Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos savanorių vadas E.Dykyjus: pralaimėjus informacinį karą teks lakstyti su automatais

Kauno įgulos karininkų ramovėje antradienį Ukrainos savanorių bataliono „Aidar” būrio vadas, biologijos mokslų daktaras Evgenijus Dykyjus skaitė paskaitą „Hibridinis Rusijos karas prieš Ukrainą: perspėjimas Baltijos valstybėms”. Jis pabrėžė, kad Rusijos tikslas nuo seno buvo plėsti įtaką toliau savo šalies ribų prisidengiant rusakalbių gynyba. „Pas mus priešas jau kieme, o pas jus – dar prie durų. Noriu papasakoti apie klaidas, kurias padarėme, ir kurių reikia išvengti jums“, – kalbėjo E.Dykyjus paskaitos pradžioje.
Ukrainos savanorių bataliono būrio vadas dr. Evgenijus Dykyjus
Ukrainos savanorių bataliono būrio vadas dr. Jevgenijus Dykyjus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sužinojęs, kad daugelis į paskaitą atėjusių jaunų žmonių jau nemoka rusiškai, patarė šios kalbos nenuvertinti. „Ji gali praversti, jei būsite užpulti ir turėsite kariauti su Rusija. Be to, mokant kalbą lengviau pažinti priešininką, suprasti, ko jis siekia, kuo gyvena“, – įsitikinęs ukrainietis.

Kiršina visuomenę

E.Dykyjus perspėjo dėl labai gerai ištobulintos Rusijos propagandos mašinos. „Mes to neįvertinome, pralaimėjome informacinį karą ir dabar turime lakstyti Luhanske su automatais“, – apgailestavo ukrainietis.

Pralaimėjome informacinį karą ir dabar turime lakstyti Luhanske su automatais, – apgailestavo ukrainietis.

E.Dykyjus minėjo, kad Rusijos propagandistai iš pradžių pradeda dirbti su šalies, į kurią nukreipia savo agresiją, etninėmis mažumomis. „Tai paprasta, primityvi informacija: mažumoms teigiama, kad jie yra nuolatiniame pavojuje dėl vietinių fašistų. Pavyzdžiui, pas mus taip buvo suklaidinti žydai, daug jų baimindamiesi neva veikiančių fašistų ėmė palaikyti Rusiją“, ˜ – pasakojo E.Dykyjus.

Jis pastebėjo, kad panašiai kiršinami ir Lietuvos lenkai su lietuviais.

Propaganda savo žmonėms ir užsieniui skiriasi

E.Dykyjus perspėja, kad Rusija transliuoja vienokią propagandą savo visuomenei, kitokią – šaliai, kurią nusitaikė užgrobti, dar kitaip savo informaciją bruka Vakarams.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Ukrainos savanorių bataliono būrio vadas dr. Jevgenijus Dykyjus
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Ukrainos savanorių bataliono būrio vadas dr. Jevgenijus Dykyjus

„Rusijos žmonėms aiškinama, kad šalis, kurią reikia užpulti, visada istoriškai priklausė Rusijai, bet ji buvo atplėšta ir tie laikai jai buvę blogi. Todėl rusų kariams po to atrodo, kad užpultos valstybės žmonės patys nori priklausyti Rusijai, tik vietos nacionalistai, fašistai tam trukdo. Tie kariai, kurie atvažiavo į Ukrainą su tankais, tikrai tiki, kad atėjo gelbėti vietos žmonių. Ir Baltijos šalyse, jie manys, kad atėjo jūsų išvaduoti. Rusijos elitas nuoširdžiai tiki, kad Rusija turi teisę gelbėti nuo demokratijos kitas šalis jų pačių labui“, – perspėjo E.Dykyjus.

Rusijos elitas nuoširdžiai tiki, kad Rusija turi teisę gelbėti nuo demokratijos kitas šalis jų pačių labui, – perspėjo E.Dykyjus.

„Tuo tarpu Vakarams skelbiama, kad užpultoje šalyje vyrauja chaosas, valdžią užgrobę klanai, valstybė nepajėgi tvarkytis savarankiškai. Taip kalbėta apie Gruziją ir Ukrainą“, – teigė E.Dykyjus.

Jis minėjo, kad ukrainiečiai skaudžiai įsitikino, koks gali būti efektyvus Rusijos pasauliui skleidžiamas melas. „Anksčiau, girdėdami, kad mus vadina nacistais, tik juokėmės iš tokios nesąmonės. Tačiau prasidėjus karui pamatėme, kaip tokia propaganda stipriai paveikusi Europą“, – pastebi ukrainietis.

Papirkinėja politikus ir verslininkus

Taip pat Rusija nusitaikiusi į verslininkų elitą, kurį bandoma įtraukti į savo verslininkų įtaką. Ypač Rusijai rūpi stambus verslas, galintys daryti įtaką politikams. „Atkreipkite dėmesį, kaip praturtėjo viena ar kita kompanija. Dažnai tos pradinės lėšos ateina iš „Gazpromo“. Gerai gyvenantys politikai irgi dažnai būna susiję su Rusijos verslu“, – teigė E.Dykyjus.

Lengviausia Rusijai savo įtaką plėsti per korupcinius ryšius. „Vienas rusų žurnalistas yra pasakęs: V.Putinas prasideda ten, kur yra korupcija, ir baigiasi ten, kur baigiasi korupcija“, – pastebi E.Dykyjus.

Naudingi ir nusikaltėliai, ir buvę KGB darbuotojai

Ukrainoje iš propagandinio karo perėjusi į karštąjį, Rusija pasitelkė kriminalines grupuotes. „Joms rusų valdžia pažadėjo, kad tam tikroje teritorijos dalyje jos galės veikti netrukdomos jokių įstatymų – nei Ukrainos, nei Rusijos. Taip atsitiko Rytų Ukrainoje. Dabar ten atėjusi armija įveda savo tvarką, bet pradinėje agresijos stadijoje nusikaltėliai naudingi sukurti chaosą“, – kalbėjo E.Dykyjus.

V.Putinas pradėjęs hibridinį karą nieko neatrado tik įgyvendino tai, ko buvo mokomas KGB mokykloje

Paskui pasitelkiami buvę KGB, sovietų armijos karininkai. „Jei dar prieš metus man būtų kas nors pasakęs, kad atkreipčiau į juos dėmesį, vadinčiau tokį žmogų paranojiku. Bet prasidėjus agresijai šie žmonės perėmė vadovavimą, kol neatėjo Rusijos siųsti karininkai“, – teigė ukrainietis.

J.Dykyjus pastebi, kad V.Putinas pradėjęs hibridinį karą nieko neatrado tik įgyvendino tai, ko buvo mokomas KGB mokykloje. „Tai sovietinė imperija išbandė Afrikos valstybėse, kur reikėjo įtvirtinti jai palankų režimą. Hibridinis karas istorijoje buvo praktikuojamas ir anksčiau“, – pasakojo E.Dykyjus.

Rusijos režimo priešas – demokratinės vertybės

E.Dykyjus įsitikinęs, kad Rusija vis dar gyvena ta pačia, prieš kelis šimtmečius susiformavusia koncepcija – būtinybe gintis nuo vakarietiškų vertybių ir plėsti savo imperiją, versti gyventi pagal savus dėsnius kaimynus.

„Rusijos valdžia įsitikinusi, kad demokratinės vertybės svetimos rusams ir nuo jų būtina ginti rusakalbius kitose šalyse. Dar XVI–XVII amžiuose tos slavų tautos, kurios rinkosi Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę kaip kelią į Europą, Maskvos buvo laikomos išdavikėmis. Ir dabar Rusija mato Lietuvą kaip tiltą slaviškoms tautoms į Europą“, – pastebi E.Dykyjus.

Pasak jo, dabar Rusiją baugina galima Ukrainos sėkmė ištrūkus iš rusakalbio pasaulio įtakos. „Ukrainiečiai labai artimi rusams kultūriškai. Jei Ukrainoje sėkmingai prigytų vakarietiškos vertybės, rusai pamatytų alternatyvą, būtų akivaizdu, kad demokratija galima ir pravoslaviškoje visuomenėje“, – mano E.Dykyjus.

Jis perspėjo, kad Lietuva nors ir priklauso NATO, vien tuo pasikliauti negalima. „Mes irgi ilgai manėme, kad Budapešte pasirašyti susitarimai, kai atsisakėme branduolinio ginklo, garantuos taiką. Pavasarį pamatėme, ko verta ta sutartis. Jums irgi nereikia pasikliauti tuo, kad būsite apginti kitų. Visu pirma gynybai turite būti gerai pasirengę patys“, – patarė E.Dykyjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius