Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 12 29

Kauno savivaldybės reorganizaciją pristabdė profsąjungų pasipriešinimas

Kauno valdžia priversta elgtis ne pagal savo dar vasarą numatytą planą. Įsikišus profsąjungoms, stabdomas planuotas administracijos darbuotojų mažinimas. Kauno miesto savivaldybės taryba antradienį nusprendė vėl padidinti maksimalų leistiną darbuotojų skaičių administracijoje: pavasarį siekta administracijos darbuotojų sumažinti nuo 786 iki 630, dabar šis skaičius padidintas iki 654.
Tarybos posėdis
Tarybos posėdis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šiemet, prasidėjus reorganizacijai, Kauno miesto savivaldybės administracijos darbuotojų skaičius sumažėjo 16 proc. – nuo 780 iki 654. Vis dėlto paskutinį reorganizacijos etapą pristabdė įstatymų spragomis pasinaudoję pora dešimčių darbuotojų, tapę profesinių sąjungų renkamų organų nariais. Nuspręsta administracijos darbuotojų skaičių artimiausiu metu ne mažinti, o didinti.

Paskutinį reorganizacijos etapą pristabdė įstatymų spragomis pasinaudoję pora dešimčių darbuotojų, tapę profesinių sąjungų renkamų organų nariais.

Kaip antradienį vykusiame Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje kalbėjo administracijos direktorius Gintaras Petrauskas, pagrindinė sprendimo priežastis – profsąjungų priešinimasis darbuotojų atleidimui.

„Skaičius didinamas dėl gynybinės darbuotojų pozicijos – įstatymai leidžia tam tikrus gynybinius veiksmus. Profesinės sąjungos renkamųjų organų nariais tapusių darbuotojų negalima atleisti be profesinės sąjungos sutikimo. Trečdalis darbuotojų iš galimų tų apsigynusiųjų tapo profsąjungų nariais. Aš manau, kad tai gynybinis žingsnis, nors ir įstatymų įteisintas. Profsąjungos nesutinka dėl tokių darbuotojų atleidimo. Tai viena iš pagrindinių priežasčių“, – kalbėjo G.Petrauskas.

Pasak opozicijoje dirbančios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovo buvusio Kauno mero Andriaus Kupčinsko, sprendimas vėl didinti darbuotojų skaičių parodo, kad suplanuota administracijos pertvarka nebuvo tinkamai apgalvota.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Andrius Kupčinskas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Andrius Kupčinskas

„Prieš pusmetį TS-LKD frakcijos nariai posėdyje išreiškė poziciją, kad reorganizacija dėl akių ir opiumas rinkėjams. Kas gali paneigti, kad po pusmečio įtakojant socialdemokratams, kurie yra įtakingi profsąjungų veikėjai, nebus pasakyta, kad dar trūksta didžiausio leistino (pareigybių) skaičiaus ir dar 24 reikia padidinti?“ – kalbėjo A.Kupčinskas, priminęs, kad ekonominės krizės laikotarpiu, 2009 metais, didžiausias leistinas Kauno miesto savivaldybės administracijos darbuotojų skaičius buvo sumažintas nuo 960 iki 780.

Vasarą prasidėjusi savivaldybės aparato reorganizacija turėjo būti užbaigta iki šių metų pabaigos. Buvo planuota savivaldybės darbuotojų skaičių sumažinti 20 proc. – nuo 780 iki 630. Vis tik reorganizacijos finišas persikelia į kitus metus.

Kauno miesto savivaldybės vadovų skaičiavimais, įvykdyta pertvarka leis sutaupyti apie 2 mln. eurų per metus. Tiksliau, vien jau įvykdytas 16 proc. darbuotojų sumažėjimas Kaunui kitais metais leis sutaupyti apie 1,7 mln. eurų.

Po skambių žodžių apie nereikalingus žmones ir ketinimų 160 Kauno miesto savivaldybės darbuotojų palikti be darbo, jiems atstovaujanti Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ kreipėsi į teismą.

Reaguodama į tokius valdžios sprendimus, profsąjunga teisinį atsaką pateikė gruodį. Po skambių žodžių apie nereikalingus žmones ir ketinimų 160 Kauno miesto savivaldybės darbuotojų palikti be darbo, jiems atstovaujanti Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ kreipėsi į teismą, prašydama Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimą panaikinti kaip neteisėtą. Prasidėjo teisminiai procesai.

Dar gruodžio pradžioje išplatintame pranešime, profesinės sąjungos „Sandrauga“ atstovai teigė, kad apie tai, jog numatoma atleisti 20 procentų darbuotojų, ne tik laiku nebuvo pateikta informacija, tačiau nevyko ir konsultacijos – būtina ir itin svarbi procedūra, padedanti sumažinti „smūgį“ įstaigos darbuotojams, kuomet yra ruošiamasi atleisti didelį darbuotojų skaičių.

„Europos Sąjungos Teisingumo teismas yra išaiškinęs, kad profesinės sąjungos turi teisę į informavimą ir konsultavimą dėl klausimų, sukeliančių teisinius padarinius. Šiuo atveju, 160 asmenų, prarandančių darbus, būtent ir yra toks padarinys“ – pabrėžė „Sandrauga“ pirmininkas, teisininkas Kęstutis Juknis.

Jo teigimu, tebevykstant teisminiam ginčui, profesinė sąjunga fiksavo ir naujų pažeidimų Kauno miesto savivaldybėje.

„Mus pasiekė signalai, apie darbuotojams daromą psichologinį spaudimą išeiti iš darbo „šalių susitarimu“ bei informacija, kad vykstant reorganizacijai, į darbą įstaigoje yra priimami nauji darbuotojai. Tai – labai rimti teisės pažeidimai“, – teigė K.Juknis.

Minimoje byloje yra nurodoma, kad iki gruodžio savivaldybėje „šalių susitarimu“ darbus jau buvo palikę 48 Kauno miesto savivaldybėje dirbę valstybės tarnautojai ir 59 pagal darbo sutartis dirbę darbuotojai.

„Sandraugos“ atstovai gruodžio pradžioje pabrėžė, kad jei tebedirbantys, bet žadėti atleisti, savivaldybės tarnautojai ir darbuotojai nuspręs savo teises ginti iki galo, administracinis teismas gali būti užverstas bylomis. Gali būti, jog ir tai buvo priežastis, privertusi Kauno valdžią stabdyti reorganizaciją.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius