Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 04 /15:02

Vašingtoną kiršina JAV kario iškeitimas į penkis Talibano kovotojus

Baltieji rūmai atsiprašė įstatymų leidėjų, kad neinformavo jų apie penkių Talibano kovotojų apkeitimą į amerikietį karį, antradienį pranešė senatoriai, didėjant kritikai dėl šio žingsnio.
Bowe'as Bergdahlas
Bowe'as Bergdahlas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Administracijos pareigūnai trečiadienį planuoja pateikti informaciją apie apsikeitimą visiems 100-ui Senato narių per posėdį už uždarų durų, abiejų partijų įstatymų leidėjams tūžtant dėl mainų, šeštadienį užtikrinusių laisvę Afganistano sukilėlių sučiuptam kariui Bowe'ui Bergdahlui, kuris buvo perduotas amerikiečių specialiosioms pajėgoms.

Senato žvalgybos komiteto pirmininkė Dianne Feinstein, kuri yra prezidento Baracko Obamos Demokratų partijos aukšto rango narė, sakė, kad Baltieji rūmai pažeidė JAV įstatymus, nepranešę Kongresui apie pasiūlytą sandorį.

„Mums buvo šiek tiek netikėta ir apmaudu, kad šie mainai įvyko be jokių konsultacijų, visiškai nesilaikant įstatymų, – sakė ji žurnalistams. – Mums labai dėl to neramu.“

Siekiant išvengti didelio politinio skandalo, vienas aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnas pirmadienio vakarą paskambino senatoriui Saxby Chamblissui, aukščiausio rango respublikonui Žvalgybos komitete, ir „atsiprašė, kad neperspėjo mūsų iš anksto“, sakė šis Kongreso aukštųjų rūmų narys.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Penkių Talibano kovotojų apkeitimas į amerikietį Bowe Bergdahlą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Penkių Talibano kovotojų apkeitimas į amerikietį Bowe Bergdahlą

D.Feinstein nurodė pirmadienį taip pat sulaukusi prezidento patarėjos nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojo Tony Blinkeno skambučio ir išklausiusi jo atsiprašymą.

Įstatymų leidėjai peikė B.Obamą, kad jis prieš 30 dienų neperspėjo apie planuojamą asmenų, laikomų Gvantanamo įlankos kariniame kalėjime, paleidimą, kaip reikalauja gruodį priimtas teisės aktas.

Seržantas B.Bergdahlas buvo paleistas šeštadienį, mainais į penkių Talibano aukšto rango veikėjų, kurie buvo laikomi Gvantanamo kalėjime, paleidimą.

Tačiau šis skandalas dar gali atsigręžti prieš įstatymų leidėjus: žinodami Amerikos kariuomenės politiką neapleisti nė vieno į bėdą pakliuvusio kario, jie sutinka, kad sėkmė pastangose išvaduoti penkerius metus Talibano nelaisvėje išbuvusį B.Bergdahlą buvo puikus pasiekimas.

Seržantas B.Bergdahlas buvo paleistas šeštadienį, mainais į penkių Talibano aukšto rango veikėjų, kurie buvo laikomi Gvantanamo kalėjime, paleidimą. Šiam dramatiškam susitarimui tarpininkavo Kataras.

Per beveik penkerius metus trukusią nelaisvę B.Bergdahlas buvo perdavinėjamas įvairioms kovotojų frakcijoms, veikiančioms palei Afganistano ir Pakistano sieną, o galiausiai atsidūrė Pakistano Šiaurės Vaziristano genčių rajone, sakė šaltiniai.

„Esu susirūpinęs dėl apsikeitimo precedento, kurį dabar nustatėme, nes nenoriu, kad būtų siunčiama žinia: Galite toliau grobti amerikiečius ir naudoti juos mainams“, – žurnalistams sakė Senato užsienio ryšių komiteto pirmininkas Robertas Menendezas.

Talibanas paviešino B.Bergdahlo perdavimo vaizdo įrašą

Talibanas trečiadienį paskelbė dramatišką vaizdo įrašą, kuriame įamžinta, kaip talibai perduoda penkerius metus nelaisvėje laikytą amerikiečių seržantą Bowe'ą Bergdahlą (Bouvą Bergdalą) JAV pajėgoms.

„Daugiau nevažiuokit į Afganistaną. Kitą kartą niekas jūsų nepaleis“, – 17 minučių trukmės įraše B.Bergdahlui sako vienas ginkluotų kovotojų.

Įraše matyti, kaip JAV karinis sraigtasparnis nutūpė slėnyje, keldamas dulkių debesis, ir kaip B.Bergdahlas, kuris, regis, nervinosi, laukė vos už kelių metrų, apsuptas kovotojų su balta vėliava.

Sukilėliams ir JAV kariams trumpai paspaudus vieni kitiems rankas, B.Bergdahlas netvirtai žengė sraigtasparnio link.

Įraše, kuriame skamba religinė muzika ir skanduotės „Allahu Akbar“ („Dievas (visų) didesnis“), kažkoks vyras už kadro sako, kad apsikeitimas įvyko Rytų Afganistano Chosto provincijoje.

„Amerikiečiai susisiekė su mumis ir paklausė mūsų, kur būtų gera vieta susitikti. Mes susisiekėme su genčių vyresniaisiais ir pakvietėme juos ateiti ir prisidėti prie mūsų, nes nepasitikime jais (amerikiečiais), – sako balsas už kadro. – Sveikinu visus mudžahidus su šia pergale“.

Vaizdo įrašo autentiškumo AFP negalėjo patvirtinti.

B.Bergdahlas šiuo metu yra gydomas JAV kariškių ligoninėje Vokietijoje.

JAV štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Martinas Dempsey antradienį pareiškė, kad B.Bergdahlas gali būti nubaustas, jeigu armija pripažins jį kaltu dėl nederamo elgesio. B.Bergdahlo dalinio kariai tvirtino, kad jis 2009 metais buvo paimtas į nelaisvę, kai savavališkai paliko savo postą.

VIDEO: B.Bergdahlo perdavimas JAV pajėgoms

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius