Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 21 /14:10

Kaune į policijos komisariatą pristatyti trys prieš medžių kirtimą protestavę asmenys

Pirmadienį Kaune policijos pareigūnai į komisariatą pristatė tris asmenis, protestavusius prieš medžių kirtimą A.Smetonos alėjoje. Joje buvo likę vos penki kaštonai.
Protestuotojus Kaune išvaikė policija
Protestuotojus Kaune išvaikė policija

Pirmadienio rytą Smetonos alėjoje turėjo būti nupjauti likę penki, palei upės krantinę augę kaštonai. Sužinoję tai, aktyvistai susirinko ginti medžių. Pasak jų, sveikus augalus bandoma pjauti neteisėtai, neturint leidimo. Be to, jie pjaunami vegetacijos metu, o tai daryti neva tai draudžia teisės aktai.

Aktyvistų įsitikinimu, remiantis Kauno miesto savivaldybės išplatinta informacija, visi medžiai pagal išduotą leidimą A.Smetonos alėjoje jau buvo išpjauti rugpjūčio 18 d, tad jiems nesuprantama, kokius darbus žadėta atlikti rugpjūčio 21-osios rytą.

Protestas Smetonos alėjoje

Susidūrę su pasipriešinimu, kirtimo darbus Kauno miesto savivaldybės nurodymu atvykę vykdyti UAB „Kauno gatvių apšvietimo“ atstovai iškvietė policijos pareigūnus. Policiją tikina kvietę ir aktyvistai.

Pareigūnai iš pradžių gražiuoju bandė išprašyti iš darbų vietos protestuotojus, tačiau šie pasišalinti nesutiko: sėdo ant žemės, vienas kito, bėgo nuo policininkų. Protesto akcijoje dalyvavo ir viena nėščia moteris.

Aktyvistai gūžčiojo pečiais: kaip tokiu atveju užkirsti kelią akivaizdžiai neteisėtiems veiksmams, kai policija nemato daromo teisės pažeidimo, o atstovauja privačių įmonių interesams? Kaip apginti viešąjį interesą?

„Čia tas pats, kaip vagystės atveju iškviesti policiją ir būti pačiam sulaikytam, nes trukdei“, – piktinamasi protestuotojų prieš medžių kirtimą „Facebook“ grupėje „Kauno medžių kirtimui – STOP“.

Kaip informavo Kauno apskrities policijos atstovė Justina Kazragytė, į Panemunės policijos komisariatą atvežti du vyrai, gimę 1962 m. ir 1964 m., bei moteris, gimusi 1973 m., trukdę vykdyti medžių kirtimo darbus.

Protestuotojus Kaune išvaikė policija
Protestuotojus Kaune išvaikė policija

„Grupė asmenų neleido įmonei, turinčiai leidimą, vykdyti medžio kirtimo darbų. Atvykę pareigūnai gyventojų prašė pasitraukti iš nesaugios, aptvertos darbų vykdymo teritorijos bei leisti atlikti numatytus darbus. Į teisėtus pareigūnų reikalavimus pasitraukti asmenys nereagavo, ignoravo pareigūnų prašymus, dėl to jie buvo pristatyti į komisariatą“, – sakė ji.

Komisariate jiems pradėtos administracinių teisės pažeidimų bylų teisenos. Dėl statutinio valstybės tarnautojo, karo policijos ar žvalgybos pareigūno teisėto nurodymo ar reikalavimo nevykdymo jiems gresia bauda iki 140 eurų.

Taip pat pradėta administracinių nusižengimų teisena dėl to, jog susirinkę asmenys nebuvo informavę Kauno miesto savivaldybės dėl planuojamos vykdyti protesto akcijos.

Kaip žiniasklaidą informavo protesto dalyviai, tarp asmenų, pristatytų į policiją, buvo ir advokatas Saulius Dambrauskas, aktyviai dalyvaujantis protestuose prieš medžių kirtimą, pagarsėjęs kaip Kauno žaliųjų plotų saugotojas, gelbėjęs nuo užstatymo Dainų slėnį.

Kiti du sulaikyti kauniečiai dailininkai Auksė Petrulienė ir Vytenis Jakas. Netrukus po sulaikymo viešoje erdvėje ėmė plisti raginimas vykti visus neabejingus asmenis prie Panemunės policijos komisariato. Norima reikalauti, jog šie kovotojai prieš medžių kirtimą būtų paleisti į laisvę.

„Kauno medžių kirtimui – STOP“ grupės nuotr./Sulaikyti trys protestuotojai prieš medžių kirtimą Kaune
„Kauno medžių kirtimui – STOP“ grupės nuotr./Sulaikyti trys protestuotojai prieš medžių kirtimą Kaune

Aktyvistus sulaikius policijai, likę penki medžiai buvo nupjauti.

Kauno miesto mero patarėjas Tomas Grigalevičius 15min patikino, jog medžiai šiandien buvo pjaunami turint leidimą.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Leidimas, pagal kurį buvo kertami medžiai Smetonos alėjoje
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Leidimas, pagal kurį buvo kertami medžiai Smetonos alėjoje

„Iš pradžių neplanavome Smetonos alėjoje keisti medžių. Vis tik pradėjus įrenginėti naujo šaligatvio pagrindus ir keičiant gatvės bortelius, medžių šaknys buvo pažeistos. Dėl to du iš jų pradėjo virsti ir vos neužmušė darbus atliekančių darbininkų.

Tuomet teko priimti nelengvą, bet būtiną sprendimą šalinti senus kaštonus, o vietoj jų, pasibaigus statybos darbams, pasodinti naujus – liepas. Buvo gautas leidimas iškirsti visus Smetonos alėjoje, palei upės krantinę, augančius medžius. Šiandien darbininkai turėjo tiesiog užbaigti darbus“, – teigė T.Grigalevičius.

Savivaldybės duomenimis, Kaune per kelis mėnesius iškirsti 589 medžiai. Daugiausiai – 227 – jų iškirsta Vytauto prospekte, A.Smetonos alėjoje – 217. Dar keliasdešimt medžių iškirsta Zanavykų ir Miško gatvėse.

Savivaldybė teigia, kad kertami medžiai yra seni ir ligoti, jų nenukirtus neįmanoma sutvarkyti gatvių ir šaligatvių. Protestuojantys miestiečiai teigia, kad kirtimo darbai vykdomi pažeidžiant įstatymus ir reikalauja juos stabdyti, kol jų skundus dėl šių darbų išnagrinės įvairios institucijos.

VIDEO: Protestuotojus Kaune išvaikė policija

Rudenį savivaldybė žada vietoj nukirstų medžių atsodinti šimtu daugiau: Vytauto prospekte – apie 250, A.Smetonos alėjoje – apie 220, Zanavykų gatvėje – 99, Miško gatvėje – apie 90. Iš viso Kaune šiemet žadama pasodinti apie pusantro tūkstančio naujų medžių.

Skaičiuojama, kad rudenį iš viso bus pasodinta dar apie 750 medžių, tad Kaunas 2017-aisiais bus pasipildęs maždaug 1500 naujų medžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius