Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ne tik baltai raudona lenkų fotografija (nuotraukos)

Šį trečiadienį (gegužės 20 d.) 16 val. fotomeno festivalį „Kaunas Photo Polska 09“ pradeda fotografo Mindaugo Kavaliausko kuruojama jaunų Lenkijos menininkų paroda „Balta, raudona ir kitos spalvos“.
Mariusz FORECKI. Lenkija mėlynoje dėžutėje
Mariusz FORECKI. Lenkija mėlynoje dėžutėje / Kaunas Photo nuotr.

Kauno fotografijos galerijoje (Rotušės a. 1) vyksiančiame atidaryme svečiuosis ir patys parodos autoriai.

Vėliau, 17.30 val., festivalio dalyviai ir lankytojai bus kviečiami pakilti Žaliakalnio funikulieriumi ir aplankyti Rafalo Milacho parodą „Nykstantis cirkas“, įsikūrusią „F Galerijoje“ (Aušros g. 6).
Vakarą vainikuos pirmoji „Fotografijos naktis“ (Savanorių pr. 66, III aukštas – buvusi Radijo gamykla). Joje bus pristatytos būsimos festivalio parodos ir žymaus Lietuvos fotomenininko Romualdo Rakausko viso gyvenimo kūryba.

„Šių metų festivalis „Kaunas Photo Polska 09“ atidaromas grupine paroda, suvienyta po baltai raudona vėliava. Lenkijos fotomenininkų užfiksuotos postsovietinės šalies problemos būdingos ne tik tarp rytų ir vakarų kultūrų besiblaškančiai Lenkijai, jos artimos ir mūsų šaliai. Jaunieji Lenkijos fotografai gyvenimo scenas vaizduoja šmaikščiai, kritiškai, stebindami netikėtais kadrais, dar nepažintomis spalvomis“, – komentuoja Mindaugas Kavaliauskas, festivalio „Kaunas Photo Polska 09“ organizatorius.

Grupinėje parodoje „Balta, raudona ir kitos spalvos“ fotografas Tomaszas Wiechas serijoje „Lenkija“ vaizduoja šalies visuomenėje susimaišiusius tradicinio ir vakarietiško gyvenimo būdus, jų prieštaravimus ir sintezę. Agnieszka Rayss „Amerikietiškoje svajonėje“ akcentuoja amerikietiškos kultūros įtaką Europai, Holivudo standartų kopijavimą ir jų atspindžius moterų kasdienybėje. Daugelis šių stereotipų pasiekė Lenkiją per televiziją, todėl Mariuszas Foreckis ir Rafalas Siderskis tyrinėja šalį per teleekrano prizmę. M. Foreckio cikle „Lenkija mėlynoje dėžutėje“ – žmonių pastangos „pasivyti Vakarus“, prisitaikyti ir pritapti bet kokia kaina, o R. Siderskio cikle „5 minutės“ užfiksuotos trumpos šlovės akimirkos. Grzegorzas Dąbrowskis savo darbuose siekia atspindėti nelaimingų atsitikimų fenomeną. Naujo, modernaus ir tobulai įrengto Lenkijos rajono vaizdai, užfiksuoti Jareko Januszewskio fotokameros, – tai pačios Lenkijos alegorija, atskleidžianti jau antrą dešimtmetį besitęsiančias šalies identiteto paieškas, pasimetimą tarp Vakarų spindesio ir senų tradicijų.

Apie „Kaunas Photo Polska 09“
„Kaunas Photo“ – didžiausias kasmetinis fotomeno festivalis Baltijos šalyse, pradėtas organizuoti 2004 metais, fotomenininko Mindaugo Kavaliausko iniciatyva, jau tapo Europos fotografijos festivalių bendrijos ir „Festivals of Light“ organizacijos nariu. „Kaunas Photo“ žinomas kaip premjerų festivalis, kuris orientuojasi į kylančias Europos ir Lietuvos fotomeno žvaigždes. Jau tapo įprasta, kad fotomenininkai, kuriuos pasirenka „Kaunas Photo“ festivalis, greitai susilaukia sėkmės ir kitose šalyse.

Kasmet skirtingos šalies fotografiją apžvelgianti, šiemet pavasario programa „Kaunas Photo Polska 09“ solidarizuosis su pastarųjų metų atradimu – naująją Lenkijos fotografija, primins svarbius ir nepažįstamos klasikos šedevrus.

Festivalio organizatoriai: VšĮ Šviesos raštas ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius.
Pagrindiniai festivalio Kaunas Photo rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Kauno miesto savivaldybė.
Daugiau informacijos www.kaunasfoto.info
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius