-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 11

Inauguracijos iškilmėse Juozui Augučiui įteiktos rektoriaus regalijos

Nuo liepos 1 d. Vytauto Didžiojo universitetui (VDU) vadovauja naujas rektorius – iki šiol šioje švietimo įstaigoje mokslo prorektoriaus pareigas ėjęs matematikas, habilituotas technologijos mokslų daktaras, Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys (akademikas) prof. Juozas Augutis. Penktadienį VDU didžiojoje salėje įvyko iškilminga jo inauguracijos ceremonija.
Vytauto Didžiojo universitete (VDU) įvyko iškilminga septynioliktojo rektoriaus, profesoriaus Juozo Augučio, inauguracija.
Vytauto Didžiojo universitete (VDU) įvyko iškilminga septynioliktojo rektoriaus, profesoriaus Juozo Augučio, inauguracija. / Jono Petronio nuotr.

VDU akademinės šeimos šventė pradėta Lietuvos Respublikos himno giedojimu bei Kauno arkivyskupo metropolito Liongino Virbalo invokacine malda, kuria linkėta naujajam rektoriui išminties, įžvalgos bei kūrybiškumo.

Savus linkėjimus išsakė ir VDU Tarybos pirmininko pavaduotojas akademikas Jurgis Vilemas, paaiškinęs, kodėl rektoriaus rinkimuose dalyvavo vienintelis J.Augutis: „Geras universitetas – stiprios valstybės būtinybė ir galios atspindys. Geram universitetui turi vadovauti geras rektorius. O kad toks yra kūrybiškas, pasišventęs savo darbui Juozas Augutis, mes neabejojame. Jis su VDU – nuo pat jo atkūrimo, tad pažįsta visapusiškai. Ne vienam kilo klausimas, kodėl jis kandidatavo vienas. Ar nereikėjo surasti kitų kandidatų. Nereikėjo, nes geresnio nėra“.

Simbolių ir ritualų kupinose iškilmėse naujasis VDU rektorius priėmė valdžią simbolizuojančias regalijas: togą, grandinę, kepurę, didįjį antspaudą ir skeptrą.

Iškilmingai prisiekęs ir padėjęs parašą, J.Augutis kreipėsi į gausiai susirinkusiuosius. Prisiminė pirmtakus, pabrėžė, jog svarbiausia – laisvo mąstymo ugdymas, pažinimo aistra bei visos universiteto bendruomenės kūrybinių galių sutelkimas. Pirmuoju savo, kaip naujojo rektoriaus darbu, J.Augutis įvardijo padėkojimą ankstesniajam rektoriui prof. Zigmui Lydekai, vadovavusiam VDU nuo 2006-ųjų: „Ačiū Zigmui Lydekai už visas universitetui atiduotas jėgas per devynerius metus. Buvau šalia, mačiau, kaip jo dėka VDU plėtojosi, modernėjo ir statėsi“.

Pagerbdamas pirmtaką naujasis VDU rektorius jam įteikė grandinę. Atsakydamas į J.Augučio padėką, Z.Lydeka į jį prabilo Senekos žodžiais, linkėdamas ne sekti kitų pėdomis, o atrasti savo kelią, kurį galima būtų išgrįsti, nes niekada nebus atradimų, jei bus pasitenkinama tuo, kas atrasta.

Sveikinimo žodį taręs premjeras Algirdas Butkevičius palinkėjo J.Augučiui ir toliau per Europą nešti laisvos kūrybos vėliavą, atvesti į kelią pasiklydusius laisvosios rinkos jūrose.

„Lai VDU diplomas niekad netampa atleidimo nuo fizinio darbo lapeliu“, – įteikdamas paveikslą bei gėles teigė A.Butkevičius.

Seimo vardu užėmus garbingas pareigas J.Augutį sveikino Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Vydas Gedvilas, įteikęs kauniečio dailininko Irmanto Kazlausko darbą „Amžinas variklis“, simbolizuojantį nuolatinį judėjimą. O štai Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Raimundas Paliukas palinkėjo VDU patekti į Pasaulio universitetų reitingo 500-uką.

Scenoje šalia J.Augučio išsirikiavo ir universitetų atstovai, pajuokavę, jog jis – tik antrasis matematikas rektorių gretose, tad didelė tikimybė, kad šių pareigų ėmėsi dėl matematinio išskaičiavimo. Įteikę tiek Z.Lydekai, tiek J.Augučiui auksinį rektorių konferencijos ženklelį, rektoriai pradėjo naują savų įšventinimo tradiciją. Vilniaus universiteto, kuriame J.Augutis ir pradėjo savo mokslinę karjerą, vadovas šventės kaltininkui padovanojo VU steigimo dokumentus.

Kas šauna į galvą pagalvojus apie Juozą Augutį? Kad jis – VDU rektorius. Tačiau mums, studentams, jis ne tik rektorius, bet ir dekanas, kuris nuolat šalia, nuolat pataria, niekad nenusisuka.

„Kas šauna į galvą pagalvojus apie Juozą Augutį? Kad jis – VDU rektorius. Tačiau mums, studentams, jis ne tik rektorius, bet ir dekanas, kuris nuolat šalia, nuolat pataria, niekad nenusisuka. Pasižadame jį gerbti, mylėti ir palaikyti“, – VDU studentų vardu kalbėjo studentų atstovybės prezidentas Mindaugas Grigas.

Iškart po jo žodį tarė ir Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas, įteikęs J.Augučiui įrėmintą lentelę ant durų su užrašu „Studentų dekanas prof. Juozas Augutis“.

Paskutinis sveikinimo kalbą rėžė Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, su šypsena palinkėjęs siekti užsibrėžto tikslo mažinti biurokratinę naštą universitete. Z.Lydekai meras įteikė vieną garbingiausių savivaldybės apdovanojimų – antro laipsnio santakos garbės ženklą už nuopelnus Kaunui ir Lietuvai.

Iškilmės baigtos „Gaudeamus Igitur“ giedojimu.

Iš Utenos rajono kilęs J.Augutis, rugsėjo 5 d. atšventęs garbų šešiasdešimties metų jubiliejų, – septynioliktasis rektorius VDU istorijoje (šeštasis po universiteto atkūrimo 1989 m.). Jį penkių metų kadencijai viešo konkurso būdu į pareigas paskyrė universiteto Taryba.

J.Augutis 1978 m. baigė Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir mechanikos fakultetą. 1986 m. VU apgynė matematikos mokslų kandidato disertaciją. Nuo 1990 m. VDU dirbo Matematikos katedros docentu, nuo 2002-ųjų – Matematikos ir statistikos katedros profesoriumi. 2002 m. apsigynė technologijos mokslų habilituoto daktaro vardą.

Trylika metų (1993-2006 m.) vadovavo VDU Studentų reikalų tarnybai. Nuo 2006-ųjų jis ėjo VDU Mokslo prorektoriaus pareigas, o nuo 2009 m. vadovauja VDU ir Lietuvos energetikos instituto Energetinio saugumo tyrimų centrui, taip pat yra universiteto Senato ir Tarybos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius