-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 02

„Kino pavasario“ uždaryme paaiškėjo festivalio nugalėtojai (nuotraukos, atnaujinta 23.40 val.)

Penktadienio vakarą Vilniaus kino centre „Forum Cinemas Vingis“ ištiestu raudonu kilimu žengė Lietuvos kino žvaigždės bei užsienio kino kūrėjai – visi šie žmonės susirinko į 15-ojo festivalio „Kino pavasaris“ uždarymą. Jo metu paaiškėjo konkursinių programų nugalėtojai – daugiausia laurų atiteko bulgarų filmui „Rytų pjesės“. Renginio metu taip pat buvo pristatytas Mariaus Ivaškevičiaus filmas „Tėve mūsų“.
Renginio akimirka
E.Užaitė. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į festivalio uždarymą susirinko sausakimša kino teatro salė. „Kino pavasario“ uždarymo ceremoniją šįkart pagerbė ir vienas  jo sumanytojų Fredericas Jugeau.  

Skambant klavišinių ir styginių kvarteto atliekamai muzikai, ekrane prabėgo garsiausių pasaulio aktorių portretai. „Kino pavasario“ uždaryme pranešta, kad festivalyje apsilankė daugiau nei 54 tūkst. žiūrovų.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./„Kino pavasario“ uždarymo akimirka
„Kino pavasario“ uždarymo akimirka

Tarptautinė žiuri, kurią sudaro  penkių kino profesionalų komisija: žiuri pirmininkas, Berlyno festivalio atstovas Rytų ir Centrinei Europai Nikolajus Nikitinas, britų žurnalistas ir rašytojas Nickas Holdsworthas, Lietuvai gerai žinoma aktorė Tatjana Liutajeva, nepriklausomas prodiuseris Antoine Simkine,  kino operatorių gildijos atstovas Peteris Suschitzky, nusprendė, kad geriausias festivalio konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai“ filmas yra bulgarų režisieriaus Kameno Kalevo juosta „Rytų pjesės“. Šį apdovanojimą ir piniginį prizą, įsteigtą Vilniaus miesto, uždarymo ceremonijos metu atsiėmė filme vaidinusi aktorė Nikolina Yancheva.

„Aš esu labai laiminga. Ačiū jums už nuostabų festivalį. Man labai gaila, kad likusi kūrybinės grupės dalis negalėjo čia atvykti, bet jie bus labai laimingi, sužinoję apie apdovanojimą“, – atsiimdama apdovanojimą dėkojo aktorė.

Į klausimą, kaip jam patiko į konkursinę programą įtrauktas režisieriaus Igno Miškinio filmas „Artimos šviesos“, žiuri pirmininkas N.Nikitinas atsakė, kad komisija juo mėgavosi, tačiau to buvo per mažai, kad filmas pelnytų apdovanojimą.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Renginio akimirka
Nikolina Yancheva

Komisijos nuomone, specialusis prizas atiteko aktoriui Vladui Ivanovui už vaidmenį rumunų filme „Policija, būdvardis“, kurį režisavo Corneliu Porumboiu. Kitas specialusis prizas už kūrybinį meistriškumą atiteko čekų režisieriaus Mareko Najbrto filmui „Užtarėjas“.

Tarptautinės organizacijos CICAE žiuri nuomone, geriausiu festivalio filmu taip pat tapo „Rytų pjesės“. 

CICAE atstovė, kino teatro „Skalvija“ direktorė Vilma Levickaitė teigė, kad šis filmas nugalėjo dėl to, jog buvo pats ryškiausias iš visų festivalio filmų.

„Slapta vylėmės, kad mūsų pasirinkimas skirsis nuo kitos žiuri (programos „Nauja Europa – nauji vardai“ žiuri – aut. past.), mus varžė du kriterijai, o juos – tik vienas. Jie ieškojo tik aukštos meninės kokybės“, – teigė V.Levickaitė. CICAE pagrindiniai kriterijai – filmo meninė kokybė ir tai, kad filmas tiktų plačiai auditorijai, nebūtų per daug specifinis.

„Lietuvos kino žvaigždės“ rinkimuose nugalėjo teatro ir kino aktorė Edita Užaitė. Ją išrinko festivalio žiūrovai, E.Užaitė apdovanota akreditacija į prestižinį Kanų kino festivalį. Šiais metais šiuose rinkimuose varžėsi trys žinomos Lietuvos kino ir teatro aktorės – E.Užaitė, Jūratė Onaitytė ir Dalia Michelevičiūtė.

„Ačiū visiems, aš žinau, kad aš dar nieko nepadariau kine, bet aš dar padarysiu, pažadu“, – kiek sutrikusi dėkojo aktorė.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Renginio akimirka
Maratas Sargsyanas

Pirmą kartą festivalio istorijoje, šiemet jaunam lietuvių kino kūrėjui buvo įsteigtas skatinamasis prizas. 15-ojo Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ ir kompanijos „Švyturys“ skatinamasis prizas atiteko jaunam lietuvių kino kūrėjui Maratui Sargsyanui už filmą „Lernavan“.

„Aš esu labai laiminga pamačiusi devynis labai įdomius filmus. Pažadu jums, jeigu mūsų siaubinga kino politika neišgrūs jaunų kūrėjų iš Lietuvos, tai mes turėsim tikrai neblogą kiną“, – kalbėjo viena filmų vertintojų, kino kritikė Izolda Keidošiūtė. Kino kritikės žodžiais, M.Sargsyanas buvo apdovanotas už „pačią gražiausią, nostalgišką istoriją apie prarastą laiką ir už aukštą vizualinę kultūrą“. 

„Labai noriu padėkoti savo šeimai, kuri surinko paskutinius pinigus šitam filmui. Ačiū visiems dėstytojams, kurių dėka aš kažką išmokau“, – svarbiausių pagalbininkų nepamiršo M.Sargsyanas.

Žiūroviškiausiu „Kino pavasario“ filmu išrinkta japonų režisieriaus Yojiro Takita juosta „Išėjusieji“. Viso festivalio metu jį rinko patys žiūrovai. Apdovanojimą atsiėmė Japonijos ambasados antrasis sekretorius Haruhiro Tsunashimos.

„Mes esame nepaprastai dėkingi už tai, kad Lietuvos žmonės taip puikiai įsijautė į japonišką filmą ir jį suprato“, – kalbėjo H.Tsunashimos.

Po apdovanojimų ceremonijos įvyko prozininko, dramaturgo Mariaus Ivaškevičiaus trumpo metro filmo „Tėve mūsų“ premjera. Šis filmas, kurį inspiravo „Austrijos monstro“ – Josefo Fritzlo – 24 metus savo dukteris kalinusio ir prievartavusio vyro istorija, buvo baigtas kaip tik „Kino pavasario“ uždarymo ceremonijai. Specialiai į premjerą atvyko ir filme vaidinantis aktorius Juozas Budraitis, pasidžiaugęs, kad filme jam teko vaidinti kartu su garsia Lietuvos aktore Gražina Balandyte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius