-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 14

Skandalinga Kauno tarybos nario A.Raižio kalba: „Auros“ šokio spektakliai – iškrypėlių šou

Antradienį Kauno miesto tarybos posėdyje spręsta dėl atstovo skyrimo į šokio teatro „Aura“ meno tarybą. Šiuo klausimu panoręs pasisakyti tarybos narys Algis Raižys skėlė tokią kalbą, dėl kurios visiems, ją girdėjusiems, pasidarė nejauku. „Auros“ spektaklius jis pavadino „iškrypėlių šou, po kurio norisi persipjauti venas“. Viešoje erdvėje užvirė diskusija: ar toks „tamsuolis“ gali atstovauti miestui?
Algis Raižys
Algis Raižys / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iš anksto pasiruoštoje trumpoje kalboje Visuomeninio rinkimų komiteto „Kaunas – kitokia Lietuva“ narys A.Raižys teigė: „Kiek teko susipažinti, kolektyvas („Auros“ – aut. past.) labai profesionalus, tačiau jų profesionalumas, kiek teko spektakliuose matyti... Labai profesionaliai pamėgdžioja psichikos ligonių konvulsijas, homoseksualų kažkokius meilės traukulius. Tai gal tikslingiau būtų skirti ne iš kultūros žmogų...“

VIDEO: Tarybos nario Algio Raižio kalba apie „Auros“ šokio spektaklius

Pasibaigus pasisakymų laikui jo kalba buvo nutraukta. Meras Visvaldas Matijošaitis pasiteiravo, ar tai klausimas, ar nuomonės išsakymas. Vicemeras Simonas Kairys patikino, susilaikysiąs nuo bet kokių komentarų. Pasak jo, klausimą pristatęs Kultūros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas taip pat neprivalo atsakyti į tai, ką ką tik girdėjo. Tuomet A.Raižys užbaigė savo kalbą: „Yra liaudyje toks pasisakymas. Kai paklausi žiūrovo, kaip spektaklis, atsako: „Nu, kaip, norisi pjautis venas išėjus“.

S.Kairys į tai atsakė ironiškai: „Labai gili mintis“. Galiausiai iš pradžių techninis atrodęs klausimas buvo išspręstas balsavimu – į „Auros“ meno tarybą deleguota Kultūros skyriaus vyr. specialistė Loreta Kalvynienė. Už paskyrimą balsavo ir pats A.Raižys.

Po jo kalbos daugelis dalyvavusiųjų tarybos posėdyje liko nustebę: kas ironiškai šypsojosi, o kas viešai kritikavo tokį „tamsuoliškumą“ ir meno negerbimą. Vienas tokių kritikų – vicemeras S.Kairys, „Facebook“ profilyje išplatinęs komentarą apie kolegos miesto taryboje kalbą. Žodžių į vatą jis nevyniojo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Simonas Kairys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Simonas Kairys

„Šiandien taryboje pasijutau keistokai. Svarstėme klausimą, kuriuo skyrėme atstovą į šokio teatro „Aura“ meno tarybą. K.Pūko judėjimo atstovas A.Raižys skėlė, kad į šios įstaigos meno tarybą reikia deleguoti ne kultūros atstovą, o sveikatos specialistą ar gydytoją, nes, suprask, „Aura“ spektakliai spinduliuoja kažkokius nukrypimus (gėjai, virpančios rankos, kūno traukuliai ir pan.) ir ligas, po „Auros“ pasirodymų žiūrovai nori persipjauti venas ir t.t. Sunku net tiksliai pacituoti kolegos kliedesius. Aš manau, kad kolega nelabai orientuojasi, ar sėdi prie buteliuko savo virtuvėje, ar su kolegomis Kauno miesto taryboje ir atstovauja miesto gyventojams.

Nesitikiu, kad kiekvienas supras modernųjį šokį, meną, tačiau norėčiau pastebėti bent vieną dalyką – sunku suskaičiuoti, kiek „Aura“ dalyvauja miesto renginiuose, prisideda prie įvairiausių iniciatyvų. Tarybos nario nesu matęs niekur. Galėtų kolega „išeit į lauką“ retkarčiais“, – savo pranešime teigė S.Kairys.

„Liūdna, kad Kauno miesto taryboje yra tokių žemo intelekto politikų, kurie parodo ne erudiciją, o panieką. Žemindamas kitus, Raižys pažemino pats save. Toks cinizmas parodo, kad tarybos nariui lengviau užsiimti populizmu, nei realiu ir naudingu darbu, kuriant miesto gerovę“, – komentuodamas S.Kairio pranešimą, A.Raižio kalbą įvertino vienas kaunietis.

Lauros Vansevičienės nuotr./AURA 27
Lauros Vansevičienės nuotr./AURA 27

Netrukus atsaką į tokį tiesioginį paniekinimą ir įžeidimą viešoje erdvėje pateikė ir pats šokio teatras „Aura“, pareikalavęs viešo tarybos nario atsiprašymo: „Negalime nereaguoti į Kauno tarybos nario Algio Raižio pasisakymą Kauno šokio teatro „Aura“ adresu. Ponas A.Raižys atstovauja Kaunui. Demonstruodamas visišką neišprusimą ir naudodamas išsilavinusiam žmogui nederančią retoriką, tarybos narys daro gėdą visam Kaunui.

Kauno miestas atsinaujina, įgauna pagreitį visose srityse, netrukus taps Europos Kultūros sostine, tuo tarpu A.Raižio pasisakymas prasilenkia ne tik su šiuolaikiško Kauno įvaizdžiu, bet ir elementaria profesine etika. Neturime iliuzijų, kad ponas A.Raižys yra kultūros vartotojas. Tačiau negalime taikytis su grubia, tiesa, nepagrįsta ir dergiančia teatro (o ir Kauno miesto) vardą tarybos nario kalba.

Kauno šokio teatras „Aura“ skaitlingai dalyvauja ne tik miesto renginiuose, socialiniuose projektuose, kuria spektaklius, kurie atneša aukščiausius teatrinius apdovanojimus Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. „Aura“ sulaukė pripažinimo nuo JAV iki Japonijos. „Auros“ spektaklių žiūrovai ne tik kad „nesipjausto venų“, bet aplodismentais šokėjus į sceną kviečia nusilenkti po keletą kartų, iš susižavėjimo trypia kojomis, o spaudoje šokio profesionalai rašo: „Kvapą gniaužiantis reginys“, „Nėra žodžių apibūdinti stebuklui, kurį šįvakar matėme“, „Trilijonas ačiū, žvaigždės“.

Bizono nuotr./Ruri Mito
Bizono nuotr./Ruri Mito

Deja, mums trūksta žodžių apibūdinti A.Raižio pasisakymui. Kyla tik klausimas, ar tokie žmonės gali atstovauti miestui? A.Raižį kviestume atsiprašyti ir kauniečių, ir šiuolaikinio šokio gerbėjų, ir, žinoma, teatro“.

VIDEO: Tarybos nario Algio Raižio kalba apie „Auros“ šokio spektaklius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius