-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 26

Reprezentuojančioms dovanoms – 38 tūkst. eurų: ką garbiems svečiams teikia Kauno meras?

Renginiai, priėmimai, darbo susitikimai užima didžiąją dalį Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio darbotvarkės. Kaskart dalyvaudamas kokiame renginyje ar priimdamas garbius svečius jis privalo pasirūpinti dovana. Šiam reikalui Kauno valdžia šiemet jau išleido 38 tūkst. eurų. Dispozicijoje – 32 skirtingos protokolinės ar verslo dovanos, tarp kurių seniausia – bronzinė Tauro skulptūra.
Tvarkymosi akcija Kaune
Visvaldas Matijošaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tiesa, bendra Kauno miesto savivaldybės reprezentacijai skirtų lėšų suma – kur kas didesnė. Savivaldybės biudžete yra atskira reprezentacinių lėšų eilutė, iš kurios apmokamos atstovavimo savivaldybei Kauno mieste, Lietuvos Respublikoje ir užsienyje išlaidos. Reprezentacinėms išlaidoms skiriamų lėšų dydis neturi viršyti 1,5 procento atitinkamų metų Savivaldybės biudžeto bendrų asignavimų išlaidų, skirtų savarankiškosioms funkcijoms vykdyti (išskyrus specialiųjų programų sąmatas). Šios ribos Kauno miesto savivaldybė niekada nepasiekia.

2016 m. reprezentacijai Kauno valdžia panaudojo 179 tūkst. eurų, 2017 m. (iki spalio 1 d.) – 104 tūkst. eurų.

Reprezentacinėms išlaidoms priskiriama užsienio oficialių asmenų, delegacijų, svečių ir juos lydinčių asmenų priėmimo išlaidos, pvz., apgyvendinimo, maitinimo, vertimo paslaugos, gido paslaugos ir kt.; užsienyje rengiamų oficialių priėmimų išlaidos, pvz., Kauno miesto mero vardu organizuojami priėmimai ambasadose ir kt. renginiuose, reprezentuojant Kauno miestą; darbo susitikimų išlaidos; išlaidos gėlėms, sveikinimo raštams, valstybei ir miestui nusipelniusių asmenų jubiliejų progomis; išlaidos vizitinėms kortelėms, reprezentaciniams suvenyrams (protokolinės ir verslo dovanos), leidiniams; išlaidos, susijusios su dalyvavimu labdaros, kultūros, sporto ir kituose visuomeniniuose renginiuose.

2016 m. reprezentacijai Kauno valdžia panaudojo 179 tūkst. eurų, 2017 m. (iki spalio 1 d.) – 104 tūkst. eurų.

Išdalytos 75 vėliavos

Dovanos – vienas iš reprezentacinėms išlaidoms priskirtų aspektų. Naujų dovanų idėjas generuoja Kauno miesto savivaldybės Užsienio ryšių skyrius, atliekantis protokolo funkciją, kartu su Ryšių su visuomene skyriumi bei Kaunas IN komanda.

Pasak Užsienio ryšių skyriaus vedėjos Emilijos Šakalienės, miesto vadovų teikiamos dovanos priklauso nuo jas priimančių asmenų rango ir progos, kokia yra sveikinama. Tradiciškai naujų miesto objektų, įstaigų ar užsienio įmonių atstovybių atidarymo proga dovanojama miesto vėliava. 2017 m. įsigyta ir padovanota ar panaudota jų – 75. Priskaičiuotos ir vėliavos, iškabintos savivaldybės padaliniuose, kurias dėl susidėvėjimo tenka keisti kelis kartus per metus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Emilija Šakalienė su naujausia Kauno miesto savivaldybės teikiama dovana
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Emilija Šakalienė su naujausia Kauno miesto savivaldybės teikiama dovana

„Anksčiau buvo populiaru dovanoti medžio dirbinius su gintaru, įvairius paveikslus, meninius porceliano dirbinius. Dovanų spektras keičiasi. Kasmet jį papildome, atsižvelgdami į miesto aktualijas, taip pat siekdami išvengti dovanų pasikartojimo tiems patiems gavėjams.

Išlaikome tą pačią stilistiką, keičiasi tik komunikuojama žinutė. Daugelis dovanų bei suvenyrų pagaminta Kaune. O štai kalėdiniai žaisliukai atkeliauja iš Ukrainos. Tiesa, jų tiekėjas – lietuvis. Šiemet ir vėl juos teiksime, tik paveiksliukas keisis. Galvojame ir apie valstybingumo šimtmečiui skirtų dovanų spektrą“, – patikino E.Šakalienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Reprezentacinės dovanos – kalėdiniai žaisliukai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Reprezentacinės dovanos – kalėdiniai žaisliukai

Garbingiems svečiams – autoriniai darbai

Kauno miesto savivaldybėje yra numatytos atskiros dovanų kategorijos aukšto rango svečiams ir išskirtinėms progoms, jubiliejams – tuomet dovanojami autoriniai menininkų darbai.

Štai Egidijaus Rudinsko kurtuose grafikos darbuose, kurių kaina, priklausomai nuo formato, svyruoja nuo 20 iki 79 eurų, vaizduojamas Kauno miesto herbas, senamiesčio architektūra. 2017 m. pradžioje įvairių formatų grafikos darbų iš viso buvo užsakyta 109, iki šios dienos padovanoti 55.

„Per šiuos metus turėjome daug aukšto rango svečių vizitų Kaune – vyko Baltijos ir Juodosios jūros regiono lyderių – buvusių valstybių prezidentų forumas, viešėjo didžiausio Kinijos miesto Šanchajaus Tarybos pirmininkė, įvairių šalių ambasadoriai. Kiekvienai tokiai progai reikalinga atitinkamai miestą reprezentuojanti dovana. Noriu pažymėti, kad nurodytos grafikos darbų kainos yra mažesnės už rinkos vertę dėl mūsų užsakomų kiekių“, – paaiškino E.Šakalienė.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis teikia kaip dovaną grafikos darbą
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis teikia kaip dovaną grafikos darbą

Paklausta, ar pasitaikė kuriozinių situacijų, susijusių su teikiamomis dovanomis, E.Šakalienė patikino, jog kadangi paveikslus dovanoti populiaru, yra buvę, kad su užsienio svečiais Kauno miesto savivaldybės atstovai apsikeitė panašios stilistikos grafikos darbais.

Dar viena išskirtinė dovana, skiriama Kaunui nusipelniusių asmenų jubiliejų proga, kauniečių profesinių laimėjimų, svarbių miestui, pažymėjimo proga – Aloyzo Janušausko sukurta 112,31 eurų vertės bronzinė miesto simbolio Tauro skulptūrėlė. Šiemet jų užsakyta 50, įteikta – 10.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Reprezentacinės dovanos – bronzinė Tauro skulptūrėlė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Reprezentacinės dovanos – bronzinė Tauro skulptūrėlė

Kauno simbolis Tauras, pasak E.Šakalienės, buvo išpildomas įvairiais formatais, pvz., anksčiau buvo teikiamos stiklinės Tauro skulptūrėlės. Tai seniausiai teikiama Kauno valdžios dovana. Naujausia – šiuolaikinio Kauno žemėlapis, kurį sukūrė Ryšių su visuomene skyriaus dizainerė Eglė Majauskaitė, stilizuotai atspindintis pagrindinius miesto objektus.

Kopijuoja kiti miestai

Anot E.Šakalienės, visos užsakytos dovanos padovanojamos per metus ar kelerius, priklausomai nuo dovanos ir poreikio.

„Taip pat turime verslo dovanų kategoriją, kaip, pvz., antrus metus jau teikiamos specialiai pagal Kauno miesto savivaldybės užsakymą gaminamos saldainių dėžutės su Kauno Tarpukario modernizmo architektūros fotografijomis. Kiekviena dovana komunikuoja žinutę apie Kauną, kalbant apie saldainius – akcentuojame, kad Kauno Tarpukario modernizmo architektūra turi Europos paveldo ženklą ir yra UNESCO pasaulio paveldo registro preliminariajame sąraše.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Reprezentacinės dovanos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Reprezentacinės dovanos

Dovanojame ir specialiai Kaunui sukurtus suvenyrinius medalius su Kauno vaizdais stilingoje pakuotėje, kurioje keturiomis kalbomis parašyta, kodėl Kaunas yra toks „kaunastiškas“ miestas. Vienas užsienio miestas, gavęs dovanų tokius ženkliukus, po kelerių metų mums dovanojo analogiškai pagamintus savo miesto herbo ženkliukus“, – šyptelėjo E.Šakalienė.

Iš viso savivaldybei šiuo metu priklauso 32 skirtingos dovanos. Tai ir kalendoriai, arbatos, servetėlės, angliškai gidai, tušinukai.

„Kalbant apie verslo dovanas, savivaldybė taip pat skiria smulkių Kauną reprezentuojančių suvenyrų (Kauno ženkliukai, tušinukai ir pan.) renginiams Kauno švietimo ir ugdymo įstaigose, kitose miesto organizacijose, kai Savivaldybė yra renginio partneris. Savivaldybės suvenyrai nėra visuomet įteikiami asmeniškai mero ar kitų tarybos narių. Noriu pabrėžti, kad visos dovanos yra įsigyjamos viešųjų pirkimų būdu“, – patikino Kauno miesto savivaldybės atstovė.

Šiemet jau išleido 38 000 eurų

Vienas aspektas – dovanos garbiems svečiams, kitas – Kauno miesto apdovanojimai (Kauno Garbės piliečio, Santakos garbės ženklai, Vileišio medaliai), kurie skiriami vadovaujantis miesto Tarybos patvirtintu Apdovanojimų tvarkos aprašu.

Pasak E.Šakalienės, 2016 m. savivaldybė dovanoms ir apdovanojimams išleido 71 tūkst. eurų. 2017 m. (iki spalio 1 d.) – 38 tūkst. eurų. O ar meras V.Matijošaitis išsako savo nuomonę apie teikiamas dovanas? Galbūt pats yra pasiūlęs kokią idėją?

„Meras teikia, tad būtent jam ir turi būti malonu tą dovaną teikti. Visuomet gauname jo patvirtinimą dėl vienos ar kitos idėjos“, – atsakė E.Šakalienė.

Dovanos ne tik dovanojamos, jų Kauno miesto valdžia nemažai sulaukia ir pati. Štai Kaune viešėjusi didžiausio Kinijos miesto Šanchajaus Tarybos pirmininkė įteikė Šanchajaus moksleivių tapybos darbą, o Kinijos ambasadorius padovanojo tapybą ant šilko reprezentuojantį eksponatą. Teikdamas paveikslą jis kalbėjo apie šilko kelią, kad pastaruoju metu jis vėl atgimsta.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užsienio svečių dovana
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užsienio svečių dovana

„Dažniausiai sulaukiame paveikslų, skulptūrėlių. Daugelis jų eksponuojamos mero ar vicemero Simono Kairio kabinetuose. Kai kurios gautos dovanos perduodamos saugoti miesto muziejui. Likusi dalis – sandėliuojama. Šiuo metu puoselėjame idėją atidaryti Kaunui dovanotų dovanų ekspoziciją“, – atskleidė Užsienio ryšių skyriaus vedėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius