-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 24

„Kino pavasario“ ekranuose – neturistinė egzotinių kraštų realybė (I dalis)

Lotynų Amerika ar Azijos šalys nėra tos vietos, kur įsigijęs pigių skrydžių bendrovės bilietą nuskrisi ilgajam savaitgaliui. O Haičio, Peru, Mauritanijos ar Vietnamo filmai nėra tie, kuriuos lengva pamatyti. Šių metų „Kino pavasario“ repertuare net 40 filmų iš Lotynų Amerikos, Azijos, Afrikos.
Filmo „Žmogžudystė Pako“ kadras
Filmo „Žmogžudystė Pako“ kadras

Ir visi jie be galo skirtingi. Verta pabrėžti, kad Pietų Korėja nėra vien tik Kim Ki-dukas, Japonija – ne vien Takeši Kitano, Meksika – Alejandro Gonzalezas Inarritu, Indija – ne vien šokiai ir dainos, bet ir gyva kastų sistema, vaikai parduodami į sekso vergiją, o Kolumbija ne tik narkotikų verslas, bet ir spalvingas jaunimas, kuriantis, šokantis, svajojantis.

Tiesa, visi jie turi bendrą vardiklį. Jie nepalieka abejingų, glumina, stebina, sukrečia, priverčia nusišypsoti.

Absurdo teatras Indijos teismuose

Įspūdingas Chaitanya Tamhane režisūrinis debiutas, negailestingai apnuoginantis Indijos teismų sistemą, kur klasė, išsilavinimas ar galia yra lemiamas faktorius. „Teismas“ suteiks galimybę patyrinėti nematomus Indijos teismo užkulisius, kur, laukiant sprendimo, sklendžia paprastų žmonių viltys ir baimės. Kur kiekvienas veidas turi savo asmeninę istoriją. Jaunas režisierius drąsiai pasirinko neprofesionalius aktorius, tad kartais gali įtikėti, kad žiūri dokumentinius kadrus.

VIDEO: Filmo „Teismas“ anonsas

Filmo istorija vakariečiui atrodo neįtikima. Mumbajuje, kanalizacijos tuneliuose dirbęs vyras randamas negyvas. Nors tyrėjai įsitikinę, kad tai savižudybė, policijos pareigūnai vis vien suima viešai savos kūrybos dainas atliekantį žilabarzdį vyrą, pateikdami absurdišką kaltinimą – jo dainos žodžiai paskatino nusižudyti vargšą darbininką.

Režisierius užduoda esminius klausimus – ar privilegijuotieji iš tiesų tokie profesionalūs, objektyvūs ir sąžiningi, kad gali jaustis visagaliais, be skrupulų ir emocijų sprendžiančiais žmonių likimus?
Praėjusių metų Venecijos kino festivalio konkursinėje programoje „Horizontai”  „Teismo“ kūrėjai buvo apdovanoti už geriausią debiutinį filmą.

Tamsios Mumbajaus paslaptys

Indų režisierius Partho Sen-Gupta pristato jaudinančią psichologinę dramą „Saulėtekis“.

Šešiametė mergaitė vieną dieną negrįžta namo iš mokyklos. Vangi Mumbajaus policija 10 metų nesugeba ištirti šio nusikaltimo. Pasižadėjęs palūžusiai žmonai sugrąžinti dukrą Aruną, Jošis pats imasi privataus tyrimo.  

VIDEO: Filmo „Saulėtekis“ anonsas

Jo dėmesį atkreipia įtartinas restoranas „Rojus“, kur miniai spoksančių suaugusių šoka paauglės, tačiau jokių prekybos įkalčių jis ten neranda. Netrukus dingsta šešiametė Naina. Jošio inicijuotas reidas vėl baigiasi nesėkme, nes informuotos prostitutės vaikus išslapsto. Tada inspektoriaus akiratyje atsiduria žiauriai sumuštas šešiolikmetis Babu, kuris į jo klausimus neatsako. Vis dėlto Jošis nujaučia, kad visi šie įvykiai susiję ir už jų slepiasi ieškomas nusikaltėlis. Inspektorius privalo surasti jį prieš saulėtekį.

Įtempto siužeto filmas įžiebė debatus Indijoje, kur, pagal oficialius duomenis, net 53 procentai vaikų pasisakė, kad yra patyrę seksualinį išnaudojimą. Per 60 tūkst. vaikų Indijoje kasmet dingsta be žinios ir tampa seksualinės prievartos arba prekybos vaikais verslo aukomis. 

Rytietiško seksualumo poezija ir proza

Unikalus, mistifikuotas sekso pasaulis su dar gyvomis Vietnamo kultūros ir mitologijos tradicijomis. Toks yra savo šalyje be oficialių paaiškinimų uždraustas provokuojantis Vietnamo kūrėjos Kim Quy Bui  darbas „Apvaisintojas“.  Filmas atskleidžia Vietnamo kaimuose gają patriarchalinę maniją bet kokia kaina pratęsti savo giminę.

VIDEO: Filmo „Apvaisintojas“ anonsas

Gyvenimo saulėlydį išgyvenantis kaimietis Bojus nieko netrokšta labiau už tai, kad jo sūnus pratęstų giminę. Civilizacijos nepaliestoje kalnų sodyboje senukas dalijasi patirtimi, kaip suvilioti moterį, susirasti tinkamą žmoną ir ką su ja daryti. Tačiau tai suvokti psichinę negalią turinčiam sūnui per daug sudėtinga. Po nesėkmingų nuotakos paieškų tėvas ryžtasi kreiptis į gražuolę dukrą su beprotišku prašymu.

Skandalingąją juostą režisierė  nufilmavo vaizdingose Sa Pa apylinkėse vos per mėnesį, turėdama kuklų 7000 JAV dolerių biudžetą. 

Kino grandai apie futbolą - šmaikščiai, taikliai, ironiškai ir atvirai

Artėjant birželio 12 d. prasidėsiančiam  laukiamiausiam futbolo aistruolių renginiui – Pasaulio čempionatui – jam neabejingi pasaulyje pripažinti režisieriai filme „Greiti įvarčiai“ fiksuoja viską, kas susiję su futbolu. Filmo autorių komandoje net 31 režisierius, tarp kurių šeši Kanų kino festivalio laimėtojai, keturi Sandanso festivalio prizininkai ir du pripažinti Berlyno, Venecijos bei San Sebastjano kino festivaliuose.

VIDEO: Filmo „Greiti įvarčiai“ anonsas

Carlosas Reygadas ironizuoja Meksikos rinktinės nesėkmių istoriją, Juanas Carlosas Valdivia į aikštelę išleidžia patį Bolivijos prezidentą , Karimas Aïnouzas ir Marcelo Gomesas  parodo, kad futbolas yra Brazilijos vaikų kraujyje, ispanų autoriai sukūrė šmaikštų animacinį filmuką apie tai, ką išgyvena futbolo kamuolys.

Kiekvienas režisierius gavo visišką kūrybinę laisvę, pats rinkosi žanrą, formą, nuotaiką  ir turėjo išpildyti tik kelis prodiuserių reikalavimus: filmuko trukmė 3-5 minutės, minimaliai naudojami dialogai, vaidmenis atlieka ne aktoriai, o paprasti žmonės iš režisieriaus atstovaujamos šalies.

Apie gamtos katastrofų pasekmes ne skaičiais ir faktais

Po 2010 metų žemės drebėjimo Haityje, pareikalavusio per 200 tūkstančių žmonių gyvybių ir palikusio be namų 1,2 milijonus, režisierius Raoulis Peckas nėrė į dvejus metus trukusį dokumentinio filmo apie šią nelaimę kūrimą. Jį kurdamas jau galvojo apie meninį filmą.

VIDEO: Filmo „Žmogžudystė Pako“ anonsas

Meistrų programoje pristatomas Raoulio Pecko filmas „Žmogžudystė Pakote“ nukelia žiūrovus į galingo žemės drebėjimo sugriautą Haitį. Anksčiau buvusi privilegijuota sutuoktinių pora turi per kelias savaites sutvarkyti namą. Kitaip užsienio inspektoriai grasina jį sulyginti su žeme. Sugniuždyta šeima bando gelbėtis, išnuomodama namą humanitarinės institucijos darbuotojui.

Aštri ir intymi drama apie socialinę nelygybę Haityje, kelianti klausimus apie atsakomybę ir teisingumą katastrofos akivaizdoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius