Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaidotėnai atsisveikino su parengtojo rezervo kariais

Penktadienį Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione po tris savaites trukusių intensyvių kartotinių rezervo mokymų kursus baigė 100 parengtojo rezervo karių. Jų metu mokymų dalyviai atnaujino savo karines žinias ir įgūdžius, įgytus dar tarnaujant privalomosios pradinės tarnybos kariais.
Kariai
Kariai / Vaidoto bataliono nuotr.
Temos: 1 Kariuomenė

Po baigiamųjų pratybų savo patirtais įspūdžiais dalijosi jaunesnysis eilinis Mindaugas Lukšys, į mokymus atvykęs iš Vokietijos. „Apsisprendimui dalyvauti šiuose mokymuose didelę įtaką turėjo dabartiniai įvykiai Ukrainoje, tačiau atlikti pareigą tėvynei man buvo didžiausias malonumas. Iš visų mokymų labiausiai patiko kovinio šaudymo pratybos ir judėjimas „Šlovės taku“. Visiems Lietuvos piliečiams linkiu nevengti ir nelaukti kol bus paraginti, o patiems ateiti ir atlikti pareigą“, – sakė j. eil. M. Lukšys. Rezervistas taip pat ragino netarnavusius privalomojoje pradinėje karo tarnyboje sudalyvauti Baziniuose kariniuose mokymuose, kad prireikus kiekvienas galėtų ginti savo valstybę, jos laisvę ir nepriklausomybę.

Gegužės 31 d. prasidėję mokymai vyko dviem etapais. Pirmojo etapo metu kariai atnaujino individualius kario įgūdžius: taktikos, orientavimosi vietovėje, inžinerijos, ginklų valdymo, priežiūros ir šaudybos, prisiminė krašto apsaugos statutus, rikiuotės ir karinių ceremonijų pagrindus, mokėsi išgyvenimo gamtoje pagrindų. 

Vėliau kariai veikė vietovėje kaip skyrius ir būrys – vykdė taktinį žygį išsilaipinus, įvairias užduotis patrulio bazėje, suplanuotas atakas, gynybą, pasalas, mokėsi įrenginėti apsaugines kliūtis, susipažino su žvalgybos pagrindais ir šiuo metu batalione naudojama ginkluote ir karine technika. 

Viso karių rengimo metu nebuvo pamirštas ir karių pilietinis ugdymas bei laisvalaikis. Jie lankėsi Vytauto didžiojo karo muziejuje, įveikė „Šlovės taką“. Kariai džiaugėsi diena, skirta rezervo karių artimiesiems ir darbdaviams, kurios metu turėjo puikią progą parodyti kuo Lietuvos kariuomenė gyvena šiuo metu. 

Parengtojo rezervo mokymus vainikavo dviejų dienų trukmės kombinuotos lauko pratybos, kurių metu kariai per ganėtinai trumpą laiką pagal pratybų scenarijų vykdė įvairias taktines užduotis. 

Toks rezervo rengimas atnaujintas 2011 metais. Į parengtojo rezervo karinius mokymus privalomąją pradinę karo tarnybą atlikę karo prievolininkai skiriami privaloma tvarka arba jiems pareiškus norą. Šie asmenys kartu su kariniu vienetu, kuriam jie yra priskirti, treniruojasi 20-30 dienų per penkerius metus ir yra aprūpinami gyvenamąja vieta, maistu, apranga ir ekipuote, suteikiamos visos kariui priklausančios socialinės garantijos.

Asmenims, pašauktiems į kartotines pratybas, už pratybų laikotarpį yra mokamas turimą karinį laipsnį atitinkantis tarnybinis atlyginimas arba asmens gaunamas vidutinis darbo užmokestis, jei jis didesnis nei atlyginimas pagal turimą karinį laipsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius