-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos užsienio reikalų ministras: niekas Rusijai Krymo neatiduos

Ukraina tebesitiki, kad pavyks išsaugoti gerus kaimyniškus santykius su Rusija ir rusakalbiais, šeštadienį pareiškė laikinasis užsienio reikalų ministras Andrijus Deščycia. Tačiau jis kategoriškai teigia – „Krymo mes niekam neatiduosime“.
Andrijus Deščycia
Andrijus Deščycia / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Norėtume gerų kaimyniškų santykių su visomis kaimynėmis, ir su Rusija. Būtent dėl šios priežasties paliekame atvirą diplomatinio dialogo su Rusija variantą, paliekame tiesioginių kontaktų tarp Ukrainos ir Rusijos galimybę“, – diplomatijos vadovas sakė per spaudos konferenciją.

A.Deščycia pridūrė, kad Ukraina taip pat tikisi ateityje palaikyti „gerus santykius su Rusijos liaudimi“.

„Suprantame – kad ir kas nutiktų, geografiškai gyvensime šalia (vieni kitų), ir turime vystyti tokius santykius ateityje“, – sakė ministras

„Suprantame – kad ir kas nutiktų, geografiškai gyvensime šalia (vieni kitų), ir turime vystyti tokius santykius ateityje“, – sakė jis.

Tačiau A.Deščycia pažymėjo, kad turi būti užtikrintas Ukrainos teritorinis vientisumas.

„Krymo mes niekam neatiduosime“, – pareiškė ministras, pridūręs, kad būtina kiek įmanoma greičiau įkurti kontaktinę grupę, kuriai būtų pavesta sureguliuoti konfliktą tame autonominiame regione, kurį dabar faktiškai kontroliuoja Rusija.

A.Deščycia sakė, kad per šią savaitę vykusį susitikimą Paryžiuje jis su tarptautiniais partneriais aptarė tokios kontaktinės grupės galimybes, dalyvaujant Rusijai, Ukrainai ir tarptautiniams tarpininkams. „Tačiau šis pasiūlymas taip pat labai nekonkretus, nes neišspręstas tos kontaktinės grupės dalyvių klausimas“, – nurodė jis.

Ukrainos diplomatijos vadovas pabrėžė, kad Kijevas pasiruošęs nagrinėti įvairius tos grupės sudėties variantus.

Reikalauja tarptautinių stebėtojų per Krymo referendumą, nors laiko jį neteisėtu

Per referendumą Kryme būtinas tarptautinių stebėtojų buvimas, sakoma Kijeve, nors ir neketinama pripažinti šio referendumo rezultatų.

„Bet kurie šio referendumo rezultatai neteisėti, ir nėra kitų variantų, tik protestuoti ir sakyti tarptautinei bendruomenei, kad referendumo rezultatai bus negaliojantys“, – pareiškė Ukrainos laikinasis užsienio reikalų ministras Andrijus Deščycia šeštadienį per spaudos konferenciją Kijeve.

A.Deščycia nurodė, kad tarpininkų žiniomis, esama vilties sureguliuoti padėtį Kryme.

Pasak jo, Ukraina ir tarptautinė bendruomenė nepripažįsta to referendumo.

„Vis dėlto, mes primygtinai reikalaujame, kad ten būtų tarptautiniai stebėtojai, tačiau dar nėra ESBO ir Europos Sąjungos sprendimo tarptautinių organizacijų lygiu dėl stebėjimo, kas vyksta Kryme“, – pažymėjo A.Deščycia.

Ukrainos URM taip pat prašo Rusijos neblokuoti tarptautinių organizacijų sprendimo siųsti stebėtojus į Krymą.

Be kita ko A.Deščycia nurodė, kad tarpininkų žiniomis, esama vilties sureguliuoti padėtį Kryme.

„Manau kad esama požymių, teikiančių mums vilčių. Mes nesusėdome su Rusijos atstovais ir nepasikalbėjome, bet mums pavyko perduoti savo žinutę per tarpininkus, – Rusijos pozicija nėra kategoriška, jie priima šį pasiūlymą ir galvoja, todėl yra šiokios tokios vilties. O koks yra tas pasiūlymas – dar per anksti kalbėti“, – pasakė A.Deščycia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius