Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 09 25

Mašinų parkavimo ypatumai Kaune: suklydęs sumokėsi dukart ir dar gausi baudą

Šykštus moka du kartus. Pasirodo, dukart iš savos piniginės atseikėja ir ne už tą, nei nurodyta, automobilių statymo zoną sumokėjęs Kauno vairuotojas. Pinigų už padarytą klaidą jam ne tik niekas negrąžina, bet dar pareikalauja papildomai sumokėti ir baudą. „Tai tikrų tikriausia nesąžininga veikla Kauno miesto eismo dalyvių atžvilgiu. Mieli vairuotojai, jūs neturite mokėti du kartus už tą patį stovėjimą“, – rėžė kauniškis Agnius.
Mokamas stovėjimas Kaune
Mokamas stovėjimas Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nemokamai pasistatyti automobilį Kauno miesto centre – sudėtinga misija. Netingint pasivaikščioti, galima transporto priemonę palikti krantinėje, „Akropolyje“, prie „Žalgirio“ arenos, Kauno pilies aikštelėje ar šalia „Kauno undinės“ Jonavos gatvėje. Kitur teks susimokėti. Zonų, kurios sužymėtos šešiomis spalvomis, – daug, tad nenuostabu, jog kas nors ima ir susipainioja.

Dėl neprimokėto nepilno euro jie iš manęs pasipelnė 14,7 euro.

„Pakliuvau į situaciją, į kurią, kiek girdėjau, yra pakliuvęs ne vienas Kauno vairuotojas. 9 val. ryto trims valandoms pastatęs automobilį I.Kanto gatvėje, suklydau mokėdamas už stovėjimo zoną. Vietoje geltonos zonos (3,6 euro), tekstine žinute sumokėjau už raudoną (2,7 euro).

Grįžęs prie automobilio bei radęs baudos pranešimą, nuskubėjau į priežiūrą vykdančią VšĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“, kad ištaisyčiau klaidą ir primokėčiau skirtumą. Deja, teko nusivilti ir sumokėti 12 eurų baudą, leidžiančią automobilį geltonoje zonoje laikyti visą dieną. Pinigų, atseikėtų už parkavimą, man niekas negrąžino. Taigi dėl neprimokėto nepilno euro jie iš manęs pasipelnė 14,7 euro“, – istoriją nupasakojo kaunietis Agnius.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mokamas stovėjimas Kaune
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mokamas stovėjimas Kaune

Suklydai, pažeidei nusistovėjusią tvarką, – mokėk baudą. Logiška ir teisinga. Tačiau panagrinėjus atvirkščią situaciją, paaiškėjo, jog ši taisyklė negalioja. Agniui buvo išaiškinta, jog jei jis būtų pasistatęs mašiną pigesnėje zonoje ir per klaidą sumokėjęs už brangesnę, bauda jam nebūtų išrašyta. Tačiau ir permokos niekas negrąžintų.

„Svarbiausia čia – ne paskirta bauda. Sutikčiau mokėti ir 50 eurų. Skaudu dėl sąžiningumo visuomenės atžvilgiu stokos. Valdininkai mus apgaudinėja, – iš kišenių išsiurbia dvigubą sumą: tiek už stovėjimą, tiek ir baudą. Draugas pajuokavo, kad taip bent jau „Žalgirį“ paremiu“, – pašmaikštavo Agnius.

Skaudu dėl sąžiningumo visuomenės atžvilgiu stokos. Valdininkai mus apgaudinėja.

VšĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktoriaus pavaduotojas Darius Razmislevičius patikino į šį įstaigos reglamento neatitikimą jau atkreipęs dėmesį. Jo teigimu, dabartinėse nuostatose pinigų, tiek permokėtų, tiek klaidingai sumokėtų, grąžinimas nėra numatytas.

„Teiksime pasiūlymą Kauno miesto savivaldybės tarybai, jog pakeistume keletą nuostatų punktų. Reikia sukurti tinkamesnį mokėjimo už automobilių statymą mechanizmą. Keisime ir kai kurių zonų įkainius: vienur branginsime, kitur piginsime“, – pabrėžė D.Razmislevičius.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mokamas stovėjimas Kaune
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mokamas stovėjimas Kaune

Reikia sukurti tinkamesnį mokėjimo už automobilių statymą mechanizmą. 

„Automobilių stovėjimo aikštelių“ direktoriaus pavaduotojo teigimu, įstaiga ryšio operatoriui, kuris administruoja mokėjimus, atliktus tekstine žinute, moka komisinį mokestį, tad patiria administravimo išlaidas. Jei grąžintų permokėtą ar klaidingai sumokėtą sumą, nuostolį patirtų jau įstaiga. O suklydo juk vairuotojas.

„Grąžinimai galimi, jei suklys vienas kitas vairuotojas. Bet jei šimtai... Iš klaidos kilusias pasekmes su suklydusiu vairuotoju galime pasidalinti, bet ne visai už jas atsakyti. O jei automobilis pastatytas pigesnėje zonoje, o sumokėta už brangesnę, kaip patikrinti, jog vairuotojas pirma trumpai išties nebuvo pasistatęs automobilio brangesnėje? Kad ir pusvalandžiui? Juk įsigijus geltonos zonos bilietą, gali statytis mašiną pigesnėje vietoje. Antrą kartą tuomet nereikia mokėti“, – situacijos sudėtingumą paaiškino D.Razmislevičius.

Artimiausiame Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje šis klausimas dar nebus nagrinėjamas. Tačiau D.Razmislevičius tikisi, jog nuostatus pavyks pakeisti jau spalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius