Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnius liko be išminuotojų - neutralizuoti sprogmenų į sostinę važinėja kariai iš kitų miestų

Kol vyksta tyrimas po tragedijos, per kurią sostinėje įsikūrusiame Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalione įvykus sprogimui vienas karys žuvo, dar vienas buvo sužalotas, Vilniaus skyriaus išminuotojai sprogmenų neutralizavimo operacijų kol kas nevykdo. Neutralizuoti sprogmenų į Vilnių atvyksta išminuotojai iš kitų miestų.
Karų palikimas
Karų palikimas / Šarūnas Mažeika, BFL

Kaip teigia Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kapitonas Skomantas Povilionis, šiuo metu Lietuvos kariuomenės išminuotojai per dieną vyksta į dešimtis sprogmenų neutralizavimo operacijų.

„Vien per penkias praėjusios savaitės dienas Lietuvos kariuomenės išminuotojai vykdė neplanines (kai išminuotojai yra kviečiami aptikus sprogmenį) 45 išminavimo operacijas, sunaikino 103 sprogmenis. Per tris šios savaitės dienas išminuotojai vykdė 33 operacijas, per kurias neutralizavo 29 sprogmenis“, - 15min.lt žurnalistą informavo kpt. S.Povilionis.

Pasak kariuomenės vado atstovo spaudai, pernai Lietuvos kariuomenės išminuotojai neutralizavo daugiau nei pusketvirto tūkstančio sprogmenų, aptiktų Lietuvos teritorijoje. Kariai atliko 855 neplanines sprogmenų neutralizavimo operacijas per kurias neutralizavo 2 tūkst. 54 sprogmenis, dar 1 tūkst. 507 sprogmenys buvo neutralizuoti planinių išminavimų metu.

Rastų karinius sprogmenis dažniausiai neutralizuoja Kaune įsikūrusio Juozo Vitkaus inžinerijos baliono išminuotojai. Šio bataliono sprogmenų neutralizavimo kuopos II sprogmenų neutralizavimo būrio skyriai yra išdėstyti Vilniuje, Alytuje, Tauragėje, Klaipėdoje ir Panevėžyje. I sprogmenų neutralizavimo būrys yra dislokuotas Kaune.

„Lietuvos teritorija yra paskirstyta sprogmenų neutralizavimo kuopos skyriams. Atsižvelgiant į tai, koks yra užimtumas konkrečią dieną, į operacijas skiriami išminuotojai iš Kauno ar kitų miestų, kurie vyksta neutralizuoti sprogmenis. Į įvykio vietą išminuotojai paprastai turi atvykti per keturias valandas. Tačiau, nepaisant didelio užimtumo, dažniausiai jie tą padaro greičiau“, - teigia kpt. S.Povilionis.

Kariuomenės vado atstovas redakcijai patvirtino, kad šiuo metu, kol vysta tyrimas dėl balandžio 18 d. įvykusios nelaimės, per kurią vienas išminuotojas žuvo ir vienas buvo sužeistas, Vilniaus skyriaus kariai neutralizavimo operacijų nevykdo, juos pakeičia kitų skyrių kariai iš kitų miestų, kurie į įvykio vietą siunčiami priklausomai nuo operacijos vietos ir užimtumo.

Balandžio 18 d. Vilniuje įsikūrusiame Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalione nugriaudėjo sprogimas, per kurį žuvo išminuotojas 36-erių metų vyresnysis seržantas Laimonas Blėdis. Dar vienas išminuotojas buvo sužeistas. Skeveldros jam sužalojo kojas. Tuo metu, kai įvyko sprogimas, karys buvo pastato koridoriuje. Tame pačiame koridoriuje rasta ir daugiau sprogmens skeveldrų.

Iš karto po nelaimės Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas pulkininkas Vilmantas Tamošaitis žiniasklaidą informavo, kad pastate, kuriame įvyko sprogimas iš viso buvo keturi išminuotojai.

Po incidento buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau ekspertai tyrėjams kol kas nepateikė duomenų, koks konkrečiai sprogmuo detonavo.

15min.lt žiniomis, pagal vieną iš tiriamų versijų, žuvęs karys prieš sprogimą galėjo krapštyti kokį nors standartinį sprogmenį. Tyrėjai gavo duomenų, kad kelios dienos prieš nelaimę jis buvo nusipirkęs akumuliatorinį gręžtuvą. Po sprogimo šis įrankis rastas sutrupėjęs į gabalus. Todėl kol kas neatmesta ir versija, kad sprogimas galėjo nugriaudėti išminuotojui bandant pragręžti sprogmenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius