-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 06 /14:32

Ukrainos pajėgos perėmė Slovjansko ir Kramatorsko kontrolę

Ukrainos armija ir Nacionalinė gvardija visiškai perėmė Slovjasnko ir Kramatorsko miestų kontrolę, pradėta atkurti teroristų ir kovų sunaikinta infrastruktūra, – praneša News.liga.net.
Ukrainos karys Slovjanske
Ukrainos karys Slovjanske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai informavo Antiteroristinės operacijos spaudos tarnyba.

„Ukraininos pajėgos visiškai perėmė šių miestų kontrolę, juose Ukrainos prezidento Petro Porošenkos nurodymu karinės pajėgos pradėjo infrastruktūros atstatymo darbus, sureguliavo maisto, geriamojo vandens ir kitos humanitarinės pagalbos gyventojams tiekimą“, – teigiama išplatintame pranešime.

Tuo metu naktį iš šeštadienio į sekmadienį netoli Mariupolio antiteroristinės pajėgos numušė neaiškios kilmės bepilotį lėktuvą.

Šeštadienį Ukrainos armija ir Nacionalinė gvardija atkovojo Slovjanską, kuris buvo laikomas pagrindine riaušininkų ir Rusijos diversantų tikrove ir vadinamosios Donecko „liaudies respublikos“ kariniu centru.

Pirma didelė Ukrainos pergalė prieš riaušininkus temdo viltis dėl paliaubų

Atsigaunančios ukrainiečių pajėgos, užėmusios simboline prasme svarbų separatistų bastioną, sekmadienį persekiojo atsitraukiančius prorusiškus riaušininkus ir ši dvasią kelianti pergalė, regis, temdo viltis dėl ugnies nutraukimo.

Vakarų remiamas Ukrainos prezidentas Petro Porošenka tą momentą, kai jo pajėgos virš riaušininkų galios centro Slovjanske iškėlė Ukrainos vėliavą, pavadino „persilaužimu“ kampanijoje, kuri jau pareikalavo beveik 500 gyvybių ir sukėlė įtampą tarp Rytų ir Vakarų.

Riaušininkai pripažino, kad patyrė didelių nuostolių ir paliko šį strateginės reikšmės miestą beveik trys mėnesiai po to, kai jo užėmimu prasidėjo naujas, dar kruvinesnis didžiausios nuo nepriklausomybės paskelbimo 1991 metais Ukrainos krizės skyrius.

Tai nėra pilna pergalė ir nėra laikas fejerverkams, – perspėjo 48 metų šokolado baronu vadinamas P.Porošenka.

Dauguma analitikų galvoja, jog prieš mėnesį prezidentu tapusiam P.Porošenkai žūtbūt reikėjo sėkmės mūšio lauke, kad jis užsitikrintų pasitikėjimą ukrainiečių, nusivylusių nepakankamai finansuojamos armijos nesugebėjimu stoti prieš tai, kas laikoma Rusijos agresija.

„Tai nėra pilna pergalė ir nėra laikas fejerverkams“, – perspėjo 48 metų šokolado baronu vadinamas P.Porošenka, per televiziją kreipdamasis į šalies gyventojus.

Jis pažymėjo, kad riaušininkai dabar persigrupuoja aplink milijoną gyventojų turintį Rytų Ukrainos miestą Donecką, ir pažadėjo išvaryti „teroristus, kurie įsitvirtina dideliuose miestuose“.

Ukrainos nereguliariųjų pajėgų Donbaso bataliono vienas vadų sekmadienį pranešė apie Družkivkos ir Kostiantynivkos miestų į pietus nuo Slovjansko atgavimą.

Tačiau jis taip pat paragino gyventojus naktį nevaikštinėti gatvėmis, nes „tai gali būti pavojinga“.

Optimizmo Kijeve sustiprėjimas tik dar labiau padidino ir taip didelį spaudimą P.Porošenkai nesileisti į naujas paliaubas su riaušininkais, kurių labai nori Ukrainos sąjungininkai Vakaruose.

P.Porošenka pirmadienį užbaigė 10 dienų trukusį ugnies nutraukimą, priežastimi nurodydamas nesiliaujančias riaušininkų atakas, per kurias žuvo daugiau kaip 20 karių ir kurios, pasak Vašingtono ir Kijevo, sudarė sąlygas separatistams sukaupti naujas Rusijos sunkiosios ginkluotės atsargas.

Sunerimę Europos Sąjungos (ES) lyderiai viliasi, kad naujos paliaubos ir Kremliaus pažadas nesikišti gali panaikinti spaudimą blokui įvesti plataus masto sankcijas, kurios gali pakenkti jų pačių stipriems ryšiams su Rusija energetikos ir finansų srityse.

P.Porošenka dvejodamas pakvietė separatistų lyderius ir Rusijos pasiuntinį šeštadienį dalyvauti Europos tarpininkaujamose diskusijose apie naują ugnies nutraukimą.

Į šį raginimą Maskva ir riaušininkų vadai neatsakė. Tačiau po Slovjansko kritimo Rusija atrodė pasirengusi vėl kalbėtis.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas šeštadienį vakare kalbėdamasis su savo kolegomis Prancūzijoje ir Vokietijoje pabrėžė, kad svarbu „pasiekti susitarimą tarp Kijevo ir Ukrainos pietryčių dėl besąlygiško ir ilgalaikio ugnies nutraukimo“.

S.Lavrovas konkrečiai paminėjo „spartų situacijos eskalavimą ... intensyvėjant Ukrainos valdžios karinei operacijai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius