-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 15

Kauniečiai, kuriais visi didžiuojasi: Kauno rotušėje kristalais apdovanoti metų geradariai

Vasario 15-ąją Kauno rotušėje pagerbti geradariai ir miestui nusipelnę žmonės, kurių istorijos graudina, jaudina ir motyvuoja. Ne vieno jų darbai išgelbėjo kitų gyvybes. Už tai atsidėkota Gerumo kristalais, garbės ženklais bei medaliais.
Apdovanojimų akimirkos
Apdovanojimų akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pirmiausiai, vadovaujantis Kauno miesto savivaldybės apdovanojimų teikimo ir premijų skyrimo tvarkos aprašu, atsižvelgiant į Kauno miesto savivaldybės apdovanojimų tarybos posėdžio protokolą, įteikti Santakos garbės ženklai. Jie skiriami už nuopelnus Kaunui ir Lietuvai, ypač uolų ir sąžiningą darbą ir visuomeninę veiklą.

3-iojo laipsnio Santakos garbės ženklu už ilgametį, sąžiningą profesionalų darbą ir nuopelnus Kauno miestui apdovanoti UAB „Kauno autobusai“ darbuotojai Jonas Joniūnas, Alius Makūnas, Vijolė Platačienė.

2-ojo laipsnio Santakos garbės ženklas įteiktas dramos ir kino aktoriui, režisieriui Rimantui Štarui. Ženklo jis nusipelnė už ilgametį kūrybos indėlį į teatro meną, nuopelnus Lietuvos kultūrai ir Kauno miesto vardo garsinimą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rimantas Štaras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rimantas Štaras

Kauno miesto burmistro Jono Vileišio žalvariniu medaliu už nuopelnus įtvirtinant Kauno miesto savivaldą, įgyvendinant pilietines iniciatyvas ir kuriant miesto įvaizdį, apdovanoti Gintaras Gatulis (už iniciatyvas kuriant saugią kauniečiams aplinką), Arvydas Pakštalis ir Brigita Tranavičiūtė (istorikai, ypatingą dėmesį skiriantys Kauno miesto istorijos puoselėjimui ir išsaugojimui).

Valstybinės šventės išvakarėse už reikšmingus ir neatlygintinus darbus Kauno bendruomenės labui įteikti ir Gerumo kristalai. Jų nusipelniusių asmenų istorijos pribloškia, jaudina, graudina ir motyvuoja.

Kilnūs kauniečių poelgiai nutinka toli gražu ne vien Kaune. Štai viename Lietuvos kurortų viešėjęs Vokietijos pilietis, atvykęs į sanatoriją, sukniubo tiesiog registratūroje. Šoko ištikti aplinkiniai nieko nedarė, tačiau greta buvusi jauna moteris drauge su savo mama puolė jį gaivinti. Jos darė širdies masažą, o galiausiai rimtų širdies problemų turėjęs vyriškis buvo perduotas greitosios pagalbos medikų globon. Taip buvo išgelbėta žmogaus gyvybė.

Toji gelbėtoja – Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos bendruomenės pareigūnė Reda Antanavičiūtė.

Vieną praėjusios vasaros dieną Lampėdžių pakrantėje kilo sujudimas – iš ežero ištrauktas skenduolis. Vyriškis neberodė jokių gyvybės ženklų. Tačiau čia pat buvusi šešiolikmetė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijos auklėtinė nepasimetė ir puolė padėti. Atlikdama dirbtinį širdies masažą, mergina gaivino jį apie 7 minutes, kol atvyko medikai ir ugniagesiai gelbėtojai. Kaip suteikti pagalbą žmogui tokioje situacijoje, narsi kaunietė buvo išmokusi ne tik gimnazijoje, bet ir „Jaunojo kario“ mokykloje. Medikams pasirodžius, 41-erių vyras jau buvo pradėjęs kvėpuoti. Ši šauni Gerumo kritalo laureatė – Gabija Asipauskaitė.

Trečioji istorija taip pat susijusi su gyvybės išsaugojimu.

Pernai lapkritį viename Kauno prekybos centrų sukniubo 81-erių moteris. Ją ištiko klinikinė mirtis. Parduotuvėje vaikščiojusi senjorė veikiausiai nepastebėjo, kad tuo pat metu netoliese buvo du angelai sargai. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto penktakursė ir Karaliaus Mindaugo profesinio rengimo centro auklėtinis, aktyvus skautijos atstovas pasikeisdami atliko pradinio gaivinimo veiksmus, kol moteris galiausiai pateko į intensyvią medikų globą. Taip buvo išgelbėta garbaus amžiaus kaunietės gyvybė. Tie angelai sargai – tai Justina Gervytė ir Mindaugas Ruočkus.

Interviu su J.Gervyte skaitykite čia.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Justina Gervytė ir Mindaugas Ruočkus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Justina Gervytė ir Mindaugas Ruočkus

Praėjusių metų liepa. Ir vėl Lampėdžių karjeras. Kaip svarbu, kai pačiu netikėčiausiu, tačiau kritiniu momentu greta yra tvirta pagalbos ranka. 22-ejų metų mergina ėmė skęsti, tačiau netoliese buvęs bičiulis nėrė į maždaug 4 metrų gylį ir greitai aptikęs jos kūną išplėšė jį iš vandens gniaužtų. Didvyriškai pasielgęs 26-erių kaunietis ir toliau nepasimetė: jis atliko dirbtinį kvėpavimą, o aplinkiniai iškvietė greitąją. Taigi buvo išgelbėta jauno žmogaus gyvybė. Už tokį kilnų poelgį Gerumo kristalas iškeliavo į Egidijaus Staniulio rankas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Egidijus Staniulis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Egidijus Staniulis

Įsivaizduokite: žvarbi rudens naktis, šiek tiek po pusiaunakčio. Atokioje gatvelėje miesto pakraštyje keliu žingsniuoja vienmarškinė, basutes avinti senolė. Pro šalį į namus važiuoja jaunas kaunietis. Jis ir greta automobiliu vykę kiti su jaunuoliai sustoja močiutei padėti. Ši iš pradžių išsigąsta, tačiau galiausiai vaikinams pavyksta įkalbėti ją sėsti į automobilį. Taip moteris saugiai pasiekė namus sveika, gyva ir nesušalusi.

22-ejų metų mergina ėmė skęsti, tačiau jos bičiulis nėrė į maždaug 4 metrų gylį ir greitai aptikęs jos kūną išplėšė jį iš vandens gniaužtų.

Tas pats jaunas kaunietis prieš metus išgelbėjo nuo smurto artimoje aplinkoje naktį iš namų sprukusią moterį. Dar anksčiau jo pagalbos prireikė galimai per eismo nelaimę nukentėjusiai ir šalikelėje gulėjusiai sužalotai kaunietei.

Nors geradariai paprastai kuklūs ir nepastebimi, tačiau šio žmogaus geri darbai negali likti nepastebėti. Geradarys – Jono Basanavičiaus Karo medicinos tarnybos kineziterapeutas Dainius Grigaliūnas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Grigaliūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Grigaliūnas

Daugiau kaip pusšimtis savanorių, dirbančių „Pagalbos moterims linijoje“, sako nebegalintys tylėti. Jie delegavo savo kolegę – ilgametę savanorę, supervizorę, teisininkę ir 4 vaikų mamą Gerumo kristalo apdovanojimui. Ši moteris, anot bendražygių, visada aplink save skleidžia gėrį, nuoširdžiai išklauso ir profesionaliai padeda teikdama emocinę paramą, o taip pat dalinasi savo patirtimi bei profesinėmis žiniomis. Gerus darbus daryti gera. Dar vienas kristalas - Ingai Jablonskienei.

Kai sulaukęs brandaus amžiaus supranti, kad didžiausi darbai jau nuveikti, norisi imtis pokyčių. Vieni karštligiškai puola ilsėtis, o kiti nusprendžia pasidžiaugti gyvenimu darydami gerus darbus, padėdami kitiems. Buvęs globėjas, šiuo metu savanoriaujantis projekte „Niekieno vaikai“, turi kilnią misiją – įkvėpti, paskatinti kitus būsimus globėjus, kalbėti ir raginti visuomenę padėti be artimųjų globos likusiems vaikams, suteikti jiems galimybę augti šeimose, o ne valdiškose institucijose. Ir tai yra kaunietis Arvydas Linartas. Jam taip pat įteiktas Gerumo kristalas.

Kaunas turi daug unikalių bruožų ir vienas tų išskirtinumų, jog tai yra miestas – tvirtovė. Tačiau kad tai taptų visiems plačiai žinoma, reikia įdėti nemažai darbo. Ir šiandieną galima tik pasidžiaugti, jog yra tokių iniciatyvių, darbščių ir savo miestui atsidavusių žmonių.

Daug metų Kauno miesto kultūros paveldo objektuose reguliariai organizuojamos visuomeninės talkos, telkiami savanoriai, bendradarbiaujama su kitomis miesto paveldą puoselėjančiomis organizacijomis. Taip įtraukiami ne tik artimieji, bičiuliai, bet ir plati miesto bendruomenė. Atėjo metas įvertinti ir pagerbti. Gerumo kristalas už tai įteiktas Kauno miesto istoriją ir karo paveldą puoselėjančios asociacijos „Kauno tvirtovė“ nariui, aktyviam visuomenininkui ir savanoriui Aurimui Petrauskui.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gabija Asipauskaitė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gabija Asipauskaitė

Socialinių, ekonominių ir psichologinių sunkumų prislėgtų šeimų atžalos jau ne vienerius metus Kaune randa užuovėją „Senamiesčio vaikų dienos centre“. Neretai čia užgyja net ir gilios žaizdos, bent kurį laiką pamirštami nepritekliai. Kad tokios įstaigos veiktų sklandžiai ir efektyviai, reikia nemenkų gebėjimų – suburti, įkvėpti, motyvuoti ir galiausiai pačiam prisidėti drauge dirbant tuos nelengvus, bet prasmingus darbus. Tad Gerumo kristalu apdovanota „Senamiesčio vaikų dienos centro“ vadovė, kurią daugelis mieliau vadina tiesiog vyresniąja seserimi – Aušra Žukauskaitė.

Už sveikesnės visuomenės kūrimą, dalyvavimą socialinės reabilitacijos projektuose Kauno miesto mero padėkos raštu apdovanota Aurelija Davydavičienė.

Kauno miesto simbolis – Tauriukas, įteiktas Jonui Razumui ir Nijolei-Rūtai Ribokienei. Pirmasis apdovanojimo sulaukė už naujų iniciatyvų skatinimą ir indėlį kuriant Kauno miestą, antrasis – už ilgametį ir sąžiningą darbą, puoselėjant muzikinę kultūrą Kauno mieste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius