Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 23 /15:42

Kelias paras miške praleidusių pakistaniečių istorija supriešino pasieniečius ir savanorius

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) viešai suabejojo tikraisiais migrantais besirūpinančios savanorių grupės „Sienos grupė“ veiklos tikslais ir pavadino ją neatsakinga. Savanoriai atsakė, jog veikia laikydamasi įstatymų, o VSAT komentarus vadina nepriimtinais ir manipuliatyviais.
Varėnos rajone surasti keturi migrantai kurių EŽTT neleido išstumti iš Lietuvos
Varėnos rajone surasti keturi migrantai kurių EŽTT neleido išstumti iš Lietuvos / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Pasiprašė prieglobsčio

Trečiadienio popietę pasieniečiai Varėnos rajone sulaikė keturis Pakistano piliečiais prisistačius, bet dokumentų neturinčius migrantus, kurie teigė miške praleidę kelias paras. Apie šiuos migrantus žurnalistams pranešė savanoriai, kurie jais rūpinosi kelias dienas. Šie migrantai buvo gavę Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą, draudžiantį juos išstumti iš Lietuvos į Baltarusiją.

Pasieniečiai migrantus nuvežė į Kabelių užkardą, kur jie buvo pamaitinti, sušilo, pailsėjo ir pernakvojo. Ketvirtadienį jie pasiprašė prieglobsčio.

„Visi keturi pasiprašė prieglobsčio. Dabar pradėtos įprastos procedūros, surinkti duomenys bus perduoti Migracijos departamentui“, – BNS sakė VSAT atstovas spaudai G.Mišutis.

Šiuo metu migrantai yra Kabelių užkardoje Varėnos rajone, netrukus jie bus perkelti į vieną iš Migrantų apgyvendinimo centrų.

VSAT suabejojo savanorių veiksmais

Ketvirtadienio rytą VSAT atstovas spaudai Giedrius Mišutis paskelbė, kad neteisėtai Lietuvos sieną kirtusius migrantus globoję savanoriai galimai slėpė šį faktą nuo teisėsaugos ir visuomenės, todėl jų elgesys gali būti vertinamas kaip neatsakingas ir kelti klausimus dėl tikrųjų savanorių tikslų.

Toks elgesys galėtų būti vertintinas kaip neatsakingas, prieštaraujantis vadinamųjų savanorių viešai deklaruojamiems siekiams bendradarbiauti su pareigūnais bei galintis kelti klausimų dėl tikrųjų tokios veiklos tikslų

„Po užsieniečių sulaikymo buvo skelbiama informacija, esą vadinamieji savanoriai žinoję, kad ši grupė neteisėtai į Lietuvą pateko dar savaitgalį. Neva nuo to laiko užsieniečiai iki trečiadienio, kol juos pasieniečiai nuvežė į savo užkardą, apie 5 dienas galėjo būti priversti gyventi lauke žiemos sąlygomis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Mišutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Mišutis

Neteisėtus migrantus esą globoję asmenys šį faktą galimai slėpė nuo teisėsaugos ir visuomenės. Pasitvirtinus minėtoms aplinkybėms toks elgesys galėtų būti vertintinas kaip neatsakingas, prieštaraujantis vadinamųjų savanorių viešai deklaruojamiems siekiams bendradarbiauti su pareigūnais bei galintis kelti klausimų dėl tikrųjų tokios veiklos tikslų“, – teigė G.Mišutis.

Savanorių atsakas: bendradarbiavimas baigdavosi išstūmimu

Tuo tarpu savanorių grupė „Sienos grupė“ atsakė, jog veikia laikydamasi įstatymų, o VSAT komentarus vadina nepriimtinais ir manipuliatyviais.

„Pilietinė iniciatyva „Sienos Grupė“, globojama Krikščioniškų socialinių iniciatyvų forumo, veikia atvirai ir laikydamasi įstatymų.

Vakarykštis atvejis su keturiais pakistaniečiais šių mūsų veikimo principų jokiais būdais nepažeidė.

Humanitarinė pagalba, atjauta ir žmogiškas supratimas negali būti neteisėti.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Varėnos rajone surasti keturi migrantai, kurių EŽTT neleido išstumti iš Lietuvos
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Varėnos rajone surasti keturi migrantai, kurių EŽTT neleido išstumti iš Lietuvos

Tarptautinės organizacijos Lietuvos atliekamus „push-back“ vadina nepriimtinais ir neteisėtais. Ką patvirtino ir šis sprendimas dėl keturių pakistaniečių gautas iš Europos Žmogaus Teisių Teismo.

VSAT ir VRM komentarai apie mus, kaip galimai nelegalius savanorius, ar dirbančius prieš valstybės interesus – yra nepriimtini ir manipuliatyvūs“, – teigiama savanorių grupės paskyroje „Facebook“.

„Nuo lapkričio pradžios teikiame humanitarinę pagalbą visuomet laikydamiesi įstatymų.

Suteikiame keliaujantiems žmonėms šilto maisto, drabužių, miegmaišių, būtiną skubią humanitarinę pagalbą.

Žmonės žino, kad paskambinę mums gaus pagalbos, o mes – kaip ir visi kiti Lietuvos piliečiai – neprivalome tikrinti jų dokumentų, klausinėti, kaip jie atsidūrė situacijoje, kurioje atsidūrė.

Žmogiškumas yra sutikus miške alkanus ir sušalusius žmones jiems padėti, o ne iškart raportuoti, žinant aiškią baigtį – tuoj pat būti išstumtiems į šaltį ir smurtą Baltarusijoje.

Mūsų bendradarbiavimas su VSAT visada iki šiol baigdavosi žmonių, taip pat ir šeimų su vaikais (kaip plačiai nuskambėjusiu Keturioliktuko atveju gruodžio pradžioje) išstūmimu į Baltarusiją“, – teigia savanoriai.

„Atšalus orams suvokėme, kad neįmanoma suteikti adekvačios humanitarinės pagalbos, paruošiančios žmones išstūmimams.

Jie žinojo, kad „prisidavę“ lietuvių pareigūnams bus išstumti į Baltarusiją.

Minėtoji keturių pakistaniečių grupė nebenorėjo būti stumdoma pasieniais, ko jau nemažai patyrė, įskaitant smurtą iš baltarusių pareigūnų. Jie žinojo, kad „prisidavę“ lietuvių pareigūnams bus išstumti į Baltarusiją.

Susisiekę su mumis jie gavo pirminę humanitarinę pagalbą: pirmą kartą susitikus vienas iš žmonių buvo basas, jie neturėjo palapinės, ir tikrąją to žodžio prasme nebegalėjo paeiti. Jie norėjo bet kokiais būdais ištrūkti iš miško gniaužtų, ir jų giminaičiai turėjo mintį aplikuoti laikinosios apsaugos priemonėms Europos Žmogaus Teisių Teisme.

Tokią, humanitarinę-teisinę pagalba jiems ir suteikėme. Nė karto nepažeidėme Lietuvos Respublikos įstatymų ir nepaprastosios padėties taisyklių. Tikime, kad išgelbėjome Lietuvą nuo gėdos rasti keturis mirtinai sušalusius žmonės Kalėdų išvakarėse, tariamai, krikščioniškos šalies miškuose“, – teigiama „Sienos grupės“ pranešime.

Keturiolikos žmonių grupė su vaikais grįžo į Baltarusiją

Lapkričio pabaigoje taip pat Varėnos rajone buvo aptikta keturiolikos migrantų grupė, kurioje buvo dvi irakiečių šeimos su šešiais vaikais. Šia migrantų grupe taip pat rūpinosi minėta savanorių grupė „Sienos grupė“.

VIDEO: Migrantai su mažais vaikais prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos

Šie užsieniečiai buvo pristatyti į Aleksandro Barausko užkardą, kur buvo pamaitinti, ilsėjosi. Keli migrantai pateikė nusiskundimų sveikata, todėl į gydymo įstaigas buvo išvežta viena moteris su vaiku bei du vyrai. Vieną vaiką tyrė Alytaus ir Kauno medikai, tačiau rimtesnių sutrikimų nenustatė.

Pokalbių metu pasieniečiai grupę informavo apie šios migrantų krizės metu neteisėtai į Lietuvą patekusių užsieniečių apgyvendinimo Lietuvoje situaciją, jų statusą, taikomas procedūras. Migrantai supažindinti, kokios yra užsieniečių teisinę padėtį Lietuvoje reglamentuojančių teisės aktų nuostatos.

Jie taip taip pat buvo informuoti, kaip į Lietuvą galima patekti legaliai, kur dėl to reikia kreiptis. Migrantai prieglobsčio Lietuvoje nesiprašė.

Po pokalbių su pasieniečiais migrantai, pasak VSAT, nusprendė savo noru grįžti į Baltarusiją. VSAT teigimu, dvi irakiečių šeimos atmetė pasieniečių siūlymą padedant tarptautinėms organizacijoms lėktuvu iš Lietuvos savanoriškai grįžti į Iraką.

VIDEO: Užfiksavo, kaip migrantai savanoriškai iš Lietuvos grįžta į Baltarusijos teritoriją

Su šia migrantų grupe bendraujantys savanoriai tikino, kad jie į Baltarusiją grąžinti ne savo noru, jie nenorėjo grįžti į mišką. Tačiau pasieniečiai išplatino vaizdo įrašus, iš kurių matyti, kad migrantai sutinka grįžti į Baltarusiją ir tai padaro. Tačiau grįžę į Baltarusiją jie, skirtingais duomenimis, apsistojo prie pat Lietuvos sienos arba net Lietuvos teritorijoje. Tačiau po kurio laiko migrantai pasitraukė į Baltarusijos gilumą. Vėliau savanoriai prarado su jais ryšį ir nebežino tolesnio jų likimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius