visas pasaulis pamatė, kad Rusija nevykdo savo įsipareigojimų.“

Artiomovske paskelbti pirmieji oficialūs duomenys apie Debalcevėje Ukrainos kariuomenės patirtus nuostolius. Žuvo 22 kariai. 6 iš jų žuvo išeinant iš apsupties žiedo. Per 150 karių buvo sužeista.

Apie patirtus nuostolius pranešė Ukrainos karinių pajėgų generalinio štabo viršininko pavaduotojas Genadijus Vorobjovas. Jis patikslino, kad per pastarąsias tris dienas buvo sužeisti 137 kariai, 18 milicininkų ir trys Nacionalinės gvardijos kovotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius