Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 07

Tiesa ar melas? Virginijus Mažeika: „Nė vienos Kauno gimnazijos žemiau už Šv. Mato 2017 m. nebuvo“

Vasario 6 dieną Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje svarstant katalikiškos Šv. Mato gimnazijos iškeldinimo iš patalpų Vaidoto gatvėje klausimą, Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika rėžė tvirtai: 2017-aisiais Šv. Mato gimnazija pripažinta prasčiausia mieste. Po šio teiginio mokyklos bendruomenės jis buvo išvadintas melagiu. 15min aiškinasi, tiesa tai ar melas.
Virginijus Mažeika
Virginijus Mažeika / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Jau kurį laiką netyla aistros dėl Kauno valdžios plano iškeldinti Vilkaviškio vyskupijos įsteigtą privačią Šv. Mato gimnaziją iš patalpų Vaidoto g. – antradienį nutarta nepratęsti 4,5 m. galiojusios panaudos sutarties, nes toje vietoje užsigeista įkurdinti valdišką KTU Inžinerijos licėjų. Argumentuojama tuo, kad Šv. Mato gimnazijoje drastiškai sumažėjo mokinių skaičius, steigėjas neatlieka jokio remonto, Panemunėje nėra stiprios gimnazijos, o KTU Inžinerijos licėjus neva bus pajėgesnis užtikrinti kokybiškesnį ugdymą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno šv. Mato gimnazija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno šv. Mato gimnazija

Naujausiais 2017 m. duomenimis, Šv. Mato gimnazija KTU Inžinerijos licėjų reitinge lenkia viena pozicija.

„Šv. Mato gimnazija turi tik vieną dešimtą klasę, nepatenka net į gimnazijų reitingo šimtuką. 2017 m. paskelbtas nesurenkančių mokinių gimnazijų reitingas. Jame Šv. Mato gimnazija yra 339. Prieš tai buvo 192, dar anksčiau – 117. Skaičiuojant balą buvo atsižvelgta į stojimų į aukštąsias mokyklas pirmu pasirinkimu, stojimų į užsienio aukštąsias mokyklas, 9 klasėje mokslą pradėjusių mokinių bei kitus rodiklius. Nė vienos Kauno gimnazijos žemiau nėra 2017 m. pagal šitą lentelę“, – tokią išvadą antradienį vykusiame tarybos posėdyje pateikė Švietimo skyriaus vedėjas V.Mažeika.

Jo teiginiai buvo palydėti Šv. Mato gimnazijos bendruomenės šūksniais: „Melas, melas!“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Virginijus Mažeika
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Virginijus Mažeika

Rezultatai gerėja, bet tai valdžios nedomina

Ir anksčiau sklido kalbos, kad Kauno miesto savivaldybės pateikiami faktiniai duomenys – netikslūs, kad jais spekuliuojama. Šv. Mato gimnazijos direktorius Rytis Baltrušaitis ne kartą pabrėžė, kad mokymosi rezultatai, ypač pernai, ūgtelėjo, kad ugdymo kokybė tik gerėja, tačiau Kauno valdžia to nenori girdėti.

„Taip, remiantis 2016 m. duomenimis, mes buvome 339. Ir tai, tik vertinant brandos egzaminų rezultatus. O dar yra olimpiados, konkursai. Svarstant klausimą apie Šv. Mato gimnaziją, sutarties pratęsimą, nereikėtų remtis tik vienerių metų rezultatų analize. Turėtume kalbėti apie visus penkerius metus.

Remiantis Nacionalinio egzaminų centro pateiktais duomenimis apie brandos egzaminus, standartizuotus testus, pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo rezultatus, aiškėja, kad Kaune nesame žemiausioje pozicijoje. O naujausiais 2017 m. duomenimis, netgi lenkiame KTU Inžinerijos licėjų viena pozicija. Štai praėjusią savaitę vyko fizikos olimpiada. Dalyvavo 14-kos mokyklų dvyliktokai. Mes – 8, licėjus – 14. Tarp vienuoliktokų iš 26 mokyklų likome 13, licėjus – 26. Nesakau, kad esame aukščiausiai, bet tikrai ir ne žemiausiai. Įkėlus licėjų į mūsų patalpas, jis tikrai netaps intelektualų šventove“, – įsitikinęs R.Baltrušaitis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rytis Baltrušaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rytis Baltrušaitis

Paklaustas, kas atsitiko, kad per metus Šv. Mato gimnazijos rodikliai akivaizdžiai šoktelėjo į viršų, jos direktorius, gimnazijai vadovauti ėmęs tik 2016 m. vasarą, tiksliai pasakyti negalėjo. Bet spėjo, kad daug kas priklauso nuo konkrečios abiturientų laidos – 2016-aisiais ji pasitaikė silpnesnė bei mažesnė.

„Ar jaučiame spaudimą iš savivaldybės? Taip. Tai, ką aš vadinu ignoravimu, prasidėjo seniai. Pvz., Mokytojų dieną „Žalgirio“ arenoje vyksta renginys. Vieninteliai negauname kvietimų. Vyksta olimpiados, konkursai, kvietimų taip pat negauname. Arba, turime 5 hektarus teritorijos, ją patvarkome, bet niekas sugriebtų lapų neišveža. Tik mums“, – dėstė R.Baltrušaitis.

Tiek gimnaziją, tiek licėjų laiko lygiaverčiais

Taigi, ar V.Mažeika yra teisus, sakydamas, kad Šv. Mato gimnazija yra prasčiausia Kaune ir kokybiškesnį ugdymą Panemunėje galėtų užtikrinti KTU Inžinerijos licėjus? To paklausėme žurnalo „Reitingai“, vienintelio šalyje atliekančio lyginamąją Lietuvos mokyklų analizę ir pateikiančio kasmetinį reitingą, žurnalistės Jonės Kučinskaitės.

„Nacionalinė mokyklų vertinimo agentūra atlieka išorinę ekspertizę, bet jie nelygina mokyklų, tik išskiria stipriąsias ir silpnąsias jų vietas. Mes vieninteliai sudarome reitingą. Išskiriame mokyklas į tas, kurios atsirenka mokinius, ir tas, kurios priima visus.

Atlikdami 2018 m. reitingą, kuris bus paviešintas gegužę, pabandėme palyginti: kurioje vietoje būtų KTU Inžinerijos licėjus, jei jis būtų bendrame reitinge? Išvada: Šv. Mato gimnazija tikrai nėra prasčiausia Kaune, o KTU Inžinerijos licėjus – ne geresnė, o lygiavertė mokykla.

KTU Inžinerijos licėjus yra priskiriamas prie tų, kurie atsirenka mokinius. Tokių Lietuvoje dabar yra 10. Pernai KTU Inžinerijos licėjus reitinge užėmė paskutinę – devintą, vietą, šiemet jis – ir vėl paskutinis, dešimtas. O Šv. Mato gimnazija nedaro jokių atrankų, ji reitinge konkuruoja su 370 mokyklų, tad šias dvi įstaigas sudėtinga lyginti. Tačiau, kai išgirdome, jog Kauno miesto savivaldybė ėmė politizuoti mūsų reitingus, atlikdami 2018 m. reitingą, kuris bus paviešintas gegužę, pabandėme palyginti: kurioje vietoje būtų KTU Inžinerijos licėjus, jei jis būtų bendrame reitinge? Išvada: Šv. Mato gimnazija tikrai nėra prasčiausia Kaune, o KTU Inžinerijos licėjus – ne geresnė, o lygiavertė mokykla.

Jei palygintume, pvz., KTU ir VGTU Inžinerijos licėjus, tai pirmasis yra tris kartus silpnesnis už antrąjį, vaikus atsirenkantį tik pirmus metus“, – patikino J.Kučinskaitė.

Pasak jos, remiantis 2016 m. duomenimis, Šv. Mato gimnazija išties užėmė žemą poziciją – buvo 359 ir demonstravo prasčiausius rezultatus iš visų Kauno mokyklų. Tačiau toks nuosmukis tebuvo vienkartinis. O šiais metais, remiantis 2017 m. duomenimis, Šv. Mato gimnazija jau lenktų KTU Inžinerijos licėjų, jei šis būtų reitinguojamas kartu su visomis mokyklomis, – iš 380 mokyklų užimtų 149 vietą. Minimas licėjus būtų 150-tas. Žvelgiant tik į Kauno švietimo įstaigas, naujausiais duomenimis, aukščiau Šv. Mato gimnazijos yra 17 laikinosios sostinės mokyklų, už jos – apie 11.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Jonė Kučinskaitė, Žurnalo „Reitingai“ žurnalistė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Jonė Kučinskaitė, Žurnalo „Reitingai“ žurnalistė

Daugiau pastabų – lūkesčių nepateisinančiam licėjui

„Reitingų“ žurnalistė pateikė ir ankstesnius šių lyginamų mokyklų reitingų rezultatus. Štai 2015 m. Šv. Mato gimnazija rikiavosi 117 pozicijoje iš 402 tuo metu veikusių mokyklų. O KTU Inžinerijos licėjus, jei tuomet būtų buvęs tame pačiame sąraše, būtų užėmęs 233 vietą.

„2016 m. KTU Inžinerijos licėjus būtų jau 57-tas tarp visų mokyklų, o Šv. Mato gimnazija tuomet liko 191. 2017 m., kaip jau minėjau, katalikiškoji mokykla smuko net į 359 vietą. Licėjus būtų galėjęs rikiuotis 178 reitingo pozicijoje. Taigi nėra taip, kad viena labai gera mokykla, o kita labai bloga – labai svyruoja abiejų mokyklų rezultatai. KTU Inžinerijos licėjui gal net turėčiau daugiau pastabų. Juk tai mokykla, atsirenkanti mokinius, tad jos rezultatai turėtų būti geresni.

Beje, mes darome dar vieną reitingą – dalykinį. Kasmet gruodį nustatome 50-tuką mokyklų, kurių gimnazistai geriausiai išlaiko valstybinius brandos egzaminus. Tai šiame reitinge, 2017 m. gruodžio duomenimis, Šv. Mato gimnazija chemijos dalyko srityje užėmė 11 vietą iš visų Lietuvos mokyklų, tiek atsirenkančių, tiek ne mokinius. O KTU Inžinerijos licėjus pateko į du geriausiųjų 50-tukus: matematikos (48 vieta) ir anglų (40 vieta) srityse“, – patikino J.Kučinskaitė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Piketas prie Kauno savivaldybės
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Piketas prie Kauno savivaldybės

Ji pataisė tarybos posėdyje V.Mažeikos išsakytą mintį dėl vieno vertinimo rodiklio – nevertinama, ar mokiniai įstojo į aukštąsias mokyklas pirmu pasirinkimu. Vertinama, ar jie gavo valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose.

Nemato pagrindo permainoms

„Ar Švietimo skyriaus vedėjo teiginys buvo teisingas? Taip, 2017 m. Šv. Mato gimnazija buvo žemiausiai reitinge, bet 2018 m. ji jau – viduriuke. Rezultatas – tris kartus geresnis. Keista, juk Kauno miesto savivaldybė turi visų pernykščių mokyklų valstybinių brandos egzaminų rezultatus. Kodėl juos slepia? Kodėl apie juos nekalba, o remiasi senesniais rodikliais? Nes šie patogūs? – retorinius klausimus kėlė pašnekovė. – Negalima, remiantis vienų metų rezultatais, nubraukti visą mokyklos įdirbio. Juk egzistuoja natūralūs svyravimai. Reikia žiūrėti, ar mokykla daro išvadas, ar kyla. O Šv. Mato gimnazija per vienerius metus pakilo. Šalyje ji – per vidurį, Kaune – taip pat. Viskas, mano galva, čia yra normalu. Tai nėra pagrindas uždaryti mokyklą. Savivaldybė blefuoja.“

Keista pašnekovei ir tai, kad Kauno mieste nuo 2000 m. mokyklinio amžiaus vaikų skaičius sumažėjo 1,7 karto – nuo 61,2 tūkst. iki 35,4 tūkst., tačiau vis dar reikia plėsti kai kurias mokyklas.

„Taigi tuščių ar apytuščių mokyklų Kaune turėtų būti apie pusę. Jeigu 2000 m. tilpo mokyklose mokiniai, tai kaip 2018 m., sumažėjus vaikų kone perpus, gali jau stigti mokyklose vietų? Kaip galima nerasti patalpų licėjui? Kam priešinti dvi bendruomenes? Viena mokykla nebloga ir kita nebloga. Nėra logikos. Man čia – mero ir jo komandos ambicijos: kas ką – mes Katalikų bažnyčią ar ji mus padarys. Pasikartosiu, licėjus šiuo metu nėra stipresnė mokykla. Jie ketverius metus atsirinkinėja mokinius, tai rezultatas turėtų būti labai geri per tiek laiko. Bet taip nėra“, – teigė J.Kučinskaitė.

15min daro išvadą, kad V.Mažeika buvo teisus – 2017 m. prastesnių mokyklų už Šv. Mato gimnaziją Kaune nebuvo. Švietimo skyriaus vedėjas suklydo įvardindamas reitingo poziciją, kurią pernai užėmė ši mokykla – ne 339, o 359 vietą. Tačiau kodėl svarstant mokyklos likimą specialistas nepateikia naujausių duomenų, pagal kuriuos akivaizdu, kad Šv. Mato gimnazija per vienerius metus žymiai pakėlė ugdymo kokybės kartelę, lieka neaišku.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius