Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eustachijaus Kossakowskio fotografijos grįžta pas senelį į Lietuvą

Gegužės 21d., ketvirtadienį, 16 val. pirmą kartą Lietuvoje bus pristatyti lietuvių kilmės lenkų fotografo Eustachijaus Kossakowskio darbai. Tai pagrindinis šių metų festivalio „Kaunas Photo“ pavasario programos akcentas.
Eustachy KOSSAKOWSKI
Eustachy KOSSAKOWSKI / Kaunas Photo

Autoriaus fotografijų paroda iš Paryžiaus ir Varšuvos meno galerijų į prestižiškiausią Kauno meno erdvę – Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus M. Žilinsko dailės galeriją (Nepriklausomybės a. 12) atgabenama neatsitiktinai. Šioje galerijoje saugomi ir Eustachijaus senelio, grafo Stanislovo Kazimiero Kassiakowskio, darbai.

Stanislovas Kazimieras Kassiakowskis buvo vienas pirmųjų fotografijos mėgėjų Lietuvoje, fotografų draugijos Varšuvoje steigėjas ir daugiau kaip šešių fotoalbumų autorius, kruopščiai fiksavęs didikų šeimos gyvenimo akimirkas, Ukmergės miestelio kasdienybę, apylinkių gamtos panoramas, valstiečių buities vaizdus.

Eustachijus Kossakowskis paveldėjo senelio aistrą fotokamerai ir Antrojo Pasaulinio karo metu ėmė lavinti savo talentą. Pokario Lenkija Eustachijui buvo ir fotografinio įkvėpimo, ir kartėlio šaltinis. Net ir fotografuodamas oficialiems leidiniams, reprezentuojantiems Lenkiją pasaulyje, Eustachijus Kossakowskis banaliuose socializmo statybų ir Lenkijos atstatymo siužetuose gebėdavo apgyvendinti modernizmo dvasią. Vėliau fotografas persikėlė gyventi į Paryžių, kur savo kūrybinį potencialą nukreipė Paryžiaus galerijų, menininkų sambūrių gyvenimo dokumentavimui, konceptualiam besikeičiančių šio miesto peizažų ir detalių fiksavimui, kelionėms.

Už gyvenimo pasiekimus ir indėlį į šalies fotomeną Eustachijus buvo apdovanotas Atgimusios Lenkijos ordino riterio kryžiumi. Eustachijus Kossakowskis mirė 2001 m. Paryžiuje.

Eustachijaus Kossakowskio fotografijų serija festivalyje „Kaunas Photo 09 Polska“ – tai unikalus parodinis autoriaus kūrinių ansamblis, aprėpiantis jo kūrybą nuo lenkiškojo laikotarpio – pokario Lenkijos ir septintojo dešimtmečio populiariosios kultūros, iki paryžietiškojo laikotarpio konceptualizmo ir šviesos studijų, sukurtų kelionių metu.

Paroda surengta bendradarbiaujant su Fondu EKO (Paryžius), jo prezidente Anka Ptaszkowska ir Varšuvos Modernaus meno muziejumi.
 
Apie „Kaunas Photo Polska 09“
„Kaunas Photo“ – didžiausias kasmetinis fotomeno festivalis Baltijos šalyse, pradėtas organizuoti 2004 metais, fotomenininko Mindaugo Kavaliausko iniciatyva, jau tapo Europos fotografijos festivalių bendrijos ir „Festivals of Light“ organizacijos nariu. „Kaunas Photo“ žinomas kaip premjerų festivalis, kuris orientuojasi į kylančias Europos ir Lietuvos fotomeno žvaigždes. Jau tapo įprasta, kad fotomenininkai, kuriuos pasirenka „Kaunas Photo“ festivalis, greitai susilaukia sėkmės ir kitose šalyse.

Kasmet skirtingos šalies fotografiją apžvelgianti, šiemet pavasario programa „Kaunas Photo Polska 09“ solidarizuosis su pastarųjų metų atradimu – naująją Lenkijos fotografija, primins svarbius ir nepažįstamos klasikos šedevrus.

Festivalio organizatoriai: VšĮ Šviesos raštas ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius.
Pagrindiniai festivalio Kaunas Photo rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Kauno miesto savivaldybė.
Eustachijaus Kossakowskio fotografijų paroda Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus M. Žilinsko dailės galerijoje (Nepriklausomybės a. 12) bus atidaryta iki birželio 21d.
Galerijos darbo laikas: II-VII 11.00-17.00
Daugiau informacijos www.kaunasfoto.info

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius